Gemeenteberichten 19 september 2019

Besluitenlijst college

 • Regeling inconveniënten
 • Raadsinformatiebrief kostendekkendheid leges
 • Beantwoording vragen art 34 RvO van AB inzake de gedenknaald KVL
 • Raadsbericht budgetprognose jeugdhulp 2019
 • Bijlage bij bestuursrapportage 2019
 • Aankoop voetbalaccommodaties V.V. Trinitas Oisterwijk
 • Besluitvorming over te laat ingediende subsidieaanvragen voor 2019
 • Beantwoording Vragen Stichting Dorpsraad Moergestel

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Tussen de panden De Lind 77-79 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke reclame
 • Hendrik Willem Mesdagstraat 29 Oisterwijk, het wijzigen van de voorgevel

Verleend

 • Gemullehoekenweg 121 Oisterwijk, het plaatsen van een erfafscheiding
 • Rietstraat 1 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de voor- en achterzijde
 • Schaverij 27 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde
 • Dommel 55 Oisterwijk, het plaatsen van een dakopbouw op de garage

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld wijzigingsplan Vossenhoorn 3, Moergestel

Vergunning/ontheffing evenementen en horeca

 • Aan Stichting Wielerronde Moergestel voor het houden van Grote Prijs Destil veldrit weekend op 30 november en zondag 1 december op een parcours gelegen aan de Heiberg/Zandstraat in Moergestel
 • Aan Impresariaat Sijm BV voor het houden van Circus in de Zorg op 20 en 21 september in een tent op het Lindeveld in Oisterwijk

Melding

 • Aan Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers voor het organiseren van een open dag COA op 28 september aan de Kievitsblekweg 4 Oisterwijk
 • Door Mayke B.V. voor het organiseren van Mayke’s Market op 22 september op De Lind 29-31 in Oisterwijk

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 • 19-21 september: vanwege Circus in de Zorg is De Lind Zuid in Oisterwijk dicht voor al het verkeer behalve voetgangers
 • 28 september: vanwege een burendag is de Laan van KVL in Oisterwijk dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

­Sporthal en zwembad Den Donk opent deuren op 12 oktober

Na maandenlang bouwen is het eindelijk zover: op zaterdag 12 oktober wordt de spiksplinternieuwe sportaccommodatie Den Donk aan de Sportlaan in Oisterwijk feestelijk geopend. Na een officiële opening door wethouder Stefanie Vatta en Optisport mag iedereen tussen 11:00 uur en 16:00 uur een kijkje komen nemen. En zoals het hoort bij een open dag van een sportaccommodatie, kan er meteen volop gesport worden!

Sport mee

In de nieuwe sporthal zal van alles te beleven zijn. Zo laten de sportverenigingen die hun intrek nemen in de nieuwe accommodatie en 2College Durendael zich hier van hun sportiefste kant zien. Neem je zaalsportschoenen mee zodat je meteen mee kunt doen. Sla een balletje met een hockeystick, klim op de gloednieuwe klimwand of scoor tijdens een van de handbalwedstrijdjes. Geen zin om te sporten? Neem dan plaats op onze prachtige tribune en bekijk wat er te beleven valt. Ook nog een gratis duik nemen in het nieuwe zwembad? Vergeet dan vooral je zwemkleding niet. Exploitant Optisport zorgt voor speelmaterialen, plezier gegarandeerd!

Blijf op de hoogte

Alles weten over de opening? Houd dan de Nieuwsklok en sociale media van de gemeente Oisterwijk in de gaten of schrijf je in voor de speciale Den Donk nieuwsbrief via de site: www.oisterwijk.nl/dendonk. Volg ook Optisport op sociale media, zij verzorgen een speciale openingsweek tijdens de herfstvakantie.

Vervallen pand Kerkstraat Moergestel gesloopt

Het was jarenlang een doorn in het oog van vele Moergestelnaren: het leegstaande pand aan de Kerkstraat in hun dorp. Het zal velen dan ook goed doen dat er op de locatie van het vervallen pand eindelijk ruimte wordt gemaakt voor een nieuwe ontwikkeling. Wethouder Peter Smit gaf woensdagmiddag 11 september, op uitnodiging van Woonstichting Leystromen, het startsein voor de sloop van het pand waar vroeger Bakkerij Mensink in zat: “In het hart van Moergestel komt een plek voor ouderen die ons hart verdiend hebben. Zij hebben de gemeenschap Moergestel mee gemaakt de afgelopen jaren”.

Kom jij ook naar het Duurzaamheidsfestival?

Op zaterdagmiddag 28 september organiseren de gemeente Oisterwijk, DEC-Oisterwijk en Buurkracht een Duurzaamheidsfestival in Brede schoolgebouw Bunders.

Het festival is gericht op alle inwoners van de buurten Bunders en Dotterveld, maar iedereen die in onze gemeente woont is welkom. Van 15.00 uur tot 17.30 uur is er een gevarieerd programma met lezingen, workshops en een inspiratiemarkt over zelf energie besparen en opwekken. De toegang is gratis.

Programma

14.15 uur      Ontvangst & aanmelden voor workshops (vol = vol!)

15.00 uur      Opening

15.10 uur      Presentatie Peter Smit, wijkbewoner Bunders/Dotterveld & wethouder Duurzaamheid

15.25 uur      Presentatie Jos Nij Bijvank: resultaten wijkonderzoeken en vervolgstappen

15.45 uur      Gesprek met 2 inwoners van Oisterwijk over hun persoonlijke ervaringen met energiebesparing/opwekking

16.00 uur      Korte toelichting op de workshops

16.20 uur      Workshopronde 1 (30 minuten)

16.55 uur      Workshopronde 2 (30 minuten)

17.30 uur      Inspiratiemarkt (tot 18.15 uur)

Kijk voor meer informatie over het Duurzaamheidsfestival op www.dec-oisterwijk.nl/smile.

