Gemeenteberichten 30 juni 2016

Vecht mee tegen kanker

Heeft u taxus (soort conifeer) in uw tuin? Weet u al dat in de jonge scheuten van deze plant een stof zit die gebruikt wordt in chemotherapieën? Met uw hulp zamelt Stichting Taxus Taxi snoeiafval van de taxus in en gaat zo de strijd tegen kanker aan.
Maar hoe werkt het dan met dat stofje uit de taxusplant? De meest voorkomende kankersoorten zoals baarmoederhalskanker, borstkanker en longkanker, worden bestreden door 10-Deacetylbaccatine III. Dit is het voorproduct van Taxol, beter bekend als de heilzame stof uit de taxusplant. Via chemotherapie remt het de groei van tumoren en voorkomt het uitzaaiingen.
Hoe werkt het
Er zijn 15 kruiwagens snoeisel nodig om 1 chemotherapie te kunnen realiseren. Nadat het snoeisel is opgehaald, wordt het nog dezelfde dag naar een drogerij gebracht. Daar wordt het onder constant omscheppen gedroogd. Een onafhankelijk laboratorium onderzoekt tijdens dit proces meerdere keren het promillage 10-Deacetylbaccatine III in de naalden van het gedroogde snoeisel. Bij voldoende aanwezigheid en kwaliteit wordt de stof onttrokken. Het eindproduct is Taxol. De Taxol gaat vervolgens de hele wereld over, waar het in de farmaceutische industrie en in ziekenhuizen gebruikt wordt in de chemotherapie.
3.000 chemo’s
Er groeit veel taxus in ons land, de leefomgeving is er perfect voor. Vorig jaar zijn er in het ophaalseizoen ruim 3.000 chemotherapieën gerealiseerd uit het werk van de Stichting Taxus Taxi.
Doneren
Heeft u taxus in de tuin en wilt u het snoeisel doneren? Via www.taxustaxi.nl of telefoonnummer (085) 489 63 50 vindt u alle informatie over de werkwijze van de stichting en kunt u een ophaalverzoek doen. Het snoeisel wordt thuis opgehaald en deelname is gratis.


Doe mee aan erfbeplantingsproject ‘PlantenNu’

Woont u in het buitengebied van de gemeente Oisterwijk? Dan kunt u meedoen aan het erfbeplantingsproject ‘PlantenNu Het Groene Woud’.

Er is subsidie beschikbaar voor de aanplant van fruitboomgaarden, hagen, houtsingels en laanbomen. U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Het aanplanten doet u in eigen beheer. Inpassings- en herplantverplichtingen zijn uitgesloten van deelname. Aanmelden kan bij Koen van Hout van Projectbureau Orbis via het mailadres koen@projectbureauorbis.nl of via het telefoonnummer (06) 222 241 46.

Succes
De afgelopen 3 jaar zijn er 4 rondes van het project ‘PlantenNu Het Groene Woud’ geweest. Het project is mogelijk gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud en Deltaplan voor het Landschap. 127 inwoners van Het Groene Woud hebben al meegedaan. Verspreid over de percelen van deze inwoners zijn 9.823 m1 haag, 8.750m2 houtsingel, 519 bomen en 637 fruitbomen geplant.

Budget
Vanwege de grote interesse voor het project maakt Streekfonds Het Groene Woud weer budget vrij voor een nieuwe ronde van het project. Dit budget is aangevuld door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tilburg, Eindhoven, Oirschot, Best, Boxtel, Haaren, Heusden, Sint-Michielsgestel, Oisterwijk, Schijndel en Sint-Oedenrode. Kijk voor meer informatie over het Streekfonds op www.hetgroenewoud.com/streekfonds.


Trouwen in Oisterwijk
Gaat u binnenkort trouwen, maar hebt u nog geen geschikte trouwlocatie gevonden? Kijk eens op www.oisterwijk.nl/trouwen.


