Gemeenteberichten week 17 2018

Onderwerpen college 17 april

 • Verrekening neveninkomsten 2018
 • Jaarverslag handhaving 2017
 • Beschikbaar stellen investeringsbudget voor de vervanging van een bedrijfswagen en een houtversnipperaar
 • Toekennen bijdrage aan DEC-Oisterwijk voor het opzetten van het project “Postcoderoosregeling” in Oisterwijk
 • Toezicht en handhaving kinderopvang 2018: KOV Schelleboom

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • De Sonman 17 Moergestel, het bouwen van een bedrijfshal
 • Vennelaan 4 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis
 • Donkerstraat 4 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde
 • Heusdensebaan 93 Oisterwijk, het verbouwen van een schuur

Verleend

 • Lindeparklaan/Burg. Verwielstraat Oisterwijk, het aanleggen/verharden van een pad
 • over de Rosep (Broekzijde-Heizenschedijk) in Moergestel, het plaatsen van een fietsbrug
 • Burg. Canterslaan 62 Oisterwijk, het aanleggen van een verhard pad
 • Kloosterstraat 8 Oisterwijk, het verbouwen van de woning
 • Kapelaan Huyberslaan 31 Oisterwijk, het vervangen van een dragende muur door een stalen portaal

Bestemmingsplannen

 • Ontwerpwijzigingsplan Tuinweg ong, Oisterwijk

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 • 9 – 14 mei: vanwege Moergestel Fiets- en Wandeldorp is het St. Jansplein afgesloten voor al het verkeer behalve voetgangers
 • 10 mei: vanwege een communiefeest is de Kruizemunt in Oisterwijk afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Stichting Moergestel Fiets- en Wandeldorp Moergestel voor het organiseren van Moergestel fiets- en wandeldorp van 10 tot en met 13 mei in Moergestel
 • Aan CV de Dorstvlegels Moergestel voor het organiseren van de jaarlijkse jaarmarkt op 6 mei in Moergestel
 • Aan Stichting De Kerkhovense Molen voor het organiseren van de Nationale Molendag op 12 mei bij de Kerkhovense Molen in Oisterwijk

Melding evenementen en horeca

 • Voor het organiseren van een communiefeest op 10 mei in de Kruizemunt Oisterwijk
 • Van Stichting WieKentKunst Moergestel voor het organiseren van het leggen van “Struikelstenen” ter hoogte van Rootven 17 Moergestel

 

Hij is er weer: de teek

Het is een vervelend beestje, de teek. Hij is moeilijk weg te krijgen, zuigt je bloed en wat nog het ergste is: je kunt er heel erg ziek van worden. Het is dus belangrijk om te weten hoe je een tekenbeet voorkomt of wat je moet doen als je toch gebeten wordt.

De teek is actief van maart tot en met oktober, bij een temperatuur vanaf 7 graden. Hij zit in bossen, duinen, beschutte weilanden, parken en tuinen. Het liefste houdt hij zich schuil in hoog gras of struikgewas. 20% van alle teken is besmet met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan bij mensen leiden tot de ziekte van Lyme. Lyme is goed te behandelen als je er op tijd bij bent.

Voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je gebeten wordt door een teek:

 • Ga je de natuur in, blijf zoveel mogelijk op de paden
 • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek
 • Spuit je kleding in met een middel dat DEET bevat
 • Smeer je in met een middel dat DEET bevat

Ben je in de natuur geweest? Controleer jezelf (en je kinderen) ook altijd op teken. Teken zitten het liefst in de haarlijn, oksels, bilnaad, knieholte en liezen.

Toch gebeten

Soms heb je gewoon pech en word je toch gebeten door een teek. Wat dan?

 • Verwijder de teek snel met een tekenpen of puntig pincet
 • Desinfecteer de wond, handen en pincet
 • Schrijf op waar de teek zat, wanneer je gebeten bent en hoe lang de teek er gezeten heeft
 • Hou de plek waar je gebeten bent 3 maanden lang goed in de gaten. Krijg je een rode ring op de plek of ontstaan er (griepachtige) klachten? Ga naar de huisarts

App Tekenbeet

Het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Deze app kun je gratis downloaden in de appstore. Via deze app kun je snel opzoeken hoe een teek eruit ziet en wat je moet doen om een teek snel en op de juiste manier weg te halen. De app werkt ook zonder internetverbinding.

Uitnodiging: alle gedecoreerden in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom

In de gemeente Oisterwijk is het een goed gebruik dat alle personen uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom met een Nederlandse Koninklijke Onderscheiding samen een toost uitbrengen met de burgemeester.

Het gemeentebestuur van Oisterwijk nodigt daarom alle (oud-)gedecoreerden uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom inclusief partner uit voor een toost op vrijdag 27 april 2018 om

12.15 uur in TILIANDER, Spoorlaan 82c in Oisterwijk.