Kom jij ook naar de bijeenkomst over eenzaamheid?

Wist je dat eenzaamheid onder jongeren net zoveel voorkomt als bij 75-plussers? Daarom organiseert het Platform Kwetsbare Inwoners Oisterwijk een bijeenkomst over eenzaamheid op 1 oktober.

Het is onderzocht dat 39%  van de Oisterwijkers boven de 19 jaar zich eenzaam voelt. En zelfs 11% voelt zich ernstig eenzaam. Eenzaamheid komt dus voor op alle leeftijden. Wil jij hier iets aan doen? Dan nodigt ambassadeur en wethouder Stefanie Vatta jou uit.

Programma

De bijeenkomst is op 1 oktober van 15.00 tot 18.00 uur in cultuurcentrum Tiliander. Het programma ziet er als volgt uit:

 • 00 uur: Inloop met koffie en thee
 • 30 uur: Eenzaamheid in het spotlight
 • 40 uur: Introductie door middagvoorzitter Remco Kuipéri, directievoorzitter Rabobank Hart van Brabant
 • 00 uur: Aftrap door wethouder Stefanie Vatta als ambassadeur Eén tegen Eenzaamheid Oisterwijk
 • 10 uur: Verdieping van het thema eenzaamheid door Mieke Mes -Specialist Aanpak Eenzaamheid
 • 30 uur: Helder Theater – ‘Over de streep’.
 • 00 uur: Actietafels – Wat kun jij doen?
 • 15-18.00 uur: Afsluiting met een drankje

Aanmelden

Dus ben jij vrijwilliger, beroepskracht, een vereniging of instelling of gewoon geïnteresseerd? Meld je dan aan via www.tiliander.com of bel (013) 207 33 33.

Blauwalg in het Klompven en Groot Kolkven

In het Klompven en  Groot Kolkven is blauwalg aangetroffen door Waterschap De Dommel. Bij de vennen staan waarschuwingsborden.

Zodra bij een volgende meting geen blauwalg meer gevonden wordt, haalt het waterschap de borden weg.

Klachten
Op de website www.dommel.nl/blauwalg van het Waterschap staat een overzicht van alle locaties met blauwalg. Blauwalg kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Van het zwemmen in water besmet met blauwalg kun je huidirritaties krijgen als jeuk en rode vlekken. Slik je het water per ongeluk in, dan kun je last krijgen van maag en darmen. Ook honden kunnen beter niet in besmet water zwemmen. Het waterschap raadt vissen in besmet water af.

2 afsluitingen A58 23-26 september

Rijkswaterstaat werkt aan de weg. Van 23 tot en met 26 september zijn er op 2 locaties nachtelijke afsluitingen van de A58. Rond de brug over het Wilhelminakanaal krijgt de A58 nieuw asfalt. Ook is de toerit A58/N65 bij Berkel-Enschot dicht.

De werkzaamheden rond de brug over het Wilhelminakanaal duren 4 nachten, van 23 tot en met 26 september:

 

Van   Tot   Afgesloten wegvak
Maaandag 23 september 21.00 uur Dinsdag 24 september 05.00 uur A58 rechts Knooppunt Batadorp tot Moergestel (richting Tilburg)
Dinsdag 24 september 21.00 uur Woensdag 25 september 05.00 uur A58 links Knooppunt De Baars tot Oirschot (richting Eindhoven)
Woensdag 25 september 21.00 uur Donderdag 26 september 05.00 uur A58 rechts Knooppunt Batadorp tot Moergestel (richting Tilburg)
Donderdag 26 september 21.00 uur Vrijdag 27 september 05.00 uur A58 links Knooppunt De Baars tot Oirschot (richting Eindhoven)

 

Afsluiting A58/N65 Berkel-Enschot

De toerit van de A58/N65 Berkel-Enschot (bij de Druiventros) is 2 nachten dicht. Op beide dagen zijn de werkzaamheden tussen 21.00 en 05.00 uur. Je kunt dan tijdelijk niet de A58 richting Eindhoven en Breda op. Er staan borden om je om te leiden.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte zijn van wat er op de weg gebeurd? Check voor vertrek de website www.vanAnaarBeter.nl.

Winnaar Monumentenprijs 2018

Het was een zonovergoten Open Monumentendag op zondag 15 september. Heerlijk weer om alle deelnemende monumenten een bezoekje te brengen.

De opening van de Open Monumentendag was dit jaar bij de Kiosk op De Lind. De afsluiting aan de Kerkstraat. In de tussentijd waren maar liefst 11 locaties in Oisterwijk en Moergestel te bezoeken. Aan het eind van de dag mocht wethouder Peter Smit de jaarlijkse Monumentenprijs uitreiken. Dit jaar was dat aan het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Behoud Joodse Begraafplaats Oisterwijk.

Maatschappelijk relevant

De Joodse begraafplaats is bijna 300 jaar oud. In 1997 is de begraafplaats opgeknapt en 15 jaar later is een grondige restauratie uitgevoerd en afgerond. Dat had niet gekund zonder de inzet van het bestuur en alle vrijwilligers. Extra redenen voor het Comité Open Monumentendag om de prijs toe te kennen, zijn zowel de bevrijding van Oisterwijk 75 jaar geleden als de huidige tijdgeest waarin het antisemitisme in opkomst is. Het Comité wil hiermee de maatschappelijk relevantie van de Joodse begraafplaats onderstrepen.