Gemeenteberichten 20 mei 2021

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Heuvelstraat 9 Moergestel, het bouwen van een woonhuis inclusief bedrijfspand
 • Sint Jansplein 3 Moergestel, het verlengen van de vergunning voor 3 tenten
 • Van Rijckevorsellaan 13 Moergestel, het plaatsen van een tijdelijke schutting
 • Molenakkerstraat 6 Moergestel, het wijzigen van de inrichting
 • Roonsestraat 3 Haaren, het vervangen van houten spanten, het plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van een waterstof electrolyser/generator
 • Servennenstraat 11 Moergestel, het uitbreiden van een loods voor agrarisch gebruik

Verleend

 • Erfbosch 1 Haaren, het tijdelijk gebruiken van een kantoor als woonruimte

Verlengd

 • Oliviersweg 9 Oisterwijk, het aanleggen van een tijdelijk zonnepark bij een bestaand (glas)tuinbouwbedrijf
 • Prinses Irenestraat 17 Oisterwijk, het verbouwen van de woning
 • Belversestraat 49a Haaren, het verbouwen van een voormalig stalgedeelte van een boerderij

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld bestemmingsplan Woonhof Oirschotseweg, Moergestel

Complimenten voor jou!

Dankzij jou zorgen we in Oisterwijk Voor Elkaar

Ondersteun jij wekelijks je partner, familielid, vriend, buur of kennis in onze gemeente? Help jij je ernstig zieke vader met boodschappen, aankleden en koken? Zorg jij ervoor dat je aan huis gekluisterde moeder weer regelmatig buiten komt? Help je je zoon met beperking bij zijn administratie? Regel jij alle dagelijkse bezigheden voor je partner met dementie? Grote kans dat je mantelzorger bent. En daar hebben wij ontzettend veel waardering voor.

Met het mantelzorgcompliment bedanken we je graag voor al je goede zorgen en je een klein cadeau aanbieden waarmee je even aan jezelf kunt denken. Het compliment bestaat uit 3 lokale cadeaubonnen met een totale waarde van €50,-. Mantelzorgers verzilveren deze bonnen bij de deelnemende winkeliers, horecaondernemers en recreatiebedrijven in Oisterwijk, Haaren, Moergestel en Heukelom.

Een cadeautje voor jezelf!
Je kunt het mantelzorgcompliment natuurlijk gebruiken om er je wekelijkse boodschappen mee te doen. Maar we horen ook mooie verhalen van mantelzorgers, die het echt gebruiken om zichzelf te verwennen met een boek, een lekker geurtje of als het weer kan een lunch op het terras. We gunnen het elke mantelzorger om deze cadeaubonnen te besteden aan iets waar je zelf blij van wordt!

Ben je bij ContourdeTwern bekend?

Ben je bij ContourdeTwern al bekend als mantelzorger? Haal dan je mantelzorgcompliment op.
Als je nog niet bij ons bekend bent als mantelzorger, vul dan het kennismakingsformulier ‘Mantelzorger 2021’ in als je het Mantelzorgcompliment ophaalt. Dit formulier kun je ook vooraf bij ContourdeTwern opvragen.

Afhalen cadeaubonnen

Het ophalen van de bonnen kan vanaf 1 juni 2021 tot 1 december 2021. Neem wel je legitimatiebewijs mee:

 • Elke dinsdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur in Tiliander te Oisterwijk
 • Elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur in den Domp te Haaren
 • Mantelzorgers uit Moergestel melden zich voor het compliment bij een vrijwilliger van Buurtgenoten. Neem voor meer informatie contact op met Petra Verheijen, (013) 513 23 51 of per e-mail: verheijen@ziggo.nl
 • Op afspraak voor werkende mantelzorgers of mantelzorgers die niet onze gemeente wonen. Neem hiervoor contact op met Ingrid Oosterling, (06) 171 630 91 of per e-mail: mantelzorgoisterwijk@contourdetwern.nl.

Meer informatie
Bel naar Ingrid Oosterling van ContourdeTwern, (06) 171 630 91 of (013) 528 40 80. Mailen kan ook naar mantelzorgoisterwijk@contourdetwern.nl.

