Gemeenteberichten 8 mei 2019

Onderwerpen college

  • Aanwijzing plaatsvervangend secretaris adviescommissie bezwaarschriften personele
  • aangelegenheden
  • Perspectiefnota 2020-2023
  • Raadsinformatiebrief principemedewerking huisvesting arbeidsmigranten
  • Raadsinformatiebrief stand van zaken basisstructuur
  • Overschrijdingen in de jaarrekening 2018 van drie specifieke posten

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

  • Emmalaan 1 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis
  • Pannenschuurlaan 250 Oisterwijk, het bouwen van een loods
  • Bij Oirschotseweg 85 Moergestel, het bouwen van een bedrijfswoning met 4 B&B units

Verleend

  • Pannenschuurplein 32 Oisterwijk, het tijdelijk in gebruik nemen van de parkeerplaats
  • Schijfstraat 10 Oisterwijk, het plaatsen van een overkapping

Tijdelijke verkeersmaatregelen

  • 17 mei: vanwege Moergestel Fiets- en Wandeldorp is het St. Jansplein in Moergestel dicht voor al het verkeer behalve voetgangers
  • 19 mei: vanwege Oisterwijk aan Tafel in Oisterwijk is De Lind Zuid dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

Werkzaamheden kruispunt Blokshekken

Het eerste gedeelte van het kruispunt Blokshekken-Spoorlaan (bij de Jumbo) is klaar. het verkeer rijdt alweer over de vernieuwde rijbaan (aan de kant van het spoor). We werken nu verder aan de weg aan de kant van de Jumbo. De parkeerplaats van de Jumbo is nog steeds bereikbaar. De spoorwegovergang kan nog niet gebruikt worden door gemotoriseerd verkeer.

Eenrichtingsverkeer blijft van kracht

Totdat de werkzaamheden klaar zijn, geldt éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer vanaf het station in de richting van Blokshekken. De tijdelijke omleidingsroute voor fietsers blijft van kracht. Fietsers kunnen van en naar het station via de Hoogstraat – Dorpsstraat – Stationsstraat en vice versa. Deze route is aangegeven met borden.

Voetgangers richting KVL-terrein

Voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand die van en naar het KVL-terrein willen, maken nog steeds gebruik van de spoorwegovergang. Volg de borden voor de looproute richting het station en KVL-terrein.

U-gebouw KVL

Het oude U-gebouw op KVL is gesloopt. Tot ongeveer juli wordt gewerkt aan de aanleg van de kelder. Daarna begint de bouw van het nieuwe U-gebouw.

Voorkom wateroverlast, leg een groene tuin aan

Wist je dat we steeds meer hoosbuien in Nederland krijgen? En wist je ook dat het riool al dat water niet in 1 keer aan kan? Hierdoor lopen straten, huizen en kelders onder.

Omdat we steeds vaker onze tuin bestraten, kan het water daar ook niet in de grond weglopen. Een groene tuin helpt wateroverlast voorkomen. Want wat al wegloopt in je tuin, hoeft het riool niet op te vangen. Leg daarom zo weinig mogelijk tegels en klinkers aan in je tuin. En wil je toch een paadje of terras en meteen het milieu een handje helpen? Kies voor tweedehands of betonnen tegels met een keurmerk.

Op de website www.milieucentraal.nl staat meer informatie over het aanleggen van een groene tuin. Ook geeft de website tips over milieuvriendelijke bestrating. We hebben er een aantal op een rij gezet:

  • Hoe duurzaam bestratingsmateriaal is, hangt af van de grondstof, het energieverbruik tijdens de productie en het transport, en de waterdoorlaatbaarheid
  • De beste keuzes zijn tweedehands materialen en (waterdoorlatende) betonnen tegels met Milieukeur of DUBOkeur. Keurmerktegels gaan lang mee en belasten het milieu minder tijdens de productie. Het grote voordeel van tweedehands tegels is dat er geen nieuwe tegels geproduceerd hoeven worden
  • Ook houten vlonders met een keurmerk als FSC of PFEC zijn goede opties
  • Alternatief: halfverharding. Halfverharding zoals boomschors of houtsnippers bedekken de bodem, maar laten het regenwater door. Gebruik geen grind, grind is schaars en de winning tast het landschap aan. Gebruik daarom liever (klei)schelpen, gravel of split voor paadjes en halfverharde plaatsen in jouw tuin

ProRail stopt met papieren bewonersbrief

ProRail stopt met het versturen van papieren bewonersbrieven bij werkzaamheden aan het spoor. Vanaf 7 mei kun jij je inschrijven voor een nieuwsbrief per e-mail.

2 weken voordat de werkzaamheden bij jou in de buurt beginnen, krijg je een gedetailleerd overzicht van het spoorwerk en wat dat voor jou kan betekenen. Bij spoedwerkzaamheden stuurt ProRail extra mails. Dit kan tot op het laatste moment.

Inschrijven

Inschrijven voor de nieuwsbrief kan vanaf 7 mei. Dit doe je via https://mijnprorail.prorail.nl. ProRail gebruikt jouw e-mailadres alleen voor het communiceren over werkzaamheden van of in opdracht van ProRail. Heb je geen e-mailadres dan kun je iemand anders vragen om zich voor jou in te schrijven. Ook kun je alsnog een papieren nieuwsbrief aanvragen. Je krijgt dan iedere maand een nieuwsbrief met de belangrijkste werkzaamheden thuisgestuurd.

