Gemeenteberichten 6 mei 2021

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

  • Pastoor Jansenstraat 5 Haaren, het bouwen van een nieuwe woning
  • Baerdijk 89 Oisterwijk, het uitbouwen van een woning
  • Moergestelseweg 54 Oisterwijk, het vervangen van de toegangspoort
  • Distelstraat 21 Oisterwijk, het verwijderen van een tussenmuur
  • Driehoeven 76 Haaren, het splitsen van een kantoor in 2 winkelruimtes en het wijzigen van de gevel
  • Plataanlaan 4 Haaren, het aanbouwen van de woning en een nieuwe schutting en garage inclusief carport plaatsen
  • Helvoirtseweg ong. Haaren Sectie E5919, het plaatsen van een tijdelijke woonunit

Verleend

  • Heusdensebaan 7 Oisterwijk, het tijdelijk plaatsen van een stretchtent
  • Van Tienhovenlaan 4 Oisterwijk, het plaatsen van een kunstwerk
  • Gender 35 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde
  • Oirschotsebaan 13A-27 Oisterwijk, het kappen van een Amerikaanse eik
  • Hulterberg 1 Oisterwijk, het tijdelijk gebruiken voor een periode van 4 jaar van een woning als vakantiewoning
  • Kantstraat 28 Haaren, het bouwen van een bijgebouw

Verlengd

  • De Dagmaet 8 Moergestel, het plaatsen van een dakkapel

Bestemmingsplannen

  • Voorbereidingsbesluit overgangsgebied Sprendlingenstraat, gemeente Oisterwijk

Milieu

Meldingen Wet milieubeheer

Bij het college van Oisterwijk zijn in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer nieuwe meldingen ingediend voor:

  • Donkhorst 6 te Moergestel, voor het plaatsen van een koelcel
  • Oirschotsebaan 21 te Oisterwijk, voor het veranderen van een rundveehouderij en akkerbouwbedrijf.
  • Almystraat 4 te Oisterwijk, voor het oprichten van een dieren- en tuinbenodigdheden winkel.

Bij het college van Oisterwijk is in het kader van het Besluit lozen buiten inrichtingen milieubeheer een nieuwe melding ingediend voor:

  • De Logt 3a, Oisterwijk, voor de aanleg van twee gesloten bodem energiesysteem.

Ter inzage

De meldingen liggen vanaf 7 mei 6 weken ter inzage. Mail hiervoor naar gemeente@oisterwijk.nl. Geef daarbij de volgende gegevens door: naam van de melding, de omschrijving en eventueel een adres.

Verkeer

  • Verkeersmaatregelen De Lind-Noord en Dorpsstraat vanwege de terrasuitbreidingen

Buurtgezinnen zoekt vraag- en steungezinnen

Ken jij Buurtgezinnen al? Dit is een organisatie die gezinnen helpt waarbij het even niet zo goed gaat. Dat doen zij door deze gezinnen te koppelen aan een ander gezin. Wij zijn met Buurtgezinnen een samenwerking aangegaan, waardoor je nu ook in onze gemeente hulp kunt krijgen van een ander gezin.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Wethouder Dion Dankers over Buurtgezinnen: “It takes a village to raise a child! En dat is de belangrijkste gedachte achter Buurtgezinnen: ‘opvoeden doen we samen’. Hoe mooi is het als je in een warm en stabiel gezin leeft. Het is nog mooier als je andere gezinnen op een alledaagse en vriendschappelijke manier kunt helpen. Dat is wat we in onze gemeente beogen met de start van Buurtgezinnen. Maatwerk leveren op een laagdrempelige manier, daar gaan we voor!”

Hoe werkt het
Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) koppelt Buurtgezinnen aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en hebben de ouders wat ademruimte. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de soort hulp die nodig is.

Denk bijvoorbeeld aan regelmatig een middag of een avond opvangen. Of een rustige plek aanbieden om huiswerk te maken. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of samen eropuit gaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Een steungezin is voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke hulp een steungezin geeft en hoeveel tijd het gezin erin steekt, ligt aan de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen is in onze gemeente op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft.

Hulp vragen is moeilijk maar kan een enorme opluchting zijn! We zijn dus ook op zoek naar vraaggezinnen die het zwaar hebben.

Waarom Buurtgezinnen?

In meer dan 75 gemeenten door heel Nederland is Buurtgezinnen inmiddels actief. En de ervaringen zijn veelbelovend. Reden voor ons om ook met Buurtgezinnen in zee te gaan. In eerste instantie voor een periode van 2 jaar.

Oprichter Leontine Bibo: “Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, het liefst gewoon praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, zorgen we er samen voor dat kinderen veilig en gezond opgroeien in hun eigen gezin.”

