Gemeenteberichten 7 mei 2020

In verband met het coronavirus vragen wij u om zoveel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheid om de stukken digitaal te bekijken. Is het dringend? Maak dan een afspraak via (013) 529 13 11. Tot en met 19 mei kunt u dan terecht tussen 9.00 – 11.00 uur om op het gemeentekantoor de stukken in te zien. Als u een toelichting wil van een medewerker dan kan dit alleen telefonisch.

Onderwerpen college

 • Beantwoording Artikel 34 vragen inzake gevolgen Corona
 • Reactie NL Het Groene Woud
 • Evaluatie pilot Vroegsignalering/ Schulden in Beeld (Actie op Geldzaken)

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Hoogstraat 130 Oisterwijk, het vervangen van de kozijnen
 • De Lind 39-41 en Tuinweg 16 Oisterwijk, het gewijzigd oprichten van een aanbouw en paviljoen
 • Oirschotseweg 76 Moergestel, het bouwen van een rijhal met stallingsruimte + logiesfunctie en verblijfsrecreatie
 • Kloosterlaan 43 Moergestel, het uitbreiden van de woning
 • Torenpad 4 t/m 14 Oisterwijk, het bouwen van 4 starters- en 2 seniorenwoningen

Verleend

 • Kloosterlaan 12 Moergestel, het plaatsen van een aanbouw aan de linkerzijgevel
 • De Lind 79 Oisterwijk, het intern slopen van muren
 • Krijtestraat 19 Moergestel, het plaatsen van een nokverhogende dakkapel aan de voorzijde
 • Dorpsstraat 34 Oisterwijk, het vervangen van de gevelreclame
 • Vinkenberg 21 Moergestel, het bouwen van een loods

Verlengd

 • Kerkhovensestraat 14/Sprendlingenstraat 9 Oisterwijk, het bouwen van een bedrijfswoning, bedrijfshal en bijgebouw
 • Scheibaan Sectie G 836 Oisterwijk, het bouwen van een recreatiewoning

Bestemmingsplannen

 • Melding voornemen voorbereiding bestemmingsplannen, artikel 1.3.1 Bro

Werk aan de Moergestelseweg

Er wordt hard gewerkt aan de aanpassingen aan de dubbele rotonde aan de Moergestelseweg in Oisterwijk. Met de aanpassingen willen we het overzicht op de rotondes verbeteren, zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer, verlagen van de snelheid en verbeteren van de verkeersveiligheid. De werkzaamheden verlopen volgens planning. Het (omleidings)verkeer heeft zijn weg goed gevonden. Tijdelijk mogen personenauto’s linksaf de Kapelaan Huyberslaan/de wijk Westend inrijden (komend vanaf de richting van Moergestel). Deze maatregel geldt alleen gedurende de werkzaamheden en alleen voor personenauto’s. Vrachtverkeer is niet toegestaan. De aanpassing wordt teruggedraaid zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Dat is naar verwachting vanaf 13 mei. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl/wegwerkzaamheden.

Plastic werkt niet tegen eikenprocessierups

Misschien heb jij het ook al gezien, eikenbomen omwikkeld met plastic. Het plastic wordt opgehangen door particulieren. Het idee is dat dit werkt tegen de eikenprocessierups, omdat het de looproute blokkeert. Het Kennisplatform eikenprocessierups heeft dit onderzocht, maar plastic om de boom werkt niet. De rupsen komen boven in de boom uit hun eitjes en eten daar de blaadjes. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het plastic zelf kan juist wel overlast geven voor de omgeving. Er kunnen brandharen op het plastic komen, dat maakt het besmet materiaal en dan moet het plastic speciaal afgevoerd worden. Daarnaast is de vraag wie het plastic weghaalt en wat dan het risico op contact met de brandharen is voor die persoon. Ook kan het plastic losraken en op die manier in de natuur terechtkomen. Daarom is onze oproep: omwikkel de bomen niet met plastic! Al gedaan? Haal het plastic weg voor voordat de jonge rupsen brandharen krijgen. Wil je maatregelen nemen die wel effect hebben? Kijk op www.oisterwijk.nl/eikenprocessierups.

Naar de milieustraat? Alleen als het echt moet!