Online werkzaamheden bekijken

Op www.prorail.nl/spoorwerk staan ook alle spoorwerkzaamheden voor de komende maand. Bij echt grote werkzaamheden aan het spoor blijft ProRail op verschillende manieren communiceren, bijvoorbeeld via informatieavonden of bewonersbrieven.

Praat mee over jouw wijk!

Wist je dat je voor veel activiteiten en voorzieningen gewoon in jouw eigen wijk terecht kunt? Koken, breien, taalcursussen, jeugdvakantieweek, hulp bij financiële vraagstukken, maatschappelijk werk en nog veel meer.

Wat vind jij van het aanbod in jouw wijk? Meld je aan en praat mee!

Dat kan op:

  • 20 mei (Het Raadhuis)
  • 21 mei (Trefcentrum Bunders)
  • 22 mei (Ontmoetingscentrum De Coppele)
  • 27 mei (Wijkcentrum De Waterhoef)
  • 28 mei (Cultuurcentrum Den Boogaard)
  • 29 mei (Wijkcentrum Pannenschuur)

Meld je voor een van de data aan door te mailen naar astrid.vanoosterhout@oisterwijk.nl. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Maximaal 10 personen per bijeenkomst.

Oisterwijk herdenkt

Zaterdag 4 mei was in Oisterwijk de jaarlijkse dodenherdenking. Samen met onze inwoners hebben we de slachtoffers van oorlog herdacht. Ook dit jaar was dat weer onder grote belangstelling. De herdenking begon met het herdenkingsconcert in de Joanneskerk, dit jaar was het requiem onder leiding van Maurice Duruflé. Na het concert volgde een stille tocht naar het bevrijdingsmonument waar ook de kranslegging was.

Gevonden en verloren voorwerpen, dit doe je ermee

Wist je dat je voor verloren en gevonden voorwerpen terecht kunt op de website www.verlorenofgevonden.nl.   

Ben je iets verloren? Meld het op www.verlorenofgevonden.nl. Je krijgt dan ook meteen een bevestiging van jouw melding. Handig, want de verzekering vraagt hier soms om.

Pasjes en reisdocumenten

Rijbewijs, paspoort of identiteitskaart kwijt? Je hoeft dit niet aan te geven bij de politie. Bij de gemeente onderteken je een vermissingsverklaring, hiermee vraag je een nieuw document aan. Wordt jouw document gevonden en bij de gemeente afgegeven, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Verloren bankpassen, ov-chipkaarten en andere passen stuurt de gemeente terug naar de betreffende bank of organisatie.

Iets gevonden

Als je een voorwerp vindt, dan heb je 2 mogelijkheden: het voorwerp naar de gemeente brengen of het zelf bewaren voor de eigenaar. Bewaar je het voorwerp zelf, maak dan melding via www.verlorenofgevonden.nl.

Dieren, medicijnen en gevaarlijke stoffen mag je niet afgeven bij de gemeente. Dieren breng je naar de dierenopvang, medicijnen geef je af bij de apotheek en gevaarlijke stoffen meld je telefonisch bij de gemeente.

Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl.

Dialoogavond over verlenging Asielzoekerscentrum Oisterwijk

Op donderdagavond 23 mei organiseert de gemeenteraad van Oisterwijk een dialoogavond over de verlenging van het asielzoekerscentrum (AZC). Wil je hierover van gedachten wisselen met andere inwoners, organisaties en verenigingen? Meld je dan aan!

Doel van de avond

Later dit jaar staat een besluit over de mogelijke verlenging van de overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) inzake het AZC op de agenda van het college. Het college neemt geen besluit voordat de raad in de gelegenheid is gesteld wensen en bedenkingen kenbaar te maken. De raad wil daarom graag met inwoners, organisaties en verenigingen in gesprek over dit onderwerp.

De bedoeling van de dialoogavond is om samen in gesprek te zijn. Bij een dialoog gaat het niet over gelijk hebben of gelijk krijgen maar over het uitwisselen van meningen. De dialoog draait om de volgende vraag:

Welke wensen en zorgen zijn er over een verlenging van het AZC en wat is daarvan de achtergrond?

Datum en locatie dialoogsessie

Datum:         23 mei 2019

Inloop:          19.00 uur

Start:           19.30 uur

Einde:           22.00 uur

Locatie:        Sociaal-Cultureel Centrum Den Boogaard, St. Jansplein 5 in Moergestel

Aanmelden

Wil je met andere inwoners, organisaties en verenigingen van gedachten wisselen over de verlenging van het AZC in Oisterwijk? In verband met de beschikbare ruimte is het nodig om je aan te melden. Dat kan vanaf woensdag 8 mei 2019 via www.oisterwijk.nl/dialoogavondazc. Je ontvangt dan t.z.t. een bevestiging met meer informatie over de opzet van de avond.

Dat verdient een lintje!

Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding (lintje) aan.

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er Koninklijke onderscheidingen.

Op tijd aanvragen

Voor de Lintjesregen van 2020 kunt u nog een lintje aanvragen. De Lintjesregen is dan op vrijdag 24 april 2020. Die datum lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk 15 juni 2019.

Uitreiking op een ander moment

Wilt u een onderscheiding op een ander moment laten uitreiken, bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid? Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

Informatie

Neem voor u de aanvraag doet contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www.lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier. Of kijk op www.oisterwijk.nl/onderscheidingen.