Gemeenteberichten 23 november 2017

Onderwerpen college 14 november:

 • Discussienotitie sociale huurwoningen
 • Technische herijking begroting 2017 Hart van Brabant

Omgevingsvergunningen:

Aangevraagd

 • Boxtelsebaan 15 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke woonunit
 • Kloosterstraat 2 Oisterwijk, het uitbreiden van de woning

Verleend

 • Burgemeester Suyslaan 9 Oisterwijk, het plaatsen van een dakopbouw
 • Burg Ter Veerstraat 21 Moergestel, het constructief wijzigen van een opbouw
 • De Lind 14 Oisterwijk, het verbouwen en uitbreiden van het pand
 • Broekzijde 11 Moergestel, het plaatsen van een bijgebouw

Verlengd

 • Dorpsstraat 12 Oisterwijk, het plaatsen van een opbouw/magazijn aan de achterkant van de winkel

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan het Burgerhuys voor het uitoefenen van het horecabedrijf in de inrichting op het Lindeveld (tegenover De Lind 44 bij de ijsbaan) in Oisterwijk

 

Veilig Honk voor scholieren:

Scholieren moeten soms ver fietsen van huis naar school. Onderweg naar school kan er van alles gebeuren. Een lekke band, valpartijen, pesterijen of een onveilig gevoel.

Om scholieren onderweg extra veiligheid te bieden, hebben de gemeente Oisterwijk en de Dorpsraden in Udenhout en Berkel-Enschot een aantal Veilige Honken in het leven geroepen.

Hulp

Een Veilig Honk is een huis of bedrijf waar vrijwilligers een veilige plek bieden. Dat doen ze door hulp te geven aan de scholieren als ze daarom vragen, bijvoorbeeld het uitlenen van een fietspomp of het plakken van een pleister.

Veilig Honk-logo

De Veilige Honken zijn te herkennen aan een bordje met het Veilig Honk-logo dat bij de woning of het bedrijf is geplaatst. In geval van nood kunnen scholieren terecht bij de volgende Veilige Honken.

Waar

Ben je onderweg naar huis of naar school en voel je je niet veilig of heb je hulp nodig, ga dan naar een van de Veilige Honken. De adressen van de Veilige Honken, vind je hier:

 • Kinderopvang Tierelier
  Spoordijk 8, Heukelom
 • Zwembad Baksche Ven
  Baksevenweg 1, Oisterwijk
 • Firma Broeders
  Eindhovenseweg 12, Moergestel (vlakbij Trappistenklooster)
 • Oirschotseweg
  Oirschotseweg 85, Moergestel
  Bij afwezigheid van de vrijwilligers kun je terecht aan de overkant op Oirschotseweg 70
 • Jansma

Bosscheweg 39, Berkel-Enschot

 • De Bollekens

Enschotsebaan 21A, Berkel-Enschot

 • Vromans Haardhout

Enschotsebaan 35, Berkel-Enschot

 • Smits

Hazennest Oost 6, Berkel-Enschot  (vlakbij Tilburg Noord)

 • Firma Hoppenbrouwers Elektro

Kreitenmolenstraat 201, Udenhout

 • McDonald’s

Rijksweg 1, Udenhout

 • Oerlemans

Molenstraat 48, Berkel-Enschot

 • Kools

Berkelseweg 57, Berkel-Enshot (vlakbij fietspad N65)

 • Vos

De Kraan 96, Berkel-Enschot (vlakbij Boer Robben)

Pak ook eens de OV-fiets:

Wist je dat je op station Oisterwijk OV-fietsen kunt huren? Ze staan in speciale fietskluizen bij de fietsenstalling op het station.

Je huurt een OV-fiets door je eenmalig te registreren op www.ns.nl/ov-fiets. Daarna kan je met je persoonlijke OV-chipkaart een kluisje openen en de fiets meenemen. Een fiets huren kost €3,85 per keer (voor 24 uur).

Overal te huur

Op alle Brabantse stations staan OV-fietsen. Door het gemak en de lage kosten zijn ze erg populair voor het laatste stukje van een reis met het openbaar vervoer. De provincie wil reizen met openbaar vervoer en ook fietsen stimuleren. Meer informatie over OV-fiets staat op www.ns.nl/ov-fiets.

