Gemeenteberichten 22 april 2021

Onderwerpen college

 • Vaststellen Regionale Energie en Klimaatstrategie
 • VTH jaarverslag 2020

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Sportlaan 20 Oisterwijk, het aanvragen van brandveilig gebruik t.b.v. buitenschoolse opvang
 • De Lind 50 Oisterwijk, het vervangen van de bestaande t-mobile antennes
 • Joannes Lenartzstraat 29 Oisterwijk, interne verbouwing t.b.v. het splitsen van begane grond en bovenwoning
 • Helvoirtseweg ong. Haaren, het bouwen van een bedrijfswoning met schuur
 • Vennelaan 17 Oisterwijk, het plaatsen van een erfafscheiding
 • Terburghtweg 48 Oisterwijk, het bouwen van een uitbouw aan de voorzijde van de woning
 • Molenbaan 9 Oisterwijk, het verbouwen van een woning
 • Kerkstraat 14 Haaren, het herstellen en gedeeltelijk herbouwen en veranderen van de woning als gevolg van brandschade
 • Bet Vosstraat 7 (kavel 145) Oisterwijk, het bouwen van een woning
 • De Lind 1 Oisterwijk, het wijzigen van gevels kozijnen en een pui toevoegen
 • Beekweg 3 Haaren, het verlengen van een werktuigenberging
 • Langvennen-Noord 97 Oisterwijk, het bouwen van een garage, het verbouwen van de woning en het verplaatsen van de voordeur
 • Baaneind 1 Heukelom, het uitbreiden van de woning
 • Molenstraat 1B Oisterwijk, het transformeren van een voormalige opslag naar 2 wooneenheden

Verleend

 • Bernard Vrienslaan 7 Oisterwijk, het vergroten van de garage
 • Groenstraat 67 Oisterwijk, het vervangen van 2 kozijnen en het plaatsen van een zwembad
 • Peperstraat 11 Oisterwijk, het vernieuwen van de garage
 • Oirschotseweg 20A Moergestel, het bouwen van een vrijstaande woning
 • Nijverheidsweg 30 Oisterwijk, het in- en extern aanpassen van een pand

Verlengd

 • Van Tienhovenlaan 4 Oisterwijk, het plaatsen van een kunstwerk
 • Kerkstraat 89 Oisterwijk, het realiseren van 2 appartementen in een bestaand pand
 • Gever 9 Haaren, het ontwikkelen van recreatieve nevenactiviteiten
 • Gever 3 Haaren, het realiseren van een aanbouw aan de zijkant van de woning

Vergunningen evenementen en horeca

 • Aan De Sluis Catering voor een Drank- en Horecavergunning voor het horecabedrijf Staalbergven aan de Vennelaan 8 in Oisterwijk
 • Aan de Moergestelse Tennisvereniging “Stokeind” voor een Drank- en Horecavergunning voor het wijzigen van het aanhangsel bestemd voor de kantine in uw clubgebouw aan het Stokeind 4 in Moergestel

Cameratoezicht in de gemeente

Wist je dat we op verschillende plekken in het centrum van Oisterwijk en Moergestel cameratoezicht inzetten?

Cameratoezicht speelt een belangrijke rol bij overlast- en criminaliteitsbestrijding en wordt gebruikt als de politie de beelden nodig heeft voor onderzoek. Onlangs hebben we het huidige cameratoezicht uitgebreid met flexcamera’s die we inzetten op locaties waar dat (tijdelijk) nodig is, bijvoorbeeld bij drugsoverlast, vermoeden van criminele activiteiten of openbare orde problematiek.

Ook maken we sinds kort gebruik van 2 camera’s voor kentekenregistratie, zodat de politie die gegevens kan bekijken bij een onderzoek. Op deze manier wordt er door ons dus aandacht besteed aan jouw en ieders veiligheid!

Dat verdient een lintje!

Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een koninklijke onderscheiding (lintje) aan.

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er koninklijke onderscheidingen.

Op tijd aanvragen

Voor de Lintjesregen van 2022 kunt u nog een lintje aanvragen. Dat lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk half juni 2021.

Uitreiking op een ander moment

Wilt u een koninklijke onderscheiding op een ander moment laten uitreiken, bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid? Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

Informatie

Neem voor u de aanvraag doet contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www.lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier.

Informatiebijeenkomst ‘van het aardgas af’

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat betekent nogal wat. En daarom starten wij nu al met de voorbereidingen. Alle nieuwbouwwoningen in onze gemeente worden aardgasvrij gebouwd.

De volgende stap is dat we kijken of én hoe we bestaande woningen en gebouwen op een andere – meer duurzame – manier kunnen verwarmen. We willen je daar graag over informeren en daarom nodigen we je uit voor een digitale informatiebijeenkomst.

De transitievisie warmte
De komende maanden onderzoeken we welke keuzes er zijn en welke stappen we kunnen zetten. De uitkomst daarvan leggen we vast in een plan; de transitievisie warmte. Alle gemeenten moeten voor 2022 zo’n transitievisie vaststellen. De vaststelling door onze gemeenteraad staat gepland in december van dit jaar.

