Gemeenteberichten week 29 2018

Onderwerpen college 11 juli

 • Vaststellen wijzigingen CAR-UWO
 • Procedure bestemmingsplan ‘KVL-terrein, Nijverheidsweg oost’
 • Ontwerpwijzigingsplan De Lind 1, Oisterwijk
 • Ontwerpbestemmingsplan ‘De Wingerd’, Oisterwijk
 • Voorstel tot het verkopen van grond aan Leseman & Ruis Vastgoed B.V.

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • De Lind 30E Oisterwijk, het slopen van een gedeelte van een pand in het beschermd stads- en dorpsgezicht
 • Nedervonder ongenummerd Oisterwijk, het plaatsen van een hekwerk en het aanleggen van een inrit
 • Oliviersweg 2 Oisterwijk, het kappen van 2 Amerikaanse eiken (aangetast door zwammen)
 • Wildemanstraat 40 Oisterwijk, het verbouwen van een woonhuis

Verleend

 • Joannes Lenartzstraat 15 Oisterwijk, het plaatsen van een carport boven parkeerplaats en het vervangen van een schutting
 • Baaneind 2 Heukelom, het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde
 • Oirschotseweg 30 Moergestel, het kappen van een notenboom
 • Lavendel 20 Oisterwijk, het bouwen van een uitbouw/aanbouw aan de achterzijde
 • Burgemeester Vogelslaan 89 Oisterwijk, het verbouwen van een woonhuis

Bestemmingsplannen

 • Ontwerpwijzigingsplan De Lind 1 Oisterwijk
 • Ontwerpbestemmingsplan De Wingerd Oisterwijk
 • Vastgesteld bestemmingsplan herziening Bosrand II Oisterwijk
 • Vastgesteld bestemmingsplan Vinkenberg 10 Moergestel
 • Ontwerpbestemmingsplan KVL-terrein, locatie Nijverheidsweg (oost) Oisterwijk

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Stichting Wonderland voor het houden van kindervakantieweek Wonderland op 6, 7, 8, 9 en 10 augustus de parkeerplaats en het trainingsveld van RKSV Oisterwijk aan de Sportlaan in Oisterwijk

Melding

 • Voor het houden van een straatfeest op 18 augustus aan de Fokkerstraat in Oisterwijk
 • Door Comité Open monumentendag voor het organiseren van de Open Monumentendag op 9 september
 • Door Buurtvereniging Heivelden voor het organiseren van een buurtfeest op de parkeerplaats Regenbeemdeke op 25 augustus

Milieu

Melding wet milieubeheer

Het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem, Kloosterstraat 8 te Oisterwijk.

Bij het college van Oisterwijk is in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer een nieuwe melding ingediend voor:

 • Kloosterstraat 8 te Oisterwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem. Dossiernummer 2018-0355

Ter inzage

De melding ligt vanaf 20 juli 2018 gedurende 6 weken ter inzage bij de centrale publieksbalie in het gemeentekantoor van Oisterwijk aan de Lind 44 in Oisterwijk. Wilt u de melding in komen zien, maak dan een afspraak via (013) 529 13 11.

Overige bekendmakingen

 • Vertrokken onbekend waarheen

Veilige buurt met WaakSamen App

Snel een signalement doorgeven bij een verdachte situatie, kan best lastig zijn. Daarom is er nu de WaakSamen app. Een app die je helpt om snel en op een makkelijke manier een melding te maken als dat nodig is.

De WaakSamen app is een aanvulling op de Buurt-WhatsApp. Via WaakSamen vul je snel je melding in. De app geeft ook meteen aan of je de melding moet doorgeven aan de politie, die vervolgens meteen een bruikbare melding heeft. Ook kun je jouw melding meteen doorsturen naar de Buurt-WhatsApp.

Aanmelden Buurt-WhatsApp

Nog geen lid van de WhatsApp-groep in jouw buurt? Stuur een mail naar gemeente@oisterwijk.nl. Je krijgt dan alle gegevens die je nodig hebt om lid te worden. In de gemeente Oisterwijk zijn er al 70 groepen en daarmee is bijna de hele bebouwde kom gedekt. Het aantal inbraken in Oisterwijk en Moergestel is sinds de komst van de Buurt-WhatsApp al 25% gedaald.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over een veilige buurt op www.oisterwijk.nl/buurtpreventie.

Dit waren de beste zaken op de Oisterwijkse kermis!

 

De families Teeuwen en Damen waren de gelukkigen: zij mochten zondag 15 juli alle attracties, vermaak- en eetzaken op de Oisterwijkse kermis testen. En dat deden ze undercover!

 

Ze hebben geproefd, hun behendigheid getest, gespeeld en de adrenaline door hun lijf laten gaan! En dat allemaal niet zomaar, we vroegen hen álle attracties te beoordelen. Maar in tegenstelling tot vorig jaar wisten de exploitanten nu niet wie de testgezinnen waren…

 

De families wezen aan het einde van de dag winnaars aan in 4 categorieën: grootvermaak, kinder- en familiezaken, behendigheidsspellen en eetzaken. Familie Teeuwen: “Het was fantastisch! Wij wonen pas kort in Oisterwijk en dit was een mooie kennismaking. De kinderen vonden het een superdag en zijn enorm verwend.”

 

“Wij komen al jaren op de kermis en eten als traditie elk jaar samen poffertjes. Dit jaar wordt dat de 19e keer! Onze zoon vond de attracties geweldig en onze dochter houdt vooral van spelletjes en een ritje op de pony. Het was daarom niet gemakkelijk om de punten te verdelen!” aldus de familie Damen.

