Gemeenteberichten 25 juni 2020

Onderwerpen college

 • artikel 34 vragen eikenprocessierups
 • weigering omgevingsvergunning Duinenweg 3

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Wolvensteeg 50 Oisterwijk, het bouwen van een berging
 • Pijnendijk 6 Moergestel, het verbouwen van een stal tot groepsaccommodatie
 • Torenpad Oisterwijk, het slopen van een magazijn
 • De Lind 79 A Oisterwijk, het inpandig realiseren van een extra (boven)woning en het bouwen van een berging
 • Zandstraat 1D Moergestel, het bouwen van een woonhuis
 • Zandstraat 1D Moergestel, het plaatsen van een woonunit
 • Tilburgseweg 73 Moergestel, het oprichten van een antenne opstelpunt t.b.v. mobiele telecommunicatie
 • Oirschotseweg 12 Moergestel, het kappen van 2 paardenkastanjes
 • Hulterberg 1 Oisterwijk, het renoveren van de woning en het slopen van een bijgebouw

Verleend

 • Rootven 38 Moergestel, het aanbouwen van een berging
 • Heukelomseweg/Wim van Baaststraat Oisterwijk, het realiseren van een aarden geluidswal
 • Kerkstraat 78 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel
 • Kloosterlaan 43 Moergestel, het uitbreiden van de woning

Verlengd

 • Torenpad 4 t/m 14 Oisterwijk, het bouwen van 4 starters- en 2 seniorenwoningen
 • Oirschotseweg 76 Moergestel, het bouwen van een rijhal met stallingsruimte + logiesfunctie en verblijfsrecreatie

Rectificatie bouwstop

 • Almystraat 18 Oisterwijk – het plaatsen van 5 buitenunits(airco) en het plaatsen van een rookafvoerkanaal (niet het hele bouwwerk)

Milieu

Meldingen Wet milieubeheer

Bij het college van Oisterwijk zijn in het kader van het Besluit lozen buiten inrichtingen milieubeheer nieuwe meldingen ingediend voor:

 • Van Rijckevorsellaan 22 te Moergestel, voor het realiseren van een gesloten bodem-energiesysteem
 • Wim van Baaststraat 5 te Oisterwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem
 • Eikenven 52 te Oisterwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem

Ter inzage
De meldingen liggen vanaf 26 juni gedurende 6 weken ter inzage bij de centrale publieksbalie in het gemeentekantoor van Oisterwijk aan de Lind 44 in Oisterwijk. Kijk voor de actuele openingstijden op www.oisterwijk.nl/contact.

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Croy – ’t Stokske B.V. voor het uitoefenen van een horecabedrijf aan de Zandstraat 1 in Moergestel

Verkeer

Verkeersbesluiten

 • Het aanwijzen van 1 parkeervak als gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in de Canisiusstraat in Oisterwijk

Minder tegels en méér groen en regenwater in de tuin

Bijentuintjesactie verlengd tot 1 november

Vanwege de coronacrisis is de voorjaarsactie voor mini-tuintjes en regentonnen verlengd tot 1 november. En dat is goed nieuws voor wie zijn tuin wil ‘ontstenen en vernatten’. Dat is namelijk hard nodig voor het welzijn van bijen en andere insecten.

De actie geeft mooie kortingen en is voor inwoners uit Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren.

Van stenen naar bloeiend groen
Tegeltuinen zijn steeds vaker in het nieuws. Ze hebben vervelende gevolgen voor de mens, namelijk wateroverlast en hittestress. Maar ook dieren hebben last van al die tegels en verhardingen. Insecten hebben planten en bloemetjes nodig en vogels kunnen letterlijk fluiten naar voedsel en nestgelegenheid.

Ruil je stenen in
Help mee en haal (minstens) ¼ vierkante meter tuinverharding uit je tuin en lever die stenen in bij een tuincentrum. Als beloning krijg je een “bijentuintje” ter waarde van €18,-voor maar €5,- (tuinkruiden of sedum). Er zijn al heel wat tegels ingeleverd! De ingeruilde tegels worden door onze medewerkers van de buitendienst opgehaald en naar de milieustraat gebracht.

Regenwater bewaren en gebruiken in de tuin
Planten en dieren hebben regenwater nodig, maar door al die tegeltuinen krijgt de regen geen kans om de grond vochtig te maken. Het gaat via de regenpijp zó naar de rioolwaterzuivering of het oppervlkatewater en daarna naar via de Dommel, de Maas en de Noordzee! Zonde en onnodig: het is namelijk schoon, gezond en onmisbaar voor de bodem en de dieren. Help mee en zaag een regenpijp door en vang je regenwater op in een regenton. Je krijgt nu 2 keer €13,- korting: zowel op de regenton als op een overloopset (om het overtollige water je tuin in te leiden).

