Gemeenteberichten week 26 2018

“Vanavond gaan we naar de kermis …”

Ken je dat liedje? Bij mij roept het goede herinneringen op aan de kermis. En het is bijna weer zover: kermis in Moergestel en Oisterwijk! Vrijdag 29 juni begint de Moergestelse kermis en op vrijdag 13 juli barst de gezelligheid los op de Lind in Oisterwijk. Het beloven weer twee mooie edities te worden, met nieuwe en vertrouwde acties.

Golden Ticket

Net als vorig jaar maak je in Moergestel elke dag kans op een gouden ticket. Ook in Oisterwijk gaan we dit jaar Golden Tickets verstoppen. Vind jij, met behulp van de hints op sociale media, het gouden ticket? Dan geniet jij die dag gratis van de kermis! Dat geeft de kermis een gouden randje toch?

Testgezinnen

In Oisterwijk openen we de kermis op vrijdag 13 juli om 17.00 uur met een half uurtje gratis draaien in vele attracties. De deelnemende attracties herken je aan een poster. Daarnaast mogen twee Oisterwijkse gezinnen op zondag 15 juli gratis de gehele kermis testen. Nieuw dit jaar is dat één gezin gaat vloggen. De testgezinnen beoordelen alle attracties en kiezen vervolgens een winnaar in verschillende categorieën. Ik mag 16 juli de winnende exploitanten bekendmaken. Houd sociale media dus in de gaten, dan weet jij als eerste welke attracties en eetzaken je dit jaar zeker niet mag overslaan.

Genieten

Naast al die vernieuwingen blijft er ook heel veel herkenbaar. Beide kermissen staan al jaren bekend om hun gezelligheid. Inwoners komen er graag samen en bezoekers uit de regio genieten van de gemoedelijkheid en het spektakel. Er is genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. Ik kijk er ontzettend naar uit en wens alle bezoekers een gezellige kermis toe. Geniet ervan!

Hans Janssen,

burgemeester

ProRail werkt aan bovenleiding bij overweg Heukelom

Van vrijdag 29 juni 23.00 uur tot en met maandag 2 juli 06.00 uur werkt ProRail aan de bovenleidingen op het spoor tussen viaduct Bosscheweg in Tilburg en de overweg Heukelomseweg in Oisterwijk. Hierdoor kan er tijdelijk geluidshinder zijn of kunnen omwonenden last hebben van de bouwverlichting. Er rijden ook minder treinen: plan uw treinreis daarom via www.nsl.nl Vragen over de werkzaamheden? Kijk op www.prorail.nl/contact.

Op vakantie en u heeft een uitkering? Even melden bij de gemeente!

Zorg dat u de melding uiterlijk 4 weken voordat uw vakantie start bij de gemeente binnen is. U kunt uw vakantie melden via het formulier op oisterwijk.nl/vakantieregels.

Op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat u maximaal 28 dagen per kalenderjaar naar het buitenland mag gaan met behoud van uw uitkering. Als u terug bent van vakantie meldt u zich binnen 1 werkdag persoonlijk bij de gemeente.

Meer weten? Kijk op oisterwijk.nl/vakantieregels of bel (013)529 13 11.

Spreekuur college: maak een afspraak

Wilt u iemand van het college spreken? Bel dan voor een afspraak met (013) 529 13 11. Geef duidelijk aan dat u voor het spreekuur belt en wat het onderwerp van gesprek is. U kunt dan rekenen op een goed voorbereid gesprek dat bovendien vrij snel kan worden ingepland. Het spreekuur is bedoeld voor gesprekken van maximaal 15 minuten.

Buxus naar de milieustraat? Verpakken in plastic

De buxusrups heeft flink om zich heen gegrepen in onze gemeente. Veel inwoners willen daarom af van hun aangevreten buxussen. Buxus inleveren bij de Milieustraat? Zorg dan dat u deze verpakt in plastic om verdere verspreiding van de buxusrups te voorkomen. Dit mogen gewoon vuilniszakken of containerzakken zijn. U gooit de buxussen in plastic bij het restafval, niet bij het groenafval.