Digitale informatiebijeenkomst op 28 april
Samen met de gemeenten Goirle en Oisterwijk organiseren we een informatiebijeenkomst. We doen dat digitaal in de vorm van een webinar. We nodigen je van harte uit om mee te luisteren en vragen te stellen op woensdagavond 28 april van 20.00 tot 21.30 uur. Tijdens het webinar leggen we uit wat de warmtevisie precies inhoudt en we nemen uitgebreid tijd voor jouw vragen.

Aanmelden?
Je kunt zich aanmelden via gemeente@oisterwijk.nl. Enkele dagen voor het webinar ontvang je een e-mail met informatie waarmee je inlogt om het webinar te volgen.

We houden je op de hoogte
Tijdens en na het maken van de visie informeren we je over de stappen die we zetten. Als de visie is vastgesteld gaan we aan de slag met concrete uitvoeringsplannen. Dat doen we per wijk. Eerst moet duidelijk zijn wat het alternatief wordt en wat dat voor iedere bewoner betekent. Het spreekt voor zich dat we daar de bewoners van de betreffende wijk – en bijvoorbeeld ook ondernemers en woonstichting Leystromen – intensief bij betrekken. Iedereen krijgt ruim de tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden, dat duurt minimaal 8 jaar.

Meldingen openbare ruimte eenvoudig gefikst met Fixi!

7 december 2020 zijn wij gestart met Fixi, de opvolger van de BuitenBeter App. Fixi is een handige tool om eenvoudig iets te melden over de openbare ruimte.

Valt je iets op tijdens een wandelingetje door je buurt? Liggen er vuilniszakken op straat, is een speeltoestel beschadigd of is de straatverlichting kapot? Maak meteen een melding met de Fixi app op je telefoon of tablet.

Download de app

De Fixi app download je gratis via de Appstore of Google Playstore. Zo kun je een foto maken van het probleem en toevoegen aan je melding in Fixi. Een melding maken via onze website kan natuurlijk ook. Ga hiervoor naar www.oisterwijk.nl/meldingmaken.

Wat is er de afgelopen 4 maanden gebeurd?

 • 686 meldingen ontvangen
 • 616 meldingen afgehandeld
 • 4,6 werkdagen doen we er gemiddeld over om een melding af te handelen
 • 22% van de meldingen (veruit de meeste) gaat over zwerfafval en reiniging, gevolgd door openbare verlichting (18%)
 • 32% van de meldingen komen binnen via de Fixi app

Samen maken we onze gemeente nog mooier en veiliger. Jij maakt een melding in Fixi, wij lossen het op. Samen fiksen we het!

Niet eens met de WOZ-waarde?

Eind april is het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen op de mat gevallen of te bekijken via je berichtenbox van MijnOverheid.nl. Daarop staat ook de WOZ-waarde van jouw pand.

De WOZ-waarde bepaalt onder andere hoeveel onroerende zaakbelastingen je betaalt en hoe hoog jouw eigen woningforfait is. Wij bepalen deze WOZ-waarde zorgvuldig.

Bezwaar maken? Neem eerst contact op

Heb je vragen over jouw belastingaanslag(en) of denk je dat gegevens niet kloppen, neem contact met ons op. We helpen je graag verder. Bel naar (013) 529 13 11. Ben je het uiteindelijk toch niet eens met jouw belastingaanslag(en)? Dien binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet een bezwaar in. Dat is niet moeilijk. Je doet dit gemakkelijk zelf online via de website www.oisterwijk.nl/belastingen. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig of eHerkenning voor bedrijven. Een brief sturen mag ook. Het adres is: De heffingsambtenaar van gemeente Oisterwijk, Postbus 10101, 5060 GA Oisterwijk.

Maak zelf bezwaar

“WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!” Diverse bureaus bieden onder deze slogan ‘gratis’ rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is het zeker niet. Het werkt als volgt:

 • Het bureau dient namens jou bij ons een standaard bezwaar in
 • Als vervolgens jouw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt jouw maandbedrag niet veel lager
 • Wij moeten wel het bureau een vergoeding betalen voor geleverde diensten. Dit bedrag ligt tussen de €250,- tot ruim €700,-

In 2019 heeft deze manier van bezwaar maken de gemeenten in Nederland ruim 12 miljoen euro gekost. Die kosten worden betaald van jouw belastinggeld, terwijl dat geld eigenlijk bedoeld is voor andere dingen. Zoals het onderhoud van het groen in jouw wijk of het verbeteren van wegen en straten. Maak dus gewoon zelf bezwaar!

Nieuwe kiosk voor Haaren

De boom en het ronde bankje op het Mgr. Bekkersplein in Haaren gaan dan toch echt binnenkort verdwijnen. Over enkele weken start de aannemer met het plaatsen van de nieuwe kiosk. De nieuwe kiosk is een stalen variant. Dit ontwerp, van architectenbureau Bedaux de Brouwer, is door een klankbordgroep gekozen uit alle inzendingen. We starten eerst met het grondwerk. Daarna duurt het nog tot begin zomer voor de kiosk helemaal klaar is. De kiosk markeert daarmee het einde van de herinrichting van het Mgr. Bekkersplein. Op de foto zie je een sneak-peak van de stalen dakconstructie.