Meedoen
Kijk op haaren.bijenhouders.nl, de actieperiode is verlengd naar uiterlijk 1 november (of zolang er budget is voor de kortingen). De deelnemende tuincentra zijn Bert Klerks in Oisterwijk en Jan van de Wiel in Haaren. De Bijentuintjesactie van Bijenhouders-vereniging St. Ambrosius Haaren wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds en Groen voor Grijs Oisterwijk.

Hulp tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft een flinke invloed op ons dagelijks leven. Dat kan soms zwaar zijn. Je maakt je zorgen om je gezondheid, om die van mensen in je omgeving, over hoe het nou zit met de ‘normale’ zorg of over hoe je het nu met de boodschappen moet doen. Misschien heb je wel klachten of heb je last van sombere gevoelens. Dan is het fijn om een overzicht te hebben van waar je terecht kunt. We hebben het voor je op een rij gezet. Kijk op www.oisterwijk.nl/hulp-tijdens-coronacrisis.

Klachten? Bel (0800) 12 02 voor een coronatest

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kun je je laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Maak alleen een afspraak voor een test als je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.

Afspraak maken
Bel voor een afspraak met (0800) 12 02 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar). 
Houd jouw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heb je andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar (0800) 13 51.

Riscogroep of ernstig ziek
Val je onder een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel jouw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Voor kinderen
Kinderen van 0 t/m 11 jaar laten testen? Maak een afspraak via de GGD Hart voor Brabant. Kijk op www.ggdhvb.nl voor de contactgegevens.

Kleedruimtes en douches Staalbergven weer in gebruik

De douches en kleedruimtes bij het Staalbergven zijn weer open voor gebruik! Bij de openstelling van het Staalbergven waren de kleedhokjes en douches nog afgesloten. Gelukkig kunnen we onze gasten nu weer de mogelijkheid bieden om ter plaatse om te kleden. Zo blijven we steeds bekijken wat wel en niet kan. De kluisjes zijn nog buiten gebruik. Blijf ons volgen op facebook, twitter en natuurlijk oisterwijk.nl/staalbergven voor updates!

Verkeersexamen voor 222 basisschoolleerlingen

Wat een boel fietsende kinderen op de weg! En dat nog wel onder schooltijd. 222 leerlingen van de basisscholen in Oisterwijk namen op vrijdag 19 juni deel aan het verkeersexamen. Ze fietsten de examenroute en werden onderweg beoordeeld door ouders en leerkrachten die aan de route zaten. Op de foto de leerlingen van basisschool De Molenhoek, zij zijn allemaal geslaagd!

Voorkom stank en maden in jouw container

Nu de temperaturen stijgen, kun je ook last krijgen van stankoverlast of zelfs maden in uw container. Het goed scheiden van afval helpt.

Een paar tips om stank en maden in jouw afvalbak te voorkomen of te bestrijden:

 • Doe groente-, fruit- en tuinafval en etensresten alleen in de Gft-container
 • Doe een biologisch afbreekbare containerzak in jouw Gft-container. Deze koop je in de supermarkt
 • Scheid papier en plastic-, metaal- en Drankkartonafval (PMD) goed. En spoel verpakkingen met etensresten erin goed om voor ze de PMD afvalzak in gaan
 • Doe glas (met deksel) in de glascontainer
 • Hou de container droog door onderin een stuk krant of stro te leggen. Dit neemt vocht op en voorkomt het aankoeken van afvalresten
 • Maak de container regelmatig schoon met heet water en groene zeep of een scheutje azijn
 • Zet de container zoveel mogelijk in de schaduw met de deksel op een kiertje. Als de container warm wordt, gaat het stinken en broeien en daar zijn vliegen en maden dol op

Maden voorkomen in Gft-container

Maden zijn larven van vliegen of muggen. Ze komen uit eitjes die gelegd zijn op voedselresten of mest. 1 vlieg of mug legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na 8 uur uitkomen.

 • Verpak etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje (Gft-zakje), dan is het minder interessant voor vliegen om eitjes te leggen. Knoop de zakjes goed dicht
 • Geen Gft-zakje bij de hand? Verpak etensresten in een krant of keukenpapier
 • Vliegen houden niet van sterke of frisse geuren. Dus zorg voor een lekker luchtje in de container met een luchtverfrisser, toiletblokje of Provençaalse kruiden. Een oude panty met mottenballen kan ook helpen
 • Ga voedselverspilling tegen door slim inkopen te doen. Teveel niet houdbare spullen belanden uiteindelijk in de container

Help! Toch maden

Leg Hedera (klimopsoort) in de bak. Dit is giftig voor maden. Een takje doodt de aanwezige maden. Strooi regelmatig een handje (strooi)zout of kalk in de container om de maden uit te drogen. Of spuit de container in met azijn.