Verloren of gevonden? Kijk op www.verlorenofgevonden.nl

Iets kwijt of juist iets gevonden? Voortaan meldt u dit heel eenvoudig zelf via www.verlorenofgevonden.nl

Paspoort of rijbewijs klaar? De gemeente stuurt een sms

Vraagt u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan bij de gemeente? Dan kunt u voortaan uw telefoonnummer doorgeven. Ligt uw document klaar, dan stuurt de gemeente een sms. Hoeft u er zelf niet meer aan te denken.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon

Krijgt u hulp vanuit de gemeente in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Maar bent u van mening dat de gemeente niet goed met u omgaat of heeft u een klacht? Dan kunt u terecht bij Wmo-vertrouwenspersoon Ria de Die. Ria is telefonisch bereikbaar via (06) 199 75 205 of per mail via r.dedie@hetlsr.nl.

Koopzondag

Winkelen op zondag? Kijk op www.oisterwijk.nl/koopzondag voor alle koopzondagen in Oisterwijk, Moergestel en het buitengebied.

Werk aan weg

Kijk voor actuele wegwerkzaamheden in de gemeente op www.oisterwijk.nl/wegwerkzaamheden.

Maak je buurt veiliger

Je kunt zelf veel doen om jouw buurt veiliger te maken. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl/buurtpreventie.

NEE-NEE-sticker en NEE-JA-sticker
U wilt geen ongeadresseerde reclame en/of huis aan huis bladen in uw brievenbus. Haal dan gratis de NEE-NEE-sticker, NEE-JA-sticker of WEL Nieuwsklok-sticker op bij het gemeentekantoor.

Proef met kroonringen voor pmd afval

De gemeente is een proef gestart op 4 locaties met kroonringen (Pannenschuurlaan 66, Heusdensebaan 5, Gemullenhoekenweg 66 en Heuvelstraat lichtmast 35). Aan deze ringen hangen bewoners hun pmd afvalzak op de dag dat het wordt ingezameld. Op deze manier wordt voorkomen dat het afval wegwaait.

Militaire oefening 2 t/m 6 juli

De Koninklijke Landmacht houdt van 2 t/m 6 juli een militaire oefening.

De oefening wordt gehouden in het kader van training militaire verkenners. Dit houdt dat de militairen verkenningsopdrachten uitvoeren, zowel te voet als met voertuigen. Ze gaan hierbij over bestaande wegen en paden.

De troepen

Aan deze oefening doen 48 personen mee en er worden 22 militaire wielvoertuigen ingezet. De troepen staan onder leiding van de Commandant 42 Brigade Verkenning Eskadron Oirschot.

Schade

Mocht er schade ontstaan tijdens de oefening, geef dit dan door aan de Sectie Claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Onder vermelding van: de militaire eenheid zoals kenteken voertuig, datum en tijd, plaats en soort schade. U kunt ook bellen met (030) 218 04 44 of mailen naar JVDclaims@mindef.nl.

 Klimaatverandering en wateroverlast 

Code oranje, lokaal kans op flinke onweersbuien, een hagelstorm en plensbuien. Allemaal gevolgen van de klimaatverandering. Al meerdere keren heeft een flinke bui ervoor gezorgd dat we veel wateroverlast hebben. Op het klimaat heb je verder weinig invloed, maar toch zijn er wel wat dingen die je zelf kan doen om wateroverlast te voorkomen.

Geen steen maar gras
Het is makkelijk: je tuin vol leggen met tegels zodat je geen omkijken meer hebt naar onderhoud. Maar als jouw tuin vol ligt met tegels, komt er veel meer water in het riool terecht. Tijdens een hoosbui kan het riool de capaciteit dan niet meer aan. Minder tegels en meer gras en plantjes voorkomt dus natte voeten. Bovendien geef het ook verkoeling van je tuin.

Vang regenwater op in een regenton
De hoeveelheid regen die van het dak richting het riool gaat, kun je zelf verminderen door een regenton te plaatsen onder je dakgoot. Extra voordeel: je kunt het water in de zomer gebruiken om de tuin te besproeien.