Nieuw bij de Bibliotheek: budget coaching
Voor al je vragen over geldzaken

Je geldzaken kunnen heel veel stress veroorzaken als je deze niet goed in beeld of onder controle hebt. Veranderingen in bijvoorbeeld je inkomen kunnen er voor zorgen dat je geen overzicht meer hebt.

De Bibliotheek Oisterwijk biedt vanaf 25 mei een spreekuur budget coaching aan om je hierbij te helpen. Bij dit spreekuur kun je allerlei vragen neerleggen over het omgaan met je budget.

De coach
Professioneel, financieel expert Nihal Vogels, geeft je persoonlijk advies bij het maken van financiële keuzes of helpt bijvoorbeeld bij het maken van een financiële planning. Ze kijkt met je mee en geeft je weer inzicht in je financiële situatie. Hierdoor kun je daarna zelf op een efficiënte manier je geldzaken beheren. Een geruststellend gevoel.

De maand mei is de maand van het vakantiegeld; misschien weet je niet goed hoe je dit geld het beste besteedt? Of misschien krijg je het dit jaar niet op tijd, terwijl je daar wel op gerekend had? Hoe ga je dan je financiën regelen? Allemaal vragen waarbij Nihal je helpt.

Aanmelden
Heb je vragen over geldzaken of kun je wel wat tips gebruiken? Meld je dan aan via de website www.bibliotheekmb.nl/oisterwijk of bel met de Bibliotheek Oisterwijk: (013) 528 32 39. Het spreekuur is elke 2 weken in de Bibliotheek Oisterwijk en is gratis. Je kunt een half uur met Nihal inplannen op de data en tijden die op de aanmeldingspagina van de website staan.

Over Nihal Vogels

Nihal heeft jaren in het bankwezen gewerkt tot aan haar laatste functie als bankier. Vanuit haar ambitie om financieel advies voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken, is ze in 2017 haar eigen bedrijf gestart.

Ruime voldoende voor Regiovervoer Midden-Brabant

Een onderzoeksbureau onderzocht de tevredenheid van klanten over het Regiovervoer Midden-Brabant. 450 klanten vulden de vragenlijst in en gaven het vervoer een ruime voldoende. Regiovervoer is o.a. voor inwoners die door een ziekte of beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Reizigers beoordelen de kwaliteit van vraagafhankelijkvervoer Midden-Brabant met een 7,3 en het routevervoer met een 7,8. De hoogste scores in het routevervoer en vraagafhankelijk vervoer worden gegeven voor de chauffeurs met respectievelijk een 7,4 en een 8,2. De klachtafhandeling scoort met een 5,3 voor vraagafhankelijkvervoer en een 5,7 voor routevervoer als enige onvoldoende. Vooral de reistijd en de klantvriendelijkheid van de chauffeur, de netheid van het voertuig en het veilige gevoel tijdens de rit scoren hoog.

Reizigers, zo blijkt uit het onderzoek,  gebruiken het vraagafhankelijk vervoer vooral om op bezoek te gaan bij kennissen of om naar een medische afspraak te gaan. Ook ziekenhuisbezoek, winkelen en sporten scoren hoog. Het routevervoer wordt primair gebruikt om leerlingen naar school te brengen.

Regiovervoer Midden-Brabant is een initiatief van de Midden-Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant en is bedoeld voor doelgroepenvervoer, zoals WMO, Jeugd en leerlingen, en OV-reizigers. Zij willen dat alle inwoners in de regio zich kunnen verplaatsen naar werk, school en andere activiteiten, om mee te doen in onze samenleving. De deelnemende gemeenten zijn Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Tilburg, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Goirle, Loon op Zand.

Tevreden reizigers

Ariane Zwarts, wethouder in de gemeente Gilze en Rijen en voorzitter van de Stuurgroep van het Regiovervoer Midden-Brabant: “Dit is een prima resultaat, de reiziger is tevreden met het geboden vervoerssysteem. We doen dit voor mensen die gebruik maken van de Wmo, de Jeugdwet, de leerlingen in het Leerlingenvervoer, het kleinschalig OV en het maatwerkvervoer volgens de Participatiewet. We streven naar een continue verbetering, dit geldt met name voor de klachtafhandeling. Hiervoor zijn de eerste stappen al gezet.”

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten aanvragen

Je kunt vanaf nu de regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) bij ons aanvragen. Deze nieuwe regeling is voor huishoudens die door de crisis tijdelijk minder inkomsten hebben en hierdoor hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen.