Hij is er weer: de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is weer gesignaleerd. De gemeente houdt zo goed mogelijk in de gaten waar de rups zit en verwijdert deze vervolgens. Komt u de rups toch nog tegen? Geef het door via www.oisterwijk.nl/melden.
De haartjes van de eikenprocessierups veroorzaken klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Ga ieder contact met de rups of resten zoals brandharen en nesten, zoveel mogelijk uit de weg. Komt u in een gebied met eikenprocessierupsen, zorg dan voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Behandeling
Komt u toch in contact met de eikenprocessierups of de haren van de rupsen, neem dan de volgende maatregelen:
• Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid goed met water
• Was ook uw kleren als dat nodig is, liefst op 60 graden
• Een zachte crème kan misschien verlichting geven
De klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken, maar neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Vragen over de eikenprocessierups stelt u aan de GGD.
In de omgeving van uw woning
Wanneer de rups in de omgeving van uw woning voorkomt, probeer dan te voorkomen dat de brandharen of nesten uw huis inwaaien. Sluit zandbakken af en laat speelgoed niet buiten liggen. Op plaatsen waar de eikenprocessierups is geweest, kunnen de brandharen nog 6 tot 8 jaar overlast bezorgen.


Laat uw zaak niet ondermijnen door drugscriminelen
Het klinkt als een slechte maffiafilm; criminelen die onder de neus van ondernemers illegale handel bedrijven. Helaas is dit wel de realiteit. Huurpanden die vol staan met hennep, drugslabs op industrieterreinen, maar vooral ook de machtige netwerken die erachter zitten.
Drugscriminaliteit kan ook u of uw bedrijf raken. De gemeente Oisterwijk doet er alles aan om criminaliteit aan te pakken, maar kan dit niet zonder uw hulp. Voorkom dat u zelf slachtoffer wordt en signaleer en meld op tijd. Kom ook naar de bijeenkomst op 11 juli in Tiliander en maak samen met de gemeente en politie een vuist tegen drugscriminaliteit.
Bekijk een drugslab
Tijdens de bijeenkomst gaan we samen in gesprek over de gevolgen van drugscriminaliteit. Denk aan de gevaren van een drugspand naast uw pand, onveiligheid op bedrijventerreinen of bedreiging en intimidatie. Daarbij vertellen gastsprekers over de signalen en de gevaren voor lokale ondernemers. Ook kunt u zien hoe een hennepkwekerij en drugslab eruit zien.
Aanmelden
Aanmelden kan tot 8 juli via gemeente@oisterwijk.nl onder vermelding van ‘drugscriminaliteit ondernemers’. De avond is voor ondernemers uit de gemeente Oisterwijk.
Programma
• 19.30 uur – Inloop
• 20.00 uur – Opening door burgemeester Hans Janssen
• 20.15 uur – Gevaren voor een ondernemer in Oisterwijk. Presentatie door Marck de Brouwer, Teamchef politie Groene Beemden
• 20.45 uur – Hoe herken je georganiseerde criminaliteit? Presentatie door John Warmerdam, Bureau Drugszaken
• 21.30 uur – Wat wordt er met een melding gedaan? Presentatie door Anouk Schallenberg, Meld Misdaad Anoniem
• 21.45 uur – Afsluiting met napraten


5 juli rondleiding op het KVL-terrein

Elke eerste dinsdag van de maand is het mogelijk een kijkje te nemen op het terrein en in de gebouwen van het Oisterwijkse KVL-terrein.

In een rondleiding van ongeveer 1 uur en 15 minuten neemt de provincie u mee terug in de geschiedenis van de voormalige grootste leerlooierij van Europa en praat u bij over de laatste ontwikkelingen richting een terrein waar men kan creëren, ontwerpen, entertainen, wonen en werken. Kom sfeer proeven en ervaar zelf het ambacht, de bedrijvigheid en het nieuwe wonen op KVL.