Plat dak = groen dak
Heb je een plat dak? Maar hem groen! Plaats bijvoorbeeld sedumplantjes, die kunnen goed tegen droogte en nemen water op bij regen. Je huis is in de zomer hierdoor ook koeler.

Controleer regelmatig de regenpijp en dakgoot
Water dat op je dak valt, moet goed weg kunnen stromen via je dakgoot en regenpijp. Controleer daarom regelmatig of deze niet vol liggen met blaadjes waardoor het water minder goed wegloopt.

Maak je kelder waterdicht
Klinkt voor de hand liggend. Maar toch. Heb je een kelder of souterrain met ramen of deuren onder het straatniveau? Zorgt dat hij goed waterdicht is. Zorg ook dat er een gootje in de kelder zit, mocht het dan toch zo zijn dat er water binnenstroomt, dan kan dat meteen weer weg.

Toch tegels? Maak ze dan waterdoorlatend
Wil je toch graag tegels in je tuin? Bijv. voor je oprit? Gebruik dan waterdoorlatende tegels. Het regenwater kan op die manier makkelijk in de bodem wegzakken.

Voorkom verstoppingen
Spoel geen spullen door je wc of gootsteen die niet thuis horen in het riool. Dus geen doekjes, vochtig toiletpapier, maandverband of frituurvet. Daarmee verstop je het riool. Gooi dus ook geen afval op straat: ook dat komt in het riool terecht en zorgt voor verstopping.

Kermis Oisterwijk zoekt testgezinnen: aanmelden tot 1 juli!

Zijn jij en je gezin échte kermisliefhebbers? En zijn jullie ook goed in het maken van filmpjes? Let dan goed op! Wij zijn op zoek naar 2 gezinnen uit de gemeente Oisterwijk om de Oisterwijkse kermis te beoordelen.

De kermis wordt gehouden van 13 t/m 18 juli. Samen met jouw gezin, mag je op zondag 15 juli tussen 13.00 – 18.00 uur gratis alle vermaakzaken, oefeningsspelen, kinder- en familieattracties, eet- en verkoopzaken testen en beoordelen.

Vlog en fotoverslag

Nieuw dit jaar is dat we aan 1 testgezin vragen om vlogs te maken van de testdag. Deze filmpjes gebruiken we in de promotie van de kermis. Het andere gezin maakt een fotoverslag.

We zoeken 2 testgezinnen: een gezin met kinderen tot en met 8 jaar en een gezin met kinderen tussen 8 en 16 jaar.

Aanmelden tot en met 1 juli

Meedoen? Beschrijf dan hoe jullie ideale kermisdag eruit ziet en maak kans om testgezin te worden! Stuur een mail naar kermisoisterwijk@gmail.com en vermeld daarin jullie namen en leeftijden. Geef ook aan of je gezin een fotoverslag of juist een vlogverslag wil maken. Aanmelden als testgezin kan tot en met woensdag1 juli. Op 5 juli maken we de gelukkige testgezinnen bekend in de Nieuwsklok en op onze website.

Belangrijke taak

De winnaars hebben daarna  natuurlijk wél een belangrijke taak: samen beoordelen jullie álle zaken op de kermis. Deze beoordelingen leveren winnaars op in verschillende categorieën. Burgemeester Hans Janssen reikt op maandag 16 juli de prijzen uit aan de winnende kermisexploitanten

Groot aanbod

Op de Oisterwijkse kermis staan zo’n 40 zaken opgesteld. Er komen spectaculaire attracties zoals de Uncharted Funhouse en de No Limit, leuke kinderattracties zoals een mega trampoline en heerlijke lekkernijen. Samen zorgen al deze attracties, vermaak- en verkoopzaken ervoor dat jong en oud kan genieten van een gezellige kermis. Volg alles over de kermis via de Nieuwsklok en via Facebook.