TONK is niet alleen voor zelfstandigen en ondernemers, zoals Tozo. Ook als je in loondienst bent of was, kun je in aanmerking komen voor TONK.

Aanvragen

Je kunt de TONK met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Je vraagt de TONK aan voor de maanden dat je de ondersteuning echt nodig hebt, met een maximum van 6 maanden. Korter kan ook, langer niet. Je geeft aan vanaf welke maand je TONK wilt ontvangen. Vraag je de TONK bijvoorbeeld aan vanaf 1 maart, dan vraag je de TONK aan over de maanden maart tot en met juni 2021. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op www.oisterwijk.nl/tonk.

Voorwaarden TONK

Je hebt mogelijk recht op de TONK als je in ieder geval:

 • 18 jaar of ouder bent
 • aanzienlijk inkomen verliest door de coronacrisis
 • Je jouw woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of je vermogen kunt betalen
 • Ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op je WW-uitkering, niet voldoende inkomsten hebt om jouw woonkosten van te betalen.

Voor de exacte voorwaarden kijk je op www.oisterwijk.nl/tonk.

Uitgangspunten voor de herontwikkeling van Haarendael

Op dinsdag 11 mei heeft het college van burgemeester en wethouders uitgangspunten voor de herontwikkeling van Landgoed Haarendael vastgesteld.

De uitgangspunten zijn opgesteld op basis van bestaand beleid, zoals de Structuurvisie Haarendael uit 2012, bestuurlijke ambitie, input van belanghebbenden en maatschappelijke ontwikkelingen.

Uitgangspunten

De uitgangspunten voor de herontwikkeling van Landgoed Haarendael zijn opgesteld als hulpmiddel voor de gesprekken met de ontwikkelaar. Voor de herontwikkeling van Haarendael heeft het college vier belangrijke pijlers:

 • eer de rijke historie van het landgoed
 • maak verbinding met de gemeenschap van Haaren
 • creëer de omstandigheden voor een levendige, samenredzame gemeenschap
 • maak stapsgewijs een toekomstbestendig gebied.

De volledige notitie staat op de website www.oisterwijk.raadsinformatie.nl.

Betrokkenheid gemeente

Landgoed Haarendael is niet in ons eigendom, maar maakt sinds 1 januari 2021 wel onderdeel uit van de gemeente Oisterwijk. Wij geven vanuit onze betrokkenheid richting aan het proces van herontwikkeling, waarin we de belangen van onze inwoners en maatschappelijke instellingen hoog in het vaandel hebben.

Wandel jij ook mee met de Oisterwijkse wandelchallenge?

Wil jij lekker de natuur in en ook meteen fitter worden? Doe dan vanaf woensdag 9 juni mee aan de 20-weekse wandelchallenge!

De wandelchallenge is voor iedereen:

 • die altijd al eens onder begeleiding wilde wandelen
 • die zijn of haar gezondheid wil verbeteren
 • die zijn of haar conditie wil verbeteren
 • die denkt dat hij of zij niet kan wandelen
 • die het gezellig vindt om in een groep met gelijkstemden te lopen

Wat krijg je bij deelname?

 • 20 weken onder begeleiding wandelen in de prachtige natuur van de Oisterwijkse bossen en vennen.
 • Een gezellige wandelgroep met een professionele en enthousiaste trainer.
 • Presentaties over voeding, bewegen, gedrag en vitaliteit.
 • Iedere week zal er een zorgverlener of specialist meelopen.
 • Tips over wandeltechnieken.

Wat kost het?

20 prachtige wandelingen met aandacht voor gezelligheid en gezondheid voor in totaal €20,-.

Tijd en locatie

Vanaf 9 juni starten we iedere woensdagavond om 18.45 uur. Het vertrekpunt is bij de Atletiekvereniging Taxandria, Vennelaan 7, 5062 SR Oisterwijk.

Aanmelden

Wandel je mee? Meld je dan aan bij bas@medifitweervitaal.nl of bel naar (013) 711 51 25.

Kijk voor meer informatie op www.natuurlijkgezondoisterwijk.nl bij activiteiten.De wandelchallenge is georganiseerd door Medifit Fysiotherapie Oisterwijk, Natuurlijk Gezond Oisterwijk en Steunpunt aangepast sporten. Tijdens de wandelchallenge houden we ons natuurlijk aan de richtlijnen van het RIVM.

