Oisterwijk vraagt dit jaar geen precariobelasting aan horecaondernemers

Al sinds maart bevinden we ons middenin de coronapandemie. Verschillende maatschappelijke organisaties en ondernemers ondervinden financiële gevolgen van de maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De gemeente wil nog dit jaar helderheid geven op welke manier de gemeente helpt om de financiële schade voor ondernemers en maatschappelijke organisaties over 2020 te beperken. Een van de maatregelen is dat het college de raad voorstelt dit jaar geen precariobelasting terrassen op te leggen. De raad besluit hierover op 16 maart.
Wethouder Dion Dankers: “Voor velen is het afgelopen jaar een zwaar jaar geweest. De maatregelen die – helaas nog steeds – hard nodig zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben enorme impact. De horeca is in het voorjaar en ook in de afgelopen maanden hard geraakt. Ik ben blij dat we de financiële druk op deze ondernemers kunnen verminderen door de aanslag precariobelasting terrassen niet meer in 2020 op te leggen. Die schuift door naar 2021. De aanslag 2021 hoeft niet te worden betaald. Hierdoor betalen horecaondernemers 1 jaar minder precariobelasting. Ook de andere maatregelen in het maatregelenpakket zorgen ervoor dat verschillende (maatschappelijke) organisaties in onze gemeente weer even lucht krijgen.” 
Coronafonds 2020-2021
Het maatregelenpakket van het college bevat nog andere maatregelen om organisaties en ondernemers te helpen. Zo is er een ‘coronafonds 2020-2021’ in de maak. Maatschappelijke partners die in financiële problemen komen door corona, kunnen hier vanaf eind maart 2021 aanspraak op maken door een subsidieaanvraag in te dienen om extra kosten of gemiste inkomsten te compenseren. 
Soepel omgaan met subsidies
De gemeente wil daarnaast soepel omgaan met het terugvorderen van subsidies. Dat betekent dat organisaties de subsidie over 2020 niet hoeven terug te betalen als ze het restant, waar mogelijk en passend binnen de regeling, kunnen inzetten in 2021. 
Afspraken met zorgaanbieders en huurders
Naast deze maatregelen zijn afspraken gemaakt met aanbieders van zorg en vervoer over het doorbetalen van niet geleverde zorg. Voor sportverenigingen is gebruik gemaakt van de regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19 (TVS) zodat de huur voor de periode van maart t/m mei 2020 niet betaald hoeft te worden. Huurders van andere gemeentelijke accommodaties kunnen gebruikmaken van betalingsregelingen om hiermee de financiële druk te spreiden.
Meer informatie over hulp- en steunmaatregelen tijdens de coronacrisis zijn na te lezen op oisterwijk.nl/coronavirus.  

Powered by WPeMatico