Voorwaarden winactie

Let op! Door je op te geven voor deze winactie, ga je akkoord met de voorwaarden: deelname aan de actie en testen van alle vermaakzaken, oefeningsspelen, kinder- en familieattracties, eet- en verkoopzaken. Foto’s en verslag van deze dag mogen gebruikt worden ter promotie van Oisterwijkse kermis. Gekozen testgezinnen ontvangen persoonlijk bericht van de organisatie.

HomeParty over alcohol- en drugsgebruik

U kunt als ouders een zogeheten homeparty organiseren, of een homeparty bij u in de buurt

bijwonen. Een homeparty is een voorlichting aan huis over alcohol & andere drugs in de opvoeding van

pubers. Deze voorlichting is georganiseerd volgens de ‘Tupperware methode’. U nodigt thuis familie en

vrienden uit die ook kinderen in de puberleeftijd hebben en die ook meer willen weten over dit onderwerp.

Een preventiewerker van Novadic-Kentron verzorgt de bijeenkomst en stemt het programma af op de

wensen van de ouders. Iedereen kan ook vragen stellen over alcohol & drugs, jongeren en opvoeding.

Deze homeparties zijn zeer geschikt als u:

 1. Meer wilt weten over een goede begeleiding van uw opgroeiende kind en alcohol- en

drugsgebruik.

 1. Wilt praten met buurtouders of ouders van vrienden van uw kind over dit onderwerp
 2. Vragen over alcohol & drugs wilt stellen aan een preventiemedewerker.

Het enige wat u hoeft te doen is vijf of meer andere ouders thuis uit te nodigen. Dit kunnen buren, familie,

vrienden of kennissen zijn met kinderen van ongeveer 10 t/m 18 jaar. Het tijdstip en het programma

worden in overleg bepaald. Een homeparty duurt ongeveer twee uur. De bijeenkomsten worden verzorgd

door Novadic Kentron en Pedagogische Praktijk Van den Hoven.

Meer informatie:

Novadic Kentron Pedagogische Praktijk Van den Hoven

Karin van Gompel Sanne van den Hoven

T: 06-13250946 T: 06-10697333

E: karin.van.gompel@novadic-kentron.nl E: info@pedagogischepraktijkvandenhoven.nl

Een rondje langs de velden

Wethouder Jan de Laat heeft Sport in zijn portefeuille en wilde daarom graag een rondje maken langs de verschillende sportaccommodaties in onze gemeente. Afgelopen week was het zover. Hij bezocht onder andere sportpark Den Donk, de Gemullehoeken en Stokeind in Moergestel. Daarnaast ging hij het gesprek aan met collega’s van de buitendienst die zorgen voor het onderhoud van de sportvelden. Op de foto praat Addy Snoeren, als voorman sportparken, de wethouder bij over het dagelijks onderhoud van de buitensportaccommodaties. Wethouder Jan de Laat: “We hebben vele mooie en goede sportlocaties in onze gemeente. Als inwoner van Oisterwijk en fanatiek sporter ken ik deze locaties natuurlijk goed. Toch is zo’n ‘rondje langs de velden’ heel zinvol en helpt het mij meer inzicht te krijgen in hoe onze sportlocaties ervoor staan en wat er op het gebied van sport nodig is in onze gemeente. Er staan vele ontwikkelingen voor de deur, denk daarbij aan de herinrichting van sportpark Den Donk. Met deze ontwikkelingen zorgen we ervoor dat jong en oud kan blijven sporten in onze gemeente. Ik kijk ernaar uit om bij deze ontwikkelingen betrokken te zijn.”

Onderwerpen college 19 juni

 • Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)
 • Convenant persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme
 • Aandeelhoudersvergadering van Brabant Water NV
 • Algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
 • Ontwerpbestemmingsplan “Parapluplan Parkeren”
 • Begrotingen 2019 van de gemeenschappelijke regelingen
 • Vaststellen enkele aangepaste raadsvoorstellen cq. reacties college

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Lavendel 20 Oisterwijk, het bouwen van een uitbouw/aanbouw aan de achterzijde.
 • Willem De Zwijgerlaan 8 Oisterwijk, het verhogen van de nok.
 • Scheibaan 13 A Oisterwijk, het uitbreiden van een zorghotel.

