Gemeenteberichten 9 maart 2017

Besluiten college 28 februari

  • Wijzigingsplan Hoog Heukelom 5
  • Brief art. 34 vragen partij Gemeentebelangen
  • Gezonde wijkaanpak Westend
  • Evaluatie 2016 en doorkijk 2017 Staalbergven

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

  • Boxtelsebaan 69 Oisterwijk, het kappen van een boom
  • De Lind 27 Oisterwijk, het verbouwen van de bovenverdieping
  • Bosweg 140 Oisterwijk, het kappen van een boom
  • Burgemeester Vogelslaan 5 Oisterwijk, het kappen van een prunus Serrulata
  • Berkenlaan 14 Oisterwijk, het kappen van een prunus
  • Dorpsstraat 32 Oisterwijk, het plaatsen van reclame en het aanpassen van de pui
  • Dieze 26 Oisterwijk, het kappen van een walnoot en een prunus
  • Johanna Van Brabantlaan 1 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis met bijgebouw (wijziging)
  • Le Sage Ten Broekstraat 2 Oisterwijk, het plaatsen van een raam aan de voorzijde

 

Verleend

  • Stokeind 11 Moergestel, het herbouwen van een sportcentrum
  • Kerkstraat 112 Oisterwijk, het vervangen van de kozijnen in de voorgevel
  • Brede Steeg 9 Oisterwijk, het kappen van 1 iep en 3 haagbeuken
  • Kivitslaan/hoek Gemullehoekenweg Oisterwijk, het kappen van een beuk
  • Oirschotseweg 2 Moergestel, het kappen van een berk

 

Vergunning evenementen en horeca

  • Aan V.O.F. Mali voor het houden van het RED-RAG event op zaterdag 8 april 2017

 

Overige bekendmakingen

  • Koopzondagen 2017 – buitengebied

WOZ, OZB en hondenbelasting later

 

De WOZ-beschikking 2017, de aanslag onroerende-zaakbelastingen (OZB) 2017 en de aanslag hondenbelasting 2016 krijgt u dit jaar later dan u van ons gewend bent. Daarnaast krijgt u als eigenaar van een woning of bedrijfspand bij uw aanslag OZB ook het eigenarendeel van de rioolheffing.

 

Op 30 april krijgt u de WOZ-beschikking, aanslag OZB en eigenarendeel van de rioolheffing in de bus. De aanslag hondenbelasting 2016 krijgt u eind maart. De reden van vertraging is dat de gemeente is overgestapt op een ander systeem. Het overzetten van alle juiste gegevens heeft langer geduurd dan verwacht.

 

Tijdelijk

De vertraging is tijdelijk. In 2018 krijgt u de beschikking WOZ en aanslag OZB gewoon weer in februari. De hondenbelasting over 2017 krijgt u aan het einde van 2017. Wat wel blijvend is, is de rioolheffing op uw aanslag OZB. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl.


15 maart: Tweede Kamerverkiezingen

 

Het is bijna zover: de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Laat u ook uw stem horen? Nog een paar handige tips:

 

Heeft u geen stempas gekregen, of is deze kwijt of beschadigd? U kunt nog een nieuwe stempas aanvragen. Kom voor 14 maart, uiterlijk 12.00 uur langs op het gemeentekantoor. Neem uw identiteitsbewijs mee.

 

Stemmen in een andere gemeente

Lukt het 15 maart niet om in uw eigen gemeente te stemmen? Zet uw stempas om in een kiezerspas. U mag dan in een andere gemeente stemmen. U kunt nog tot 14 maart, uiterlijk 12.00 uur een kiezerspas regelen op het gemeentekantoor.

 

Meer weten

Wilt u meer weten over de Tweede Kamerverkiezingen? Kijk op www.oisterwijk.nl/verkiezingen.


Uw Raad

Donderdag 9 maart Beeldvormingsavond 19.30
Donderdag 9 maart extra commissie Algemene Zaken
inzake Haaren 21.30
Donderdag 16 maart Commissieavond
Commissie Algemene Zaken 19.30
Commissie Inwoners Zaken 19.30
Commissie Ruimtelijke Zaken 20.00
Donderdag 16 maart Extra Raad inzake Haaren ca 22.00


Helikopters Luchtmacht trainen in het donker

Het personeel van het Defensie Helikopter Commando traint in de weken 14,17, 18, 23, 27 en 32 in de late avonduren. Er is toestemming gegeven voor militaire oefenvluchten in het donker. De vluchten zijn tot uiterlijk 01.00 uur.

 

Dankzij de trainingen blijven helikopterbemanningen voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid, die nodig is voor inzet waar dan ook ter wereld. De helikopterbemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen en Vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland.

 

Speciale nachtzichtapparatuur

In het donker vliegen helikopterbemanningen met speciale nachtzichtapparatuur. Bijvoorbeeld de zogenoemde Night Vision Goggles (NVG), deze beperken het rondom zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door twee kokertjes. Het vraagt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

 

Herstelperiode
Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op verschillende soorten missies. Nederlandse helikopters en het betrokken personeel zijn de laatste 20 jaar onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid. Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig gecombineerd met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.