Tijdens deze feestelijke gebeurtenis brengt Showband Taxandria om 13.00 uur een aubade aan alle gedecoreerden.

Kleur op het St. Jansplein

Het St. Jansplein in Moergestel staat er weer gekleurd op. Met dank aan ‘onze’ mannen van de buitendienst. Laat die zomer maar komen!

Sportdag in Oisterwijk

Op vrijdag 20 april hadden de kinderen van alle basisscholen in Oisterwijk de sportdag Sport4Kids. De kinderen sporten op 4 verschillende locaties: Taxandria, Oysters, Staalbergven en voor de allerkleinsten bij RKSV Oisterwijk. Sport4Kids is georganiseerd door Natuurlijk Gezond in samenwerking met lokale sportverenigingen, politie, 2college Durendael en de gemeente.

Nieuwe metingen spoor door ProRail

Sinds de werkzaamheden aan het spoor in oktober 2017, heeft ProRail veel klachten gekregen over trillingen van inwoners die langs het spoor wonen. ProRail gaat nieuw onderzoek doen.

Het nieuwe onderzoek wordt breed gedaan. Dat wil zeggen dat ProRail gaat meten over het traject tussen Oosterhout en Oisterwijk. De metingen worden deze keer alleen langs het spoor gedaan. In 2018 zijn er ook metingen gedaan in woningen, maar dit heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag waar de extra overlast vandaan komt. Met dit onderzoek hoopt ProRail wel het antwoord op deze vraag te vinden.

Resultaten 3e kwartaal

De resultaten van de metingen worden in het 3e kwartaal van 2018 bekendgemaakt. Eerder zijn op het spoor bij Oisterwijk al maatregelen genomen om de overlast van trillingen te verminderen. Zo zijn de nieuwe ES-lassen geslepen, waardoor de treinen er soepeler overheen rijden. ES-lassen zorgen ervoor dat treinen op het juiste spoor blijven en overgangen openen en sluiten.

Inleveren grof tuinafval Moergestel

Op zaterdag 28 april kunt u het grof tuinafval ook in Moergestel inleveren.

Grof tuinafval komt uit uw eigen tuin en past niet in uw gft-container. Grof tuinafval is: snoeiafval, takken en ander houtachtige delen met een doorsnede vanaf 3 cm of een lengte van 1 meter, bomen, heesters, struiken, stammen en stronken. U mag maximaal 2 m3 per keer gratis brengen.

Wanneer

 • Zaterdag 28 april
 • Tijd: 09.00 – 16.00 uur

Waar inleveren

 • Bruurs Loon- en transportbedrijf, Heuvelstraat 20 Moergestel

Milieustraat

Op andere dagen kunt u het grof tuinafval naar de milieustraat in Oisterwijk brengen. Kijk op www.oisterwijk.nl/milieustraat voor de openingstijden.

DEC-Oisterwijk ontwikkelt zonnedaken in Oisterwijk

Gemeente kent een financiële bijdrage toe aan DEC-Oisterwijk voor opzetten van het project “Postcoderoosregeling”

De Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk (DEC-Oisterwijk) wil de komende jaren verschillende zonnedaken realiseren volgens de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de Postcoderoosregeling genoemd. Inwoners die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun dak te plaatsen, kunnen dankzij deze regeling toch hun eigen duurzame energie opwekken, namelijk op ‘andermans dak’. Hiermee leveren we in onze gemeente een positieve bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en duurzaamheidsambitie op lokaal niveau.

Financiële bijdrage voor DEC-Oisterwijk

Om het project uit te kunnen voeren is het essentieel dat er een organisatie wordt opgezet die ervoor zorgt dat de zonnepanelen op ‘andermans dak’ kunnen worden gerealiseerd en dat het project professioneel en zorgvuldig wordt beheerd en uitgevoerd. Voor het opzetten van deze organisatie en het ontwikkelen van de eerste twee zonnedaken ontvangt DEC-Oisterwijk een eenmalige bijdrage van €13.500,- van de gemeente. Wethouder Sjef Verhoeven is blij met het initiatief van DEC: “Inwoners die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen dankzij deze regeling toch duurzame energie opwekken. Naast dat we op deze manier Oisterwijk weer een stukje duurzamer maken, krijgen inwoners op deze manier ook nog eens voordeel op hun energierekening. Een win-win situatie dus!” 

DEC-Oisterwijk

De Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk wil bewoners en bedrijven breed ondersteunen op het gebied van duurzame energie. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verkennen van (economische) mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie en het slim gebruiken van energie. DEC: “We willen dat lokaal opgewekte duurzame energie voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. De Postcoderoosregeling helpt hierbij. We zijn blij dat we hier mede dankzij de bijdrage van de gemeente Oisterwijk mee aan de slag kunnen!”