Verleend

 • Kerkhovensestraat 102 Oisterwijk, het wijzigen van de situering en het vervangen van bouwkundig slechte gebouwen.
 • Vennelaan 4 Oisterwijk, het kappen van 1 eik.
 • Canisiusstraat 6 Oisterwijk, het verhogen van de nok van een woonhuis.

Verlengd

 • Joannes Lenartzstraat 15 Oisterwijk, het plaatsen van een carport boven parkeerplaats en het vervangen van een schutting.
 • De Molenbeemd 22 Moergestel, het bouwen van een schuur met puntdak.
 • Gemullehoekenweg 1 Oisterwijk, het monteren van een schaararmscherm op kokerconstructie.

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Tough Ten Miles Oisterwijk voor het houden van de Tough Ten Miles – Farmersrun op zaterdag 30 juni 2018 van 09.00 tot 20.00 uur in het Buitengebied van Oisterwijk met de start en finish aan de Oirschotsebaan 8A Oisterwijk.

Verkeer

 • Afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers: Kloosterlaan Moergestel op vrijdag 29 juni van 11.30 – 19.00 uur in verband met verzetten van de weekmarkt
 • Afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers: diverse straten in centrum Oisterwijk op zondag 1 juli in verband met het Korenfestival.

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld wijzigingsplan Tuinweg ong, Oisterwijk
 • Melding voornemen voorbereiding bestemmingsplannen:
  • Bestemmingsplan ‘Korenkwartier’
  • Bestemmingsplan ‘De Wingerd’
  • Bestemmingsplan ‘Plattelandswoning Heikant 2’

Milieu

Bij het college van Oisterwijk zijn in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer nieuwe meldingen ingediend voor:

 • Johanna van Brabantlaan 1 in Oisterwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem. Dossiernummer 2018-0097;
 • Stokske 7 te Moergestel, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem. Dossiernummer 2018-0309;
 • Kleine hei 9 te Oisterwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem. Dossiernummer 2018-0286;
 • Sportlaan 20 te Oisterwijk, voor het verplaatsen en bijplaatsen van lichtmasten. Dossiernummer 2018-0194;
 • De Sonman 17 te Moergestel, voor het uitbreiden van het bedrijf met het aangrenzend pand. Dossiernummer 2018-0238;
 • Scheibaan 2 te Oisterwijk, voor het realiseren van een extra kleed- en opslagruimte. Dossiernummer 2018-0307.


Ter inzage

De meldingen liggen vanaf 29 juni 2018 gedurende 6 weken ter inzage bij de centrale publieksbalie in het gemeentekantoor van Oisterwijk aan de Lind 44 in Oisterwijk. Wilt u de melding in komen zien, maak dan een afspraak via (013) 529 13 11.

Overige bekendmakingen

Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek maken bekend dat zij een beslissing op bezwaar hebben genomen voor het tijdelijk opslaan van mest van derden aan de Nijssenstraat 4 te Haghorst.

De vergunning is in stand gehouden met toevoeging van extra voorschriften.

Dit besluit is genomen op 12 juni 2018 en verzonden op 15 juni 2018.

Beroep instellen

Binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Tevens kan gelijktijdig met of na het instellen van beroep – bij een spoedeisend belang – een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van genoemde rechtbank.

Actie Charitas: met het gezin naar de Beekse Bergen!

Dit jaar bestaat de Beekse Bergen 50 jaar. Om dat te vieren heeft de Beekse Bergen een aantal toegangskaarten cadeau gedaan aan de gemeente Oisterwijk. Charitas Oisterwijk zorgt ervoor dat deze kaarten aan gezinnen worden geschonken die met een inkomen tot 120% van het minimuminkomen moeten rondkomen.

Zij krijgen hiermee de mogelijkheid om met het hele gezin te genieten van een heerlijk dagje uit!

Het aantal kaarten is beperkt dus schrijf je snel in! Dit kan tot en met 30 juni via www.charitasoisterwijk.nl