Het blijft druk bij de milieustraat. In verband met de veiligheid van onze bezoekers en onze eigen medewerkers, vragen we je de afweging te maken: is je bezoek echt nodig of kan het wachten? Zo voorkomen we samen onnodige drukte.  

Breng je toch een bezoek aan onze milieustraat? Dan gelden de volgende regels:

 • Er mag een beperkt aantal auto’s tegelijkertijd het terrein op
 • Per auto mag 1 persoon uitstappen
 • Houd 1,5 meter afstand van andere bezoekers en onze medewerkers
 • Kom niet langs bij (milde) klachten als verkoudheid, keelpijn, koorts, enzovoort
 • Je kunt alleen contactloos betalen

Volg in alle gevallen de aanwijzingen van onze medewerkers op. We hebben verkeersregelaars in de omgeving van de milieustraat ingezet. Volg ook hun aanwijzingen op. Houd rekening met lange wachtrijen en wachttijden. Kom dus niet op het laatste moment, want dan kun je niet meer terecht.

Verruiming openingstijden voor spreiding bezoek

Op woensdag en vrijdag is de milieustraat eerder open dan je gewend bent: om 10.00 uur. Dit doen wij om het bezoek beter te spreiden, voor jouw veiligheid en die van onze medewerkers. De milieustraat sluit op woensdag en vrijdag om 16.30 uur. Verruiming van deze openingstijden geldt tot 1 juni. Op zaterdag zijn de openingstijden ongewijzigd.

Laat jij ze zomaar binnen?

Krijg jij verdachte personen aan de deur die die aangeven dat ze eikenprocessierupsen bestrijden of bijvoorbeeld hulp bieden in coronatijd? Laat niemand zomaar binnen. Vraag goed door en meld verdachte situaties direct bij de politie. Zo is de tractor op de foto van de aannemer die de eikenprocessierups voor ons bestrijdt. Deze aannemer komt niet aan de deur en hoeft ook niet op privéterrein te zijn.

Eindelijk weer buiten sporten

Yes! Na weken lang thuiszitten, mochten kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf woensdag 29 april weer buiten sporten. Alleen georganiseerd én onder begeleiding trainen, maar wat is het fijn om weer actief te zijn! De verenigingen uit onze gemeente zijn na het besluit van het kabinet druk geweest om dit te organiseren en te zorgen dat er vanaf woensdag weer gesport kon worden. En er werd meteen flink gebruik van gemaakt! Wil jij ook weer de baan of het veld op? Neem contact op met je vereniging voor de mogelijkheden.

College akkoord met Regionale Energie- en Klimaatstrategie

Het college heeft het concept-bod voor de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) vastgesteld. In de REKS staan plannen voor het grootschalig opwekken van duurzame energie, aardgasloze alternatieven voor het verwarmen van gebouwen en het aanpassen van ons landschap aan het veranderende klimaat.

In Nederland werken we aan een duurzame toekomst. Daarvoor hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat we in 2030 50% minder CO2 willen uitstoten, en in 2050 95%. Alle regio’s in Nederland maken nu plannen waarin zij vertellen hoe zij hier een bijdrage aan willen leveren. Die plannen staan in een Regionale Energiestrategie (RES).

In de regio Hart van Brabant, waar de gemeente Oisterwijk onderdeel van uitmaakt, kijken we bovendien hoe we ons landschap kunnen aanpassen aan de gevolgen klimaatverandering. Daarom hebben wij een Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS).

houd REKS-bod

Het volledige concept-bod REKS is te lezen of te downloaden op de site van de Regio Hart van Brabant. Hier vind je ook een infographic en een vereenvoudigde versie van het bod, waarin staat uitgelegd hoe Hart van Brabant een bijdrage gaat leveren aan de afspraken uit het Klimaatakkoord.

Geef jouw reactie

Een toekomstbestendig Brabant is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle inwoners en gebruikers. Bovendien hebben de veranderingen invloed op onze woon-, werk- en leefomgeving. Iedereen moet daarom mee kunnen denken en doen. Wil je ook graag reageren op het concept-bod REKS? Dan kan dat door het formulier in te vullen via de website www.regio-hartvanbrabant.nl/REKS. Alle ingestuurde reacties worden gebundeld en gepresenteerd aan de stuurgroep van de REKS.