Buurtgezinnen in onze gemeente

Voor onze gemeente is Reggie van Himbergen coördinator voor Buurtgezinnen: “Graag draag ik bij aan dit warme en laagdrempelige initiatief. Hulp vragen is goed als je even vastloopt en hulp geven is fijn. Een beetje hulp kan vaak een wereld van verschil maken. Ik geloof in de gedachte van samen opvoeden. Wij zoeken vraag- en steungezinnen voor de juiste match!”

Meer informatie

Meer informatie? Kijk op www.buurtgezinnen.nl. Voor vragen en meer informatie is Reggie bereikbaar via reggie@buurtgezinnen.nl of bel (06) 575 52 150. Buurtgezinnen vind je ook op Facebook en Instagram.

Dat verdient een lintje!

Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een koninklijke onderscheiding (lintje) aan.

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er koninklijke onderscheidingen.

Op tijd aanvragen

Voor de Lintjesregen van 2022 kunt u nog een lintje aanvragen. Dat lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk half juni 2021.

Uitreiking op een ander moment

Wilt u een koninklijke onderscheiding op een ander moment laten uitreiken, bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid? Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

Informatie

Neem voor u de aanvraag doet contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www.lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier.

Denk mee over jouw gezondheid

Om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, is voorkomen belangrijker dan genezen. Daarom gaan we in onze gemeente aan de slag met een lokaal Preventieakkoord. Daarbij richten we onze aandacht op de mentale gezondheid onder jongeren. En daar mag jij over meedenken!

Hoe? Vul de vragenlijst in op de website www.preventieakkoordoisterwijk.nl. De ideeën die uit de vragenlijst komen, verzamelen we en gebruiken we om tot een goed plan te komen. Jouw bijdrage telt dus. Begin juni moet het Preventieakkoord klaar zijn.

Het lokaal Preventieakkoord Oisterwijk is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In dit landelijke akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende landelijke organisaties over het aanpakken van roken, overgewicht en alcoholmisbruik. Door samen te werken willen we gezondheid van veel Nederlanders verbeteren.

Uitzending gemist: de herdenking op 4 mei

Vanwege het coronavirus was de herdenking van 4 mei dit jaar helaas weer anders dan normaal. Daarom zijn de herdenkingen in Oisterwijk en Haaren gefilmd. LOVO verzorgt de uitzendingen. De herdenking in Oisterwijk kijk je terug via ons YouTubekanaal. Op www.haareneen.nl, via Haarens comité 4 en 5 mei, kijk je de herdenking in Haaren terug.

Lintjesregen!

Het regende weer lintjes in onze gemeente op 26 april!

Burgemeester Hans Janssen mocht de volgende 6 inwoners verrassen met een Koninklijke Onderscheiding:

  • Julia Burgers-Maas (Oisterwijk)
  • Jan Daem (Oisterwijk)
  • Piet Gelden (Moergestel)
  • Lia Loonen (Oisterwijk)
  • Els Mommers-van Tuyl (Oisterwijk)
  • Theo Wiegeraad (Oisterwijk)

Vragen over de gemeentelijke belastingen

Heb jij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen op de mat gehad of in je  berichtenbox van MijnOverheid.nl? En heb je hier vragen over? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over jouw belastingaanslag(en) of denk je dat gegevens niet kloppen? We helpen je graag verder. Bel naar (013) 529 13 11. Ben je het uiteindelijk toch niet eens met jouw belastingaanslag(en)? Dien binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet een bezwaar in. Dat is niet moeilijk. Je doet dit gemakkelijk zelf online via de website www.oisterwijk.nl/belastingen. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig of eHerkenning voor bedrijven. Een brief sturen mag ook. Het adres is: De heffingsambtenaar van gemeente Oisterwijk, Postbus 10101, 5060 GA Oisterwijk.

Maak zelf bezwaar

“WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!” Diverse bureaus bieden onder deze slogan ‘gratis’ rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is het zeker niet. Het werkt als volgt:

  • Het bureau dient namens jou bij ons een standaard bezwaar in
  • Als vervolgens jouw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt jouw maandbedrag niet veel lager
  • Wij moeten wel het bureau een vergoeding betalen voor geleverde diensten. Dit bedrag ligt tussen de €250,- tot ruim €700,-

In 2019 heeft deze manier van bezwaar maken de gemeenten in Nederland ruim 12 miljoen euro gekost. Die kosten worden betaald van jouw belastinggeld, terwijl dat geld eigenlijk bedoeld is voor andere dingen. Zoals het onderhoud van het groen in jouw wijk of het verbeteren van wegen en straten. Maak dus gewoon zelf bezwaar!