Wonen en zorg komen samen in Oisterwijk

Denk jij ook mee?

De woningmarkt staat in onze gemeente, net als in de rest van Nederland, onder druk. Veel mensen willen in Oisterwijk (blijven) wonen en hebben daarbij verschillende wensen en behoeften. Gezinnen, alleenstaanden, starters, ouderen, inwoners met een zorgbehoefte en bijzondere doelgroepen zoals arbeidsmigranten en statushouders, willen allemaal een goede en passende woonplek.

Om ook in de toekomst vraag en aanbod goed met elkaar af te stemmen, Gaan wij aan de slag met een nieuwe woonzorgvisie.

Woonzorgvisie

In de woonzorgvisie leggen we de ambities voor Oisterwijk vast op het gebied van wonen en wonen in relatie tot zorg. Om te weten wat onze ambities zijn, moeten we eerst weten waar we staan. Stap 1 is dan ook het beeld brengen van de huidige woningvoorraad en de behoeften van verschillende doelgroepen. Vervolgens gaan we in gesprek met inwoners en andere betrokken partijen zoals woningcorporaties en zorginstellingen over waar we naar toe willen.

Onze ambities gaan over thema’s, zoals duurzaamheid en het aanpassen aan klimaatveranderingen, én natuurlijk over goed en prettig wonen in Oisterwijk. We bepalen onze aandacht per wijk, buurt of kern. Ieder gebied kent namelijk een eigen identiteit en andere kansen en mogelijkheden. De ambities moeten hierbij aansluiten. Met behulp van duidelijke en haalbare voorwaarden, zorgen we voor een visie voor ten minste de komende 5 jaar. En daar blijft het niet bij. We vertalen de woonzorgvisie in een zogenaamde uitvoeringsagenda. Dit is een overzicht van duidelijke acties per wijk, buurt of kern, waarbij we ook benoemen wie wat gaat doen.

Gezamenlijke ambities: denk jij mee?

Om samen tot actie over te kunnen gaan, moeten we ook samen bepalen waar we naar toe willen. Dat gaan we de komende tijd doen. De woonzorgvisie komt tot stand met behulp van inwoners, de gemeenteraad, woningcorporaties, huurdersverenigingen, ontwikkelaars, zorg- en welzijnsorganisaties en andere betrokken partijen. De komende maanden organiseren we verschillende (online) sessies waarin we met elkaar het gesprek aangaan. We bepalen samen de opgaven voor Oisterwijk en gaan aan de slag met scenario’s. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de woonvisie vast. Begin 2022 gebruiken we dan voor het opstellen van de uitvoeringsagenda.

Wil jij meedenken over de woonzorgvisie en/of op de hoogte blijven van het proces? Laat ons dit weten door een mailtje te sturen naar ingrid.dam@oisterwijk.nl.

Word parttime hero bij brandweer Oisterwijk

Brandweer Oisterwijk zoekt versterking en daar is jouw hulp bij nodig. Wil jij een steentje bijdragen aan de maatschappij en sta je sterk in je schoenen? Kom dan naar de online informatieavond op 8 of 9 juni om 19.30 uur en ontdek of jij de ‘parttime hero’ in jouw dorp wordt.

Aanmelden kan via het interesseformulier op www.brandweer.nl/parttimehero.

Werken bij de brandweer is goed te combineren met een gewone (fulltime) baan of met de zorg voor kinderen. Een parttime hero is 18 jaar of ouder, woont of werkt maximaal 5 minuten van een kazerne, heeft een goede lichamelijke en mentale conditie en is een teamspeler.

Opleiding

Als parttime hero start je met een opleiding Manschap A, wat gemiddeld 1 tot 2 jaar duurt. De opleiding bestaat uit theorie en praktijk, met aandacht voor brandbestrijding, technische hulpverlening en levensreddend handelen. De inhoud van deze opleiding is precies hetzelfde als die van de beroepsbrandweer. Daarnaast zijn er regelmatig oefenavonden. Je krijgt een marktconforme vergoeding.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/parttimehero. Heb je interesse of wil je meer informatie? Vul het interesseformulier op de website in en je krijgt een uitnodiging voor de informatieavond.