Gemeenteberichten week 6 2018

Onderwerpen college 30 januari

 • Werkprogramma OMWB 2018
 • Reactie vragen Pro art 34 beëindiging WMO
 • Herontwikkeling locatie De Wingerd
 • Subsidieverleningen 2018
 • Kwartiermaker citymarketing
 • Inzet van Jeugdbescherming Brabant 2018 in toegang sociaal domein Oisterwijk
 • Vragen PrO over inschakelen AKD inzake Insaid

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Baksevenweg 1 A Heukelom, het vervangen van de kantine
 • Laarakkerweg Oisterwijk, het bouwen van een kantoor/bedrijfshal
 • Industrielaan 2 Oisterwijk, het uitbreiden/koppelen van bestaande hallen en het aanleggen van loading docks
 • Oranjelaan 1 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis met bijgebouw

Verleend

 • Fietspad langs de Eindhovenseweg van Tilburg naar Oisterwijk, het realiseren/reconstrueren van een fietspad
 • Boxtelsebaan 15 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke woonunit
 • Wilhelminalaan 3 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied, herziening Stokeind 14/15 Moergestel

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 • 10 – 11 februari: vanwege het Karnaval Festival in Moergestel zijn de volgende straten eenrichtingsverkeer: de Heiligenboom en de Oirschotseweg

Vergunning evenementen en horeca

 • Voor het organiseren van de Nationale Tweetaktdag op 15 april bij ’ t Draaiboompje, Oirschotseweg 32 Moergestel

Zwemmen voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kunnen sinds 25 januari iedere donderdag zwemmen in zwembad De Leye. Tijdens de lessen is er professionele begeleiding.

Heb je NHA dan is het vaak lastig om een zwembad te vinden waar je terecht kunt. Er is geen goede begeleiding of je kunt het zwembad niet goed in omdat er geen hulpmiddelen zijn. Of het is te druk in het zwembad, waardoor je teveel prikkels krijgt. Lastig, als je toch graag wil zwemmen. In zwembad De Leye zijn nu wel de juiste voorzieningen voor mensen met NAH om te zwemmen.

Iedere donderdag (behalve schoolvakanties) zijn er tussen 13.15 en 15.15 uur 2 lessen. Wil je meezwemmen, dan start je altijd met een gratis proefles. Bevalt het? Dan mag je iedere week komen zwemmen. De lessen zijn €5,- per les. Je hoeft geen CIZ of WMO indicatie te hebben om mee te doen. Aanmelden kan bij Jelle van den Elzen via het mailadres jellevandenelzzen@wyzorg.nl of bel (06) 205 95 20.

De lessen zijn mogelijk gemaakt door een samenwerking van Sport- en Zorgatelier Oisterwijk, Optisport, de Edwin van der Sar Foundation en de gemeente Oisterwijk. Door financiële steun blijven de lessen betaalbaar. Daarnaast heeft de Edwin van der Sar Foundation een speciale zwembad-rolstoel geschonken.

Een warm huis én geld besparen

Wilt je ook een lekker warm huis en toch geld besparen op je energierekening? Dat kan. We hebben 6 tips op een rij gezet.

 • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger sluit de deur automatisch. Besparing: €190,- per jaar
 • Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden. Besparing €80,- per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang
 • Zet je thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan je gewend bent. Besparing: €70,- per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg
 • Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Besparing €130,- per jaar. Ook hier is bij vloerverwarming het advies 17 tot 18 graden
 • Verwarm je slaapkamer niet. Besparing: €60 euro per jaar. Te koud? Warm je bed op met een kruik of elektrische deken
 • Zet je thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden. Besparing: €15,- per jaar

Wil je je huis echt energieneutraal maken of zelfs nul op de meter? Kijk eens op de website www.energiebesparendoejenu.nl van de rijksoverheid. Op deze website staan opties om je huis te verbeteren, informatie over subsidies en leningen en hoe je het beste je huis kunt verbeteren.

Mevrouw Prinssen 100 jaar

Dinsdag 30 januari ging burgemeester Hans Janssen op bezoek bij mevrouw Prinssen op De Vloet in Oisterwijk. Mevrouw Prinssen vierde haar 100e verjaardag. Namens de gemeente: gefeliciteerd!

Een blije koe = hond aan de lijn

Wist u dat hondenpoep schadelijk kan zijn voor de gezondheid van koeien?

Een hond kan zonder dat zijn baasje het weet, gastheer zijn van het parasiet Neospora-caninum. Deze parasiet wordt via de ontlasting van de hond overgebracht en zorgt voor een spontane miskraam bij zwangere koeien.

Voorkomen

Laat u uw hond regelmatig uit in het buitengebied? Help dan ziekte bij de koeien voorkomen. Hoe? Door:

 • Uw hond aan te lijnen als u in de buurt van een weiland bent, ook als er geen koeien in staan
 • Uw hondenpoep op te ruimen
 • Uw hond altijd in het zicht te houden

Wel of niet de hond los

Op openbare wegen in het buitengebied mag uw hond loslopen. Is het gebied in bezit van bijvoorbeeld Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer? Let dan goed op de borden, deze organisaties mogen hun eigen regels maken over het wel of niet loslopen van honden. Weilanden in het buitengebied zijn vaak particulier bezit. Uw hond mag hier niet loslopen zonder toestemming van de eigenaar.

Dat verdient een lintje!

Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding (lintje) aan.

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er Koninklijke onderscheidingen.

Op tijd aanvragen

Voor de Lintjesregen van 2019 kunt u nog een lintje aanvragen. De Lintjesregen is dan op vrijdag 26 april 2019. Die datum lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk 15 juni 2018.

Uitreiking op een ander moment

Wilt u een onderscheiding op een ander moment laten uitreiken, bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid? Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

Informatie

Neem voor u de aanvraag doet contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www.lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier. Of kijk op www.oisterwijk.nl/onderscheidingen.

College wil huurwoningen bouwen op locatie basisschool de Wingerd

Het gebouw aan de Langvennen-zuid is al 5 jaar niet meer in gebruik als school. Nadat het gebouw ‘De Wingerd’ leeg kwam te staan, is het gebouw in gebruik gegeven aan een leegstandsbeheerder.

Het college heeft nu besloten om deze locatie te ontwikkelen voor grondgebonden sociale huurwoningen, specifiek voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Een eerste globale schets toont aan dat er 12 tot 15 grondgebonden woningen op deze locatie gebouwd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat daar in Oisterwijk veel vraag naar is. De schets moet nog verder worden uitgewerkt. De gemeente Oisterwijk gaat met woningcorporatie Leystromen in gesprek om de mogelijkheden tot samenwerking hierin te onderzoeken.

De gemeente gaat nu aan de slag met het opstellen van het stedenbouwkundig plan, wijzigingsplan en de voorbereidingen op de sloop van het bestaande gebouw. De buurt wordt op tijd geïnformeerd over het wijzigingsplan en de sloop.