Maak het inbrekers niet te makkelijk:

Tijdens de ‘Donkere dagen’ worden de meeste inbraken gepleegd. U kunt zelf veel doen om inbraak in uw huis te voorkomen.

Doe het licht aan, binnen en buiten. Het huis ziet er bewoond uit en inbrekers staan niet graag in het licht. Zorg ook dat dat uw deur goed op slot is als u weggaat. Deskundig advies nodig over goede sloten? Kijk eens op www.politiekeurmerk.nl.

Zo komen ze binnen

Er zijn veel verschillende manier voor inbrekers om binnen te komen. We hebben ze op een rij gezet:

 • Openbreken deur, raam en bovenlichtjes met bijvoorbeeld een breekijzer of schroevendraaier. Wat u kunt doen: plaats goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen
 • Onder het slot wordt een gat geboord en de sleutel wordt omgedraaid. Wat u kunt doen: raamboompjes plaatsen die u met een sleutel kunt afsluiten. Wel de sleutels verwijderen na afsluiten
 • Een cilinder wordt uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en mechanische druk op te bouwen. Wat u kunt doen: plaats cilinderbeslag ‘SKG 3 sterren’ met cilindertrekbeveiliging of een cilinder ‘SKG 3 sterren’
 • Personen proberen met een smoes uw huis binnen te komen. Wat u kunt doen: kijk eerst wie er voor uw deur staat. Laat geen onbekenden binnen. Zet een kierstandhouder met SKG-vinkje op uw deur
 • Met een bankpasje duwen inbrekers de sleuf van het slot. Wat u kunt doen: draai altijd de deur op slot of plaats een beveiligingsstrip
 • Inbrekers hengelen met een stuk ijzer door de brievenbus naar de deurklink. Wat u kunt doen: draai altijd de deur op slot en plaats een brievenbusafschermer
 • Afbreken van het slot. De cilinder die uit het slot steekt wordt met een tang afgebroken. Wat u kunt doen: veiligheidsbeslag plaatsen waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt
 • Ingooien ruit. Inbrekers gooien een ruit in met bijvoorbeeld een steen. Wat u kunt doen: waardevolle spullen uit het zicht houden. Een inbreker heeft dan geen aanleiding
 • Inbrekers komen binnen via openstaande deuren of ramen. Wat u kunt doen: sluit deuren en ramen altijd goed. Haal sleutels uit de sloten en berg ze uit het zicht op

Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl leest u meer tips over het voorkomen van inbraak in uw woning.

Idee voor meer biodiversiteit? Doe mee!

Meteen na de zomer konden bewoners van Het Groene Woud met ‘out-of-the-box’ voorstellen komen voor meer van de biodiversiteit in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Er zijn maar liefst 10 ideeën ingediend, 6 zijn beloond met een voucher.

Dit was de 1e ronde van het biodiversiteitsproject. €5000,- is besteed, de helft van de beschikbaar gestelde subsidie.  Op 1 november is de 2e ronde gestart. U kunt tot 15 februari een nieuwe projectaanvraag doen.

Samenwerken loont
Buurtbewoners en een boer in het buitengebied gaan samenwerken om een voerdijk langs hun straat in te zaaien met natuurlijke bloemen. Een buurtvereniging organiseert deze winter een cursus over natuurlijke bermen. De bewoners gaan die kennis in het voorjaar toepassen om de biodiversiteit te vergroten en tegelijk de wandel- en fietspaden in hun buurt te verfraaien.

Scouts gaan – al buiten spelend – leren over biodiversiteit door een uitdagende groene inrichting van hun terrein. En moestuinders gaan het onderkomen in hun stadsmoestuin opknappen voor educatie over de aanwezige honingbijen en over biologisch tuinieren.

Vernieuwend
Een glasvezel coöperatie gaat ‘werk met werk maken’ door een bijenlint in te zaaien bovenop de kabelsleuven. Zij werken samen met de bijenvereniging voor advies over geschikte bloemzaadmengsels en met de gemeente over het maaibeleid. En een stichting voor milieubewust bouwen stuurde een ontwerp in voor een biodiversiteitszuil die in bebouwde omgevingen planten, vogels en vleermuizen kan huisvesten.

