Gemeenteberichten 3 december 2020

Melding doorgeven? Doe het met Fixi!

Zie je een loszittende stoeptegel, stuit je op een illegale storting, ontdek je een kapot speeltoestel of loop je tegen een ander probleem in de openbare ruimte aan? Meld het ons! Vanaf 7 december werken wij hiervoor met een nieuw systeem: Fixi.

Hoe maak ik een melding?

Vanaf 7 december geef je je melding over zaken in de openbare ruimte eenvoudig door via Fixi. Via de vertrouwde pagina op onze website, www.oisterwijk.nl/meld-en-herstel, kom je terecht bij Fixi. Hier kun je alle informatie kwijt over je melding. Ook kun je foto’s toevoegen en zien of iemand anders de melding misschien al heeft doorgegeven. Vul je je contactgegevens in, dan houden we je op de hoogte van de afhandeling.

Download de app

Fixi heeft ook een handige app voor op je telefoon of tablet. Download de app gratis via de Appstore of Google Playstore.

Vraag het de experts

De inwoners van Haaren zijn al bekend met Fixi. Heb je vragen, stel ze aan ons of schiet onze nieuwe inwoners eens aan!

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Vanaf 1 december is het verplicht om in de openbare ruimte een mondkapje te dragen. Dit in de strijd tegen het coronavirus. De verplichting is voor iedereen van 13 jaar en ouder. Draag je geen mondkapje waar dat moet, dan staat daar een boete op van €95,-.

We hebben op een rij gezet waar en wanneer een mondkapje verplicht is:

  • Winkels
  • Musea
  • Restaurants en cafés (niet als je aan tafel zit)
  • Theaters en concertzalen
  • Op scholen (behalve basisschool)
  • Daar waar sprake is van contactberoepen zoals: de kapper, fysiotherapie, rijles. Klant en professional dragen beiden een mondkapje
  • Het openbaar vervoer
  • Op stations, bus- en tramhaltes
  • Luchthavens
  • Publieke ruimten als bibliotheken, overheidsgebouwen, buurthuizen

Kortom, ga je ergens naar binnen? Doe een mondkapje op!

Draag een mondkapje, geen alternatief

Een mondkapje bedekt de neus en mond volledig en is ontworpen om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Deze zijn te koop in supermarkten en drogisten. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en is daarom geen alternatief voor een mondkapje. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld sjaals of bandana’s.

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/corona.

Nieuw reisdocument? Vraag ‘m voor 23 december aan

Vanwege de samenvoeging van het dorp Haaren bij Oisterwijk per 1 januari, is het rond de jaarwisseling tijdelijk niet mogelijk om een nieuw reisdocument aan te vragen of op te halen. Dit heeft te maken met het overzetten van gegevens van het dorp Haaren naar de systemen van de gemeente Oisterwijk. Heb jij dus een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig in december of begin januari? Vraag deze dan uiterlijk 23 december aan. Tussen 24 december en 4 januari 2021 is dit niet mogelijk. Ook het ophalen van een reisdocument kan niet tussen 24 december en 4 januari. Voor het aanvragen van een nieuw reisdocument, maak je een afspraak via www.oisterwijk.nl of bel je met (013) 529 13 11.

Ondergrondse containers achterzijde ‘De Passage’

Het college van B&W heeft de achterzijde van De Passage, Dorpsstraat 9-11, in Oisterwijk aangewezen voor de plaatsing van 2 ondergrondse afvalcontainers.

Als de aanwijzing definitief wordt, komen op deze plek 2 ondergrondse containers voor de inzameling van huishoudelijk afval.

Overlast

Al enige jaren ervaren zowel omwonenden als ondernemers overlast bij de plek waar nu het afval wordt ingezameld, met name omdat afval met enige regelmaat op of naast de containers wordt geplaatst. De vervanging van bovengrondse door ondergrondse containers geeft de betreffende bewoners een betere mogelijkheid om hun huishoudelijk afval kwijt te kunnen. Bovendien draagt het bij aan een nettere uitstraling van het gebied.

Huishoudelijk en bedrijfsafval

Aan de achterzijde van De Passage, bij de parkeerplaats aan het Fabriekspad, wordt nu nog zowel bedrijfsafval als huishoudelijk afval ingezameld in bovengrondse verzamelcontainers. Voor een betere organisatie van de inzameling van het bedrijfsafval lopen gesprekken met de daarvoor verantwoordelijke partij.

Wat moet er nog gebeuren?

Het ontwerp aanwijzingsbesluit ligt de komende 6 weken ter inzage. Afhankelijk van eventuele zienswijzen neemt het college aansluitend een definitief besluit. In het geval van een positief besluit wordt vervolgens overgegaan tot plaatsing van de ondergrondse containers.

Ophaalpunt voedselbank ook voor inwoners Haaren

Inwoners uit onze gemeente die afhankelijk zijn van de pakketten van de voedselbank, halen deze op bij het ophaalpunt in Wijkcentrum de Pannenschuur in Oisterwijk. Voedselbank Tilburg deelt hier de pakketten uit. Vanaf 1 januari 2021 is dit ook het ophaalpunt voor klanten uit Haaren. Aanmelden voor een voedselpakket doe je via de website www.tilburgsevoedselbank.nl/voedselpakket of via maatschappelijke instanties in onze gemeente.

Waterbergingsgebied Den Donk nóg groener

Afgelopen weekend is er door Stichting Duurzaamheidsvallei en een aantal vrijwilligers hard gewerkt! In het gebied rond de waterberging op sportpark Den Donk zijn daar zo’n 2000 bomen en struiken geplant. Het gebied krijgt hiermee steeds meer vorm. Het voetgangersbruggetje dat de Sportlaan met het waterbergingsgebied gaat verbinden is nog in de maak en wordt binnenkort geplaatst. Op een later moment planten we nog bomen en struiken nabij de Sportlaan. Ook het onderhoud van het gebied is geregeld: een groot deel wordt onderhouden door de begrazing van schapen.

Wie O’ wie verdient een cadeaubon?

Daar gaat ie weer: het coronavirus. We zijn er een beetje moe van, maar we moeten volhouden! En dat kunnen we alleen samen.

We hebben ons in de gemeente Oisterwijk al van de beste kant laten zien. Ondernemers met mooie initiatieven, buren die boodschappen doen voor elkaar, vrijwilligers die eenzame mensen gezelschap houden. Dat is zo waardevol! Die acties, die initiatieven, die slepen ons erdoorheen. En dat is een bedankje waard.

Meld iemand aan

Wie O’ wie verdient volgens jou een Oisterwijkse cadeaubon? Meld die persoon, instelling of dat bedrijf voor 11 december aan via communicatie@oisterwijk.nl. Zet er kort bij waarom jij dat vindt. Onder de aanmeldingen verloten wij 25 keer een Oisterwijkse cadeaubon ter waarde van € 20,00.