 

De winnende exploitanten werden maandag verrast door de burgemeester met een echte Oisterwijkse kermisoorkonde! En de winnaars zijn:

 • Categorie eetzaken: Poffertjeskraam
 • Categorie kinder/vermaakzaken: Kinderoctopussy
 • Categorie oefen- en behendigheidsspelen: Kamelenrace
 • Categorie grootvermaak: Mad Mill

De winnende kermisexploitanten van links naar rechts: de heer Oudsten (Kamelenrace), Durady Groep (Kinderoctopussy), de heer De Vries (Mad Mill), de heer Reede (Poffertjeskraam).

Spoor Oisterwijk

In de afgelopen periode was het spoor in Oisterwijk een veelbesproken onderwerp. Enerzijds omdat recent de spoorwegovergangen meerdere keren gesloten bleven en anderzijds vanwege de ervaren overlast van trillingen door het spoor.

De gemeente Oisterwijk is in contact met ProRail over deze punten. We praten je hieronder graag bij over de stappen die al gezet zijn.

Trillingen

Sinds de werkzaamheden aan het spoor in oktober 2017 ervaren inwoners uit Oisterwijk meer trillingshinder. Naar aanleiding van de vele meldingen heeft ProRail aangegeven nader onderzoek te doen naar de oorzaak van deze meldingen.

Op maandag 2 juli hield ProRail een spreekuur in onze gemeente. Zo’n 90 inwoners gingen tijdens verschillende spreekuren met ProRail in gesprek. ProRail lichtte daarnaast toe hoe het onderzoek naar de oorzaak van de trillingen wordt uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar verwacht.

De gemeente heeft daarnaast goed contact met de initiatiefgroep ‘Oisterwijk Trilt’ en op bestuurlijk niveau is er contact over dit onderwerp in de regio. Zo heeft wethouder Dankers contact met de provincie en andere gemeenten waar overlast wordt ervaren.

Spoorwegovergangen

Recent zijn er meerdere storingen geweest waardoor een of meerdere spoorwegovergangen in Oisterwijk voor korte of langere perioden gesloten bleven. Er is nog geen duidelijke structuur te herkennen in de storingen en de oorzaak loopt uiteen. ProRail onderscheidt de storingen in 2 categorieën:

 • Storingen door derden, zoals spoorlopers en vandalisme (bijv. koperdiefstal en muntjesleggers)
 • Technische storingen: deze zijn zeer divers, waaronder sectiestoringen, defecte treinen, maar ook kapotgetrokken kabels bij werkzaamheden nabij het spoor

Wethouder Dion Dankers: “We begrijpen dat het erg vervelend is dat dergelijke storingen zich voordoen. ProRail is druk bezig met de aanpak van de technische storingen en hopelijk behoren ze spoedig tot het verleden. We vragen weggebruikers dringend om nooit tussen de gesloten bomen door te gaan en te kijken of op andere plekken wel veilig overgestoken kan worden.”

Schone zonnepanelen leveren meer op

Wist je dat vieze zonnepanelen minder stroom opleveren? Zo kan 1 flinke klodder vogelpoep op 1 paneel de energieopbrengst al met 2 tot 3 procent verlagen.

We hebben een aantal tips verzameld, zodat jij het beste uit je zonnepanelen haalt.

 • Kijk je zonnepanelen ongeveer 3 keer per jaar na
 • Kijk eerst of je de panelen met een zachte doek of met de hand kunt schoonmaken
 • Heb je toch water nodig? Maak de zonnepanelen dan schoon op een moment dat de zon niet te fel schijnt (ochtend/avond). Het water droogt dan minder snel en zo voorkom je vlekken
 • Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag, dus gebruik bij voorkeur alleen water om ze schoon te maken. Lukt dat niet? Gebruik een speciale reiniger die de laag niet beschadigt
 • Lukt het niet om goed bij je zonnepanelen te komen? Spoel ze dan af met de tuinslang. Je haalt dan het ergste vuil weg. Let in ieder geval altijd goed op je eigen veiligheid
 • Gebruik geen hogedrukreiniger! Er kan water tussen het glas en de cellen komen, wat de zonnepanelen beschadigt
 • Maak de zonnepanelen niet schoon met schuursponsjes en/of schuurmiddelen. Hier gaat het glas stuk van
 • Maak ook regelmatig je omvormer schoon, dan gaat hij langer mee

Laat onze bossen niet in rook opgaan

De regen laat deze zomer behoorlijk op zich wachten. Dat betekent dat het erg droog is in de Oisterwijkse bossen. En bij grote droogte neemt dus ook de kans op brand toe.

Veel gemeenten nemen al maatregelen om brand in natuurgebieden te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op open vuur en roken. Ook in Oisterwijk letten we extra op. Wist je trouwens dat een rookverbod standaard geldt in onze bossen?

De meeste branden in de natuur ontstaan door menselijke fouten. Denk bijvoorbeeld aan het weggooien van brandende sigaretten of rondslingerend glas. Wil je meer weten over wat jij kunt doen om brand te voorkomen? Kijk eens op de website van de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant (www.veiligheidsregiomwb.nl) of op www.natuurbrandrisico.nl.

EK little League Softball 2018

Donderdag 12 juli was wethouder Sport Jan de Laat aanwezig bij de opening van het EK Little League Softbal Toernooi, mede georganiseerd door Honk- en Softbal Roef Moergestel. De wethouder gooide een van de eerste ballen, een honk- en softbal traditie. Het hele weekend waren er wedstrijden gespeeld door meiden tussen 11 en 14 jaar. Het toernooi is gewonnen door het Tsjechische team, zij hebben een ticket gewonnen naar de World Series in Amerika.