Gemeenteberichten week 39 2018

Onderwerpen college

 • Voorstel tot het verkopen van grond bij een woning aan de Peperstraat in Oisterwijk
 • Voorstel tot het tijdelijk in gebruik geven van het gebouw Veldweg 4 in Oisterwijk aan WSD-Groep

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Peperstraat 11 Oisterwijk, het verbouwen van de woning
 • Splitterij 3 Oisterwijk, het vergroten van de berging en Schaverij 24 Oisterwijk, het plaatsen van een overkapping
 • Rosepdreef 9 Oisterwijk, het veranderen van de inrichting
 • Kerkstraat 9B Oisterwijk, het tijdelijk veilig en waterdicht maken van de droogschuur
 • Heusdensebaan 7 Oisterwijk, het toetsen op brandveilig gebruik

Verleend

 • Pastoor Van Der Meijdenstraat 123 Oisterwijk, het gebruiken van de garage als tijdelijke woonruimte

Verlengd

 • Heusdensebaan 111 Oisterwijk, het herinrichten van de bestemming

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld wijzigingsplan De Lind 1, Oisterwijk
 • Melding voornemen voorbereiding bestemmingsplannen, artikel 1.3.1 Bro, gemeente Oisterwijk

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Bierfeesten Moergestel VOF voor het houden van het Feest van de Lange Nacht op 27 oktober in een tent op het veld tegenover partycentrum ’t Draaiboompje aan de Oirschotseweg in Moergestel

Voorproefje op het herdenkingsconcert

Zondag 21 oktober is in Theater Tiliander een voorproefje op het herdenkingsconcert van 4 mei 2019.

Artistiek leider Bernhard Touwen geeft ook uitleg over het herdenkingsconcert van 2019 waar gekozen is voor het Requiem van Duruflé.

Programma 21 oktober

 • 11.00 uur:
  liederen van o.a. Fauré / Debussy en het Pie Jesu uit het Requiem van Duruflé door pianist/dirigent Bernhard Touwen en mezzosopraan (deelnemer van het Internationaal Vocalisten Concours).
  Kaarten hiervoor (€ 5,00 p.p.) zijn te reserveren via https://www.tiliander.com/agenda/preview-herdenkingsconcert-2019
 • 12.30 tot ongeveer 14.00 uur:
  Bernhard Touwen zal met een aantal zangers werken aan het Requiem van Duruflé. Bezoekers van het concertje zijn hierbij van harte welkom!

Aanmelden als zanger(es)

Het is nog steeds mogelijk om als zanger(es) mee te doen met het Herdenkingsconcert op 4 mei. Zie voor de voorwaarden en voor meer informatie de website van de Stichting Herdenkingsconcert Den Bosch: www.herdenkingsconcertdenbosch.nl.

Streekpark Klein Oisterwijk genomineerd voor Brabantse Gastvrijheid Award

2018 is het jaar dat Noord-Brabant de titel draagt van European Region of Gastronomy 2018. Daarom organiseert VisitBrabant samen met haar partners dit jaar voor het eerst de Brabantse Gastvrijheid Award binnen de vrijetijdssector. 10 ondernemers zijn genomineerd waaronder Streekpark Klein Oisterwijk. Tot en met 23 november kunt u stemmen via de website www.visitbrabant.com.

Opening laatste expositie Ed Hurkmans

Tijdens het openen van de laatste expositie in Galerie de Verdieping in Moergestel heeft wethouder Dion Dankers een plaquette overhandigd aan de kinderen van Ed Hurkmans. De plaquette krijgt binnenkort een permanente plaats in Cultureel Centrum Den Boogaard. De laatste expositie in De Verdieping bestaat uit werken van Ed Hurkmans en is nog dit weekend (29 en 30 september) te bezichtigen tussen 11:00 en 17:00 uur. Later dit jaar verhuist de expositie naar Den Boogaard.

Liz & Wes Spetterles voor baby’s en peuters

Vanaf oktober introduceert zwembad de Leye een nieuwe zwemlessen voor baby’s en peuters: Liz & Wes Spetterles. De kinderen beleven samen met de karakters Liz de zeester en Wes de haai de spetterlessen.

Liz en Wes zijn het zusje en broertje van Zed en Sop, de hoofdpersonages in het Optisport zwemlesconcept.

Muziekdoos en spetterboekjes

De lessen zijn opgebouwd voor kinderen om te wennen aan het water. Het eerste jaar is gericht op kwaliteitstijd tussen ouder en kind. Gaandeweg gaan de kinderen steeds meer ontdekken en oefenen. Dit sluit naadloos aan op het zwemlesavontuur met Zed en Sop.

AquaMini lessen

De huidige AquaMini lessen bij zwembad de Leye gaan over naar de Liz & Wes Spetterles.

Inhoudelijk sluit het programma aan op het nieuwe concept. Meer informatie of ook meedoen aan de Liz en Wes Spetterles? Neem dan contact op met leye@optisport.nl of via (013) 521 05 06.