De route gaat door de meeste gebouwen, langs de expositie ‘De Erfgoedfabriek presenteert’, de bedrijven, de winkel van Robèrt van Beckhoven en over het terrein waar in de toekomst de woningen komen. Trek wel makkelijke schoenen aan. Voor mensen die slecht ter been zijn, is de rondleiding niet geschikt. De rondleiding start om 17.oo uur in Kafé Van Leer, begane grond Ledermagazijn, Almystraat 14.


Omgevingsvergunningen

Aangevraagde omgevingsvergunningen
• Moergestelseweg 48 Oisterwijk, het kappen van 2 coniferen. Dossiernummer 2016-0486, ingediend op 15-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Heizenschedijk 5 Moergestel, het renoveren en verhogen van een bestaande loods. Dossiernummer 2016-0489, ingediend op 15-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Duyvekotstraat 27 Moergestel, het plaatsen van een tijdelijke woonunit. Dossiernummer 2016-0491, ingediend op 17-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Baerdijk 100 Oisterwijk, het uitbreiden van de woning en het gedeeltelijk slopen van de garage. Dossiernummer 2016-0492, ingediend op 18-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Hoog Heukelom 5 A Heukelom, het vervangen van de houten buitenmuren en de bestaande kozijnen. Dossiernummer 2016-0493, ingediend op 17-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Oranjelaan 8 Oisterwijk, het kappen van 48 bomen. Dossiernummer 2016-0494, ingediend op 17-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Kerckackerstraat 5 Moergestel, het plaatsen van een tijdelijke bouwplaatsinrichting voor de duur van ca. 4 weken. Dossiernummer 2016-0496, ingediend op 17-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Dorpsstraat 17 A Oisterwijk, het oprichten van een appartement. Dossiernummer 2016-0497, ingediend op 17-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Terburghtweg 30 Oisterwijk, het bouwen van een tuinberging/veranda. Dossiernummer 2016-0503, ingediend op 21-06-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Burg. Canterslaan/Lindeparklaan Oisterwijk, het bouwen van 15 woningen. Dossiernummer 2016-0504, ingediend op 22-06-2016 (Activiteit; Bouwen).

Bij het gemeentebestuur is een aantal verzoeken om een omgevingsvergunning binnengekomen. Deze verzoeken zijn in te zien bij de afdeling Dienstverlening.
Om u volledig van dienst te kunnen zijn, adviseren wij u voor het inzien van de bouwplannen een afspraak te maken met afdeling Dienstverlening, team vergunningen tel. (013) 529 13 11. Tegen deze aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u geen bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen
• Posthoornseweg 5 C Oisterwijk, het kappen van een dode grove den. Dossiernummer 2016-0484, verzonden aan aanvrager op 20-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Kloosterdreef 3 Moergestel, het kappen van 3 libanonceders. Dossiernummer 2016-0452, verzonden aan aanvrager op 20-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Baaneind 2 A Heukelom, het kappen van 3 bomen. Dossiernummer 2016-0458, verzonden aan aanvrager op 20-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• In groenstrook voor Eikenven 10 Oisterwijk het kappen van een berk. Dossiernummer 2016-0469, verzonden aan aanvrager op 20-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Naast Pannenschuurlaan 94 Oisterwijk, het kappen van een esdoorn. Dossiernummer 2016-0481, verzonden aan aanvrager op 20-06-2016 (Activiteit; Kappen);
• Oirschotseweg 41 Moergestel, het kappen van 50 beuken. Dossiernummer 2016-0467, verzonden aan aanvrager op 23-06-2016 (Activiteit; Kappen).

Bezwaar
Belanghebbenden kunnen tegen deze verleende omgevingsvergunningen een bezwaarschrift indienen. Zie verder procedurekader nr. 3a, 3c en 4.