Origineel idee?
Ook een origineel idee voor vergroting van de biodiversiteit in Het Groene Woud? Dien dan met uw groep een aanvraag in. Dit kan tot uiterlijk 15 februari 2018 bij Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren. Trekker van het project namens Streekfonds Het Groene Woud. Groepen die een voucher krijgen voor hun plannen, voeren deze ook zelf uit. Bedrijven en particulieren mogen niet meedoen: voor hen zijn er andere financieringsmogelijkheden. Mail voor een aanvraagformulier naar lnmh.projecthgw@gmail.com. Neem voor meer informatie contact op met projectleider Tiny Vermeer uit Helvoirt. Bel (06) 221 23 917 of kijk op www.hetgroenewoud.com (onder projecten Streekfonds).

Grip op uw geld:

Aan het einde van maand altijd een beetje geld tekort? Of stapelen de rekeningen zich steeds verder op? Krijg grip op uw geld! Via de website oisterwijk.startpuntgeldzaken.nl leert u geld besparen en zelfs overhouden.

Oisterwijk.startpuntgeldzaken.nl bestaat uit 3 geldplannen:

 • Kom uit de geldzorgen! – Bij financiële zorgen of problemen
 • Beter rondkomen – Als u af en toe tekort komt
 • Sparen, aflossen of beleggen – Wanneer u geld over heeft

Met het geldplan ‘Beter rondkomen’ wordt gemiddeld €170,- per maand bespaard. Deelname is anoniem.

Startpunt Geldzaken is een initiatief van onder andere het Nibud en Vereniging Eigen Huis. De gemeente Oisterwijk vind het voorkomen van geldproblemen belangrijk. Daarom staan er op de website www.oisterwijk.nl op verschillende plaatsen links naar Oisterwijk.startpuntgeldzaken.nl.

Gezocht: aanbieders van workshops voor kinderen:

Basisschoolkinderen konden zich in heel 2017 aanmelden voor Sjors Sportief & Sjors Creatief. Met Sjors kun je (gratis) meedoen aan sportieve en creatieve workshops. Met succes. Daarom wil de gemeente in 2018 doorgaan met Sjors.

Maar liefst 1000 schoolkinderen hebben dit jaar meegedaan aan Sjors. De gemeente wil ook in 2018 kinderen de mogelijkheid geven kennis te maken met sport, kunst en cultuur. Daarom zijn wij op zoek naar aanbieders van sportieve en creatieve activiteiten. Doe jij mee?

Aanmelden

Aanmelden kan nog tot 12 december via www.sportstimulering.nl. Ben je geen vereniging, maar wil je wel een activiteit aanbieden? Neem contact op met wout.stuiver@tilburg.nl.

Sjorsboekje

Jouw activiteit komt in het Sjorsboekje te staan. Kinderen kunnen zich dan online aanmelden. De boekjes worden in februari 2018 uitgedeeld op alle basisscholen in Oisterwijk. Inmiddels is Sjors al actief in meer dan 70 gemeenten.

Brand in huis… Maak het mee!

Wil jij weten hoe het écht is om brand in huis te hebben? Maak het mee in de Pop-up store aan het Lindeplein. Met behulp van virtual reality zie, voel, proef en ruik je wat er gebeurt bij brand.

Een klein brandje kan al binnen 3 minuten dodelijk worden. Hoewel je misschien denkt te weten wat je moet doen bij brand, slaat de paniek vaak toe als het echt zover is. En wist je dat als je slaapt, je de rook niet ruikt? Bij brand is juist de rook het dodelijkst.

Levensecht

In de Pop-up store zijn 3 dezelfde kamers ingericht, met een paar verschillen. 1 kamer is te zien in normale staat, 1 kamer op het moment dat er brand is en 1 kamer is uitgebrand. Je loopt met een virtual reality bril door deze kamers en hebt zo een levensechte ervaring van een woningbrand.

Voorkomen

Je leert je voorbereiden op een noodsituatie. Maar nog belangrijker: hoe je een noodsituatie voorkomt door je huis brandveilig te maken. De brandweer is aanwezig om je te helpen.

Openingstijden

De Pop-up store is open van 11.00 tot 16.00 uur op:

 • Donderdag 30 november
 • Vrijdag 1 december
 • Zaterdag 2 december
 • Donderdag 7 december
 • Vrijdag 8 december
 • Zaterdag 9 december