Gemeenteberichten week 48 2018

Jan Janssen krijgt Moergestelse Vrijwilligersprijs

Tijdens de repetitie van Muziekvereniging Prinses Juliana Moergestel mocht de burgemeester de Moergestelse Vrijwilligersprijs uitreiken aan Jan Janssen. Dit omdat hij zich jarenlang vrijwillig heeft ingezet voor de Moergestelse samenleving. Onder andere bij de muziekvereniging, voor het Moergestelse carnaval, verenigingsleven en voor Sv Audacia! De gemeente feliciteert Jan van harte met de welverdiende Vrijwilligersprijs.

 

Hoogste punt KVL Dorp bereikt

Woensdag 28 november werd het hoogste punt gevierd van de bouw van 50 woningen in KVL Dorp. Wethouder Peter Smit mocht het laatste dak erop hijsen. Dit deed hij samen met de 10-jarige Teun, een van de toekomstige bewoners van KVL-dorp. Een bijzonder moment!

Collectieve zorgverzekering gemeente Oisterwijk 2019

Voor inwoners met een laag inkomen biedt de gemeente Oisterwijk een collectieve zorgverzekering aan. Je krijgt korting op een basisverzekering en aanvullende zorgverzekering bij VGZ of CZ.

Aanmelden

Of je mee mag doen aan de collectieve zorgverzekering, hangt van je inkomen en vermogen af. Hierover lees je meer op www.oisterwijk.nl/collectievezorgverzekering. Aanmelden voor de collectieve zorgverzekering doe je op www.gezondverzekerd.nl. Hier staan ook de nieuwe bedragen.

Pakket

Beide verzekeraars hebben een pakket met een uitgebreide dekking voor bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie, tandartskosten en eigen bijdrage WMO. De gemeente geeft korting op de maandpremie. Meer informatie over dekking en premies staat op www.gezondverzekerd.nl.

Bespaar geld op de afwas

Wil je op de kleintjes letten en ook nog een beetje lief zijn voor het milieu? Neem het gebruik van je vaatwasser dan eens onder de loep. We hebben wat tips op een rij gezet.

Zorg dat je vaatwasser helemaal vol is voor je ‘m draait. Dat is beter dan vaker een kleine afwas draaien. Je bespaart hiermee € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.

Ecostand

Je vaat wordt ook schoon als je lage temperaturen gebruikt. Zet je afwasmachine daarom op zuinig: de ecostand of een lage temperatuur. Jouw besparing is ook hier € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.

Houden of vervangen
Denk je dat je oude vaatwasser kan nog wel een paar jaar mee kan? Het scheelt juist geld om een oude, energieslurpende machine te vervangen. Ga voor een energiezuinig exemplaar met label A++ of label A+++. Dit geldt overigens ook voor je oude koelkast of vriezer. Als je alle oude huishoudelijke apparaten vervangt, bespaar je maar liefst € 180,- en 470 kg CO2-uitstoot per jaar!

Afval? Zo halen we het op in 2019!

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van afval inzameling. Zo zien we afval steeds meer als een grondstof voor nieuwe producten. Daarom vragen we aan de inwoners om het afval meer en beter te scheiden. En dat levert goede resultaten op! We zijn duurzaam bezig!

Maar duurzaamheid gaat verder. Daarom kijken we ook goed naar de manier waarop we afval inzamelen. Bijvoorbeeld door de ophaalroutes efficiënter in te plannen of het aantal inzameldagen per week terug te dringen. Zo rijden we minder op en neer en besparen we kilometers. En ook dat is beter voor het milieu.

Ook in 2019!

Volgend jaar gaan we hier natuurlijk mee door. Wel veranderen er een aantal dingen, zoals de inzameldagen van uw afval. Het kan zijn dat u uw oud papier, PMD of restafval op een andere dag aan de straat moet zetten. De inzameldag voor het gft-afval blijft hetzelfde. In de Afvalkalender ziet u wanneer we bij u langskomen.

GFT-afval bij appartementencomplexen

Een andere, meer ingrijpende verandering is voor sommige bewoners van appartementencomplexen. Woon je in een appartement en maak je nu gebruik van een ondergrondse container voor restafval? Dan krijg je volgend jaar de mogelijkheid om je afval beter te scheiden. We gaan namelijk ook het GFT-afval apart bij je ophalen. Je krijgt hiervoor een speciale afvalbak thuisgestuurd. Met een brief hebben we hierover de bewoners geïnformeerd.

Download de kalender!

Benieuwd wanneer we het afval in uw straat komen ophalen? Bekijk dan de Afvalkalender 2019 in de Afvalstoffendienst App of u print deze uit vanaf de website: www.afvalstoffendienst.nl. Lukt dit niet, bel dan met de klantenservice van de Afvalstoffendienst. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur op nummer (073) 615 65 06.

ProRail organiseert informatieavond trillingen spoor

Op maandag 10 december organiseert ProRail een informatieavond over het uitgevoerde onderzoek naar trillingen langs het spoor. Tijdens de avond geeft ProRail uitleg over de uitkomsten van het onderzoek. Ook vertellen ze over mogelijke oplossingen.

Het programma op 10 december ziet er als volgt uit:

  • 45 – 19.00 uur: inloop
  • 00 – 21.00 uur: presentatie en ruimte voor vragen

De locatie is 2College Durendael, Van Kemenadelaan 5 Oisterwijk. Met het oog op parkeerruimte raadt ProRail u aan om op de fiets of te voet te komen.

Onderzoek
Naar aanleiding van meldingen van omwonenden in Dorst, Rijen en Oisterwijk heeft ProRail in de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar trillingen langs de spoorbaan. Het doel van dit onderzoek is begrijpen wat de oorzaak is van de trillingshinder. Belangrijk om te weten is dat er op dit moment nog geen kortetermijnmaatregelen zijn die ProRail presenteert. Wel vertelt ProRail op welke manier zij samen met de gemeente Oisterwijk, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en NS kijken naar mogelijke verbeteringen. Zij kijken daarbij naar de spoorbaan, de omgeving van het spoor, het materieel en de dienstregeling.

Vragen
ProRail organiseert deze avond in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en NS. Neem voor vragen contact op met ProRail via www.prorail.nl/contact of bel (0800) 776 72 45 (gratis).

UW RAAD

18 december Agendacommissie 19.00 uur

18 december Raad (o.a. Herindelingsontwerp Haaren) 20.00 uur

20 december Raad 20.00 uur

Let op: de aanvangstijden kunnen nog veranderen!

Kijk op http://oisterwijk.raadsinformatie.nl voor de juiste tijden!