Verlengingsbesluiten
Burgemeester en wethouders van Gemeente Oisterwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvragen de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken:
• Schoolstraat hoek Janus Rooijakkersstraat Moergestel, het bouwen van 9 grondgebonden woningen. Dossiernummer 2016-0396, ingediend op 02-05-2016 (Activiteit; Bouwen);
• Rosepdreef 6 Oisterwijk, het realiseren van een bed & breakfast in bestaande gebouwen. Dossiernummer 2016-0337, ingediend op 12-04-2016 (Activiteit; Strijdig gebruik bestemmingsplan).


Vergunningen/ontheffingen evenementen en horeca

De burgemeester heeft een vergunning/ontheffing verleend aan:
• Stichting SPEL Oisterwijk, voor het houden van het Filmplein op woensdag 10, 17, 24 en 31 augustus 2016 van 20.00 tot 00.00 uur op het Lindeplein in Oisterwijk; Verzonden aan aanvrager 21-06-2016;
• Provincie Noord Brabant, voor een drank- en horecavergunning aan de Almystraat 14 Oisterwijk. Verzonden aan aanvrager 22-06-2016.

Bezwaar
Als belanghebbende kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen. U richt uw bezwaarschrift aan de burgemeester van de gemeente Oisterwijk, Postbus 10101, 5060 GA in Oisterwijk. Zie verder procedurekader nr. 3a, 3c en 4.


Besluitenlijst college

In de vergadering van dinsdag 21 juni 2016 heeft het college de volgende besluiten genomen:

Subsidieaanvraag WMO raad (PS)
Het college heeft de subsidieaanvraag van de WMO raad afgewezen, omdat de WMO raad voor dit doel reeds middelen in het eigen budget heeft.


Besluit ambtshalve wijziging adresgegevens naar onbekende bestemming

Het college van de gemeente Oisterwijk maakt bekend dat het heeft besloten om de bijhouding van de persoonslijst van onderstaande persoon of personen ambtshalve op te schorten met de aanduiding ‘Vertrokken Onbekend Waarheen’. Uit onderzoek is gebleken dat de betrokkene(n) niet meer woont/wonen op het adres waar hij/zij volgens de Basisregistratie Personen staat/staan ingeschreven.

Geslachtsnaam en voorletters Geboortedatum
Marud, T.M. 19-09-1984
Yousfi-Douadi, A 23-03-1992
Seyed, H 02-06-1989
Martinsson, L.A. 24-02-1988
Khalid Khalid Mahmoud 01-07-1974
Daboul, S 25-11-1956
Cozma, G 22-03-1975
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het college. Zie verder procedurekader nr. 3a, 3c en 4.


van de Raad

Donderdag 30 juni Workshop woonvisie voor de raad 20.30 uur
Donderdag 7 juli Raadsvergadering 20.00 uur
Maandag 5 september Agendacommissie 19.30 uur
Maandag 12 september Presidium 19.30 uur
Alle vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het Raadhuis. U bent hierbij van
harte welkom.
Gast van de Raad zijn?
De raadsleden ontvangen graag Gasten van de raad! Wilt u een kijkje nemen in de
keuken van de raad, mail dan naar griffie@oisterwijk.nl
Inspreken
Wilt u inspreken bij de raadsvergadering of de commissievergaderingen, dan kunt u
dat doorgeven via griffie@oisterwijk.nl of bel naar (013) 529 13 11. Doe dit voor
14.00 uur op de dag van de vergadering. Voor de raadsvergadering kunt u alleen
inspreken over voorstellen die voor die avond op de agenda staan.
Agenda’s en stukken en notulen
U vindt de agenda’s met alle bijbehorende stukken, alle (audio)verslagen en alle
informatie over de raadsleden op de website van de Raad van Oisterwijk:
http://oisterwijk.raadsinformatie.nl
Meer informatie:
· De besluitvorming en de stemmingen in de raad zijn te volgen via de button
“De Raad” http://oisterwijk.raadsinformatie.nl/leden
· Volg de raad via Twitter:@RaadOisterwijk