Heikant opnieuw bestraat

De Heikant in Moergestel is flink opgeknapt. De weg is opnieuw bestraat. Maar tijdens het openbreken van de straat, bleek al snel dat het grootste deel van de stenen niet opnieuw gebruikt konden worden. Daarom is besloten om nieuwe stenen te gebruiken, Deze stenen zijn wel ‘getrommeld’: ze zijn behandeld en hebben zo een ‘oude’ uitstraling gekregen. Wethouder Dion Dankers was vrijdag 21 september bij De Heikant om samen met de bewoners en andere belanghebbenden de werkzaamheden officieel af te sluiten.

Haaren is welkom bij Oisterwijk, deel 2

Vorige week lieten we u al zien wat het resultaat is van de burgerpanelenquete over Haaren bij Oisterwijk.

We zetten nog even kort de belangrijkste resultaten op een rijtje:

 • Op de vraag ‘hoe staat u tegenover de samenvoeging van het dorp Haaren bij Oisterwijk?’ antwoordde 63% positief, 33% neutraal en 4% negatief.
 • 27% van de panelleden denkt niets te merken als het dorp Haaren in 2021 bij Oisterwijk wordt gevoegd. 8% denkt juist dat ze er veel van zullen merken. Het grootste deel, 65%, geeft als antwoord ‘een beetje’.
 • Van de panelleden geeft verder 61% aan voldoende geïnformeerd en/of betrokken te worden bij de samenvoeging van Haaren bij Oisterwijk tegenover 39% die dat niet vindt.

Op maandag 17 september organiseerden we een informatieavond voor onze inwoners over hetzelfde onderwerp. Aanwezigen konden hun wensen, ideeën en zorgen uiten over de komst van Haaren bij Oisterwijk. En ook hier bleek weer: Haaren is welkom en daar maken we ons niet zoveel zorgen over. Naast vragen over de financiën en de politiek in Oisterwijk, waren er weinig zorgen op te tekenen. Wel hadden de aanwezigen ideeën over een warm welkom voor de Haarenaren. Daar gaan we zeker iets mee doen!

Vervolg

De herindeling van de gemeente Haaren bevindt zich in de eerste fase: de voorbereiding. Eind dit jaar volgt het ‘herindelingsontwerp’. Daarin staat bijvoorbeeld hoe de gemeente Haaren wordt opgedeeld en hoe de nieuwe gemeentegrenzen lopen. Maar ook is er aandacht voor de positie van het gemeentepersoneel van Haaren. Het ‘herindelingsontwerp’ wordt ter inzage gelegd en kent een inspraakprocedure. Bewoners kunnen dan een zienswijze indienen. Daarover volgt later meer informatie.

Eén tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam.

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langer duurt kan eenzaamheid leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een kleiner netwerk. In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en worden er activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen. De Week tegen Eenzaamheid is dit jaar van 27 september tot en met 6 oktober.

Workshop

Ook in Oisterwijk wil ContourdeTwern aandacht voor eenzaamheid vragen. Zij organiseert in samenwerking met de VrijwilligersAcademie Oisterwijk de workshop ‘Eén tegen eenzaamheid’. Als vrijwilliger of inwoner van onze gemeente heb je contact met verschillende mensen. Soms kom je mensen tegen waarvan je vermoedt dat ze eenzaam zijn. Klopt je vermoeden? Wat is eenzaamheid eigenlijk? Is eenzaamheid voor iedereen hetzelfde? En hoe kunnen we eenzaamheid aanpakken? Dat komt aan bod in deze bijeenkomst.

1 oktober

Doel van deze interactieve workshop is om inzicht te krijgen in het thema eenzaamheid en van elkaar te leren hoe we eenzaamheid samen kunnen bestrijden. Van eenzaamheid naar verbinding. Aanmelden voor deze gratis workshop op 1 oktober van 13.30 – 16.00 uur kan op www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl.

Voorkom eenzaamheid

Het in stand houden en versterken van je sociale netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen. Je kan hiermee zelf aan de slag door bijvoorbeeld met iemand te gaan wandelen of koffie te gaan drinken. Misschien ben of ken je wel een aantal mensen die door het jaar heen elkaar vaker wil ontmoeten, zoals eens in de maand samen fietsen of een museum bezoeken.

Buurt aan Z!

Je kan ook denken aan het organiseren van een activiteit in je buurt of straat om mensen te leren kennen en bij elkaar te brengen. Wat dacht je van een straatfeest of buurtbarbecue of het samen opruimen van de brandgangen met aansluitend een borrel? Via het project ‘Buurt aan Z!’ van ContourdeTwern kan je een bijdrage ontvangen voor al deze activiteiten. Aanvragen is eigenlijk heel eenvoudig. Voorwaarde is dat je de activiteit met minimaal 3 bewoners samen organiseert. Wil je meer info of een aanvraagformulier ontvangen? Bel of mail naar Jack van Maris bij ContourdeTwern, tel. (013) 528 40 80, e-mail: buurtaanz@contourdetwern.nl.