 

Informatie ontheffing en klachten
De verleende ontheffing en meer informatie over vliegbewegingen zijn te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘ documenten’, of NOS teletekst pagina 766. De beschikking, MLA/019/2017 staat in de Staatscourant, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-10358.html. Bezwaar tegen het verlenen van deze ontheffing doet u binnen 6 weken, zie de ontheffing voor meer informatie. Klachten doet u online op luchtmacht.nl/geluidshinder of spreekt u in via (0161)296 100. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten belt u (0800) 022 60 33.


Elektrische auto? Vraag een oplaadpunt aan

 

Heeft u een elektrische auto, maar geen plek op uw eigen terrein om de auto op te laden? Vraag een oplaadpaal bij u in de buurt aan. De aanvraag loopt via Nuon en duurt ongeveer 10 weken.

 

Om een oplaadpunt aan te vragen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

  • U heeft een volledig elektrische of een Plug-in hybride auto die in ieder geval 60 kilometer per uur kan met een Europese typegoedkeuring
  • U woont of werkt in Oisterwijk
  • U kunt niet op eigen terrein parkeren
  • Er is of er komt geen oplaadpunt binnen een loopafstand van 300 meter

 

Kosten

Het plaatsen van een laadpaal is gratis. En iedereen die voldoet aan de voorwaarden voor een elektrische auto mag gebruikmaken van de paal. U betaalt wel voor de stroom. Hiervoor heeft u een laadpas nodig. De kosten voor laden zijn €0,22 per kilowattuur.

 

Aanvragen

Het aanvragen van een laadpaal en een laadpas doet u via www.oisterwijk.nl/laadpaal.


Discriminatie, meld het bij RADAR

Ouderen, jongeren, vrouwen, homoseksuelen, mensen met een beperking, een afwijkend geloof of andere huidskleur: iedereen kan met discriminatie te maken krijgen. Je kunt slachtoffer zijn van discriminatie of getuige. Je kunt er (onbedoeld) aan meedoen of ervan beschuldigd worden.

Iedereen die weleens gediscrimineerd is, weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Je wordt afgewezen op basis van vooroordelen en angst. Wie je echt bent, wordt niet meer gezien. Discriminatie tast je zelfvertrouwen aan en kan leiden tot schaamte, frustratie, verdriet en woede. In de buurt, op het werk of op school tast discriminatie de saamhorigheid en goede sfeer aan. Uiteindelijk beïnvloedt het de samenleving als geheel. Daarom moeten we discriminatie tegengaan. Elke dag.

Moeilijk bespreekbaar

Het begrip discriminatie heeft een zware lading. Het ligt gevoelig en gebeurt vaak onbedoeld en onbewust. Vrijwel niemand vindt van zichzelf dat hij of zij discrimineert. Zowel slachtoffer als dader zien bij elkaar vooral de ongevoeligheid of overgevoeligheid. Dat maakt het moeilijk om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen.

Hoe kan RADAR helpen

RADAR, bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, kan helpen bij het vinden van een oplossing. Door slachtoffers bij te staan, te bemiddelen tussen partijen of te adviseren over juridische stappen en door klachten te registreren. Ook in Oisterwijk is RADAR actief. U kunt bij RADAR terecht als u:

  • het gevoel hebt dat u wordt gediscrimineerd.
  • getuige bent van discriminatie.
  • meent dat u onterecht wordt beschuldigd van discriminatie.
  • advies en informatie wilt over discriminatie en ongelijke behandeling.

Meld discriminatie

Ga naar www.radar.nl voor meer informatie over RADAR en hoe u discriminatie bij RADAR kunt melden.


Burgemeester Canterslaan afgesloten

 

Vanaf woensdag 8 maart wordt de Burgemeester Canterslaan wegens werkzaamheden gedeeltelijk afgesloten. De werkzaamheden duren tot en met 29 maart.

 

Het gaat om het gedeelte vanaf de Bolsiuslaan tot en met de Lindeparklaan. Verkeer wordt omgeleid met borden.


Week van Zorg en Welzijn: 13 – 18 maart

 

Van 13 tot en met 18 maart is de Week van Zorg en Welzijn. Tijdens deze week kunt u verschillende zorg- en welzijnsorganisatie bezoeken en een kijkje achter de schermen nemen.

 

Ook dit jaar doen in Oisterwijk weer verschillende organisaties mee:

  • De Hondsberg: open dag op zaterdag 18 maart van 11.00 tot 16.00 uur. Rondleidingen en presentaties
  • SensOria in zwembad De Leye: zaterdag 18 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Maak kennis met zintuigactivering door bijvoorbeeld handmassage, een proeverij, geuren en muziek
  • Service Apotheek de Voorste Stroom: zaterdag 18 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Neem een kijkje achter de schermen
  • Stichting De Belvertshoeve: open dag op zaterdag 18 maart van 10.00 tot 14.00 uur. De jongeren op deze bijzondere woonlocatie geven rondleidingen en geven uitleg over de leer- en werkprojecten horeca, dierenverzorging en tuin- en bosbeheer