Gemeenteberichten 19 maart 2020

Onderwerpen college

  • Raadsvoorstel tussentijdse wijziging APV (o.a. toevoegen dB(C)-norm)
  • Beheerregeling informatiebeheer gemeente Oisterwijk 2020
  • Brief wijziging spelregels WIZ
  • Ontwerpverklaring van geen bedenkingen projectafwijkingsbesluit Limbogt B.V. Oliviersweg 9 Oisterwijk
  • Gratis inzameling grof tuinafval in Moergestel
  • Gebiedsvisie Nijverheidsweg e.o.
  • Raadsvoorstel scenario’s bereikbaarheid/mobiliteit en leefbaarheid
  • Ontwerpbestemmingsplan ‘Zandstraat 16a’ (PS)
  • Vaststelling bestemmingsplan “De Logt 3a Oisterwijk”
  • Verklaring van geen bedenkingen varkenshouderij Oisterwijksebaan 6
  • Omgevingsvergunning project Van Bommelhof, Moergestel
  • Bijdragen in de kosten tot aanleggen infiltratieriool en dempen sloot
  • Haaren: Aanpassing budget projecten Torenstraat en Leunisdijk
  • Plan van nieuwe basisscholen 2021-2023
  • Visie en uitvoeringsplan LHBT+ 2020 – 2022
  • Kaders veehouderijbeleid 2020

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

  • Duinenweg 3-2 Oisterwijk, het kappen van 1 eik
  • Vloeiweg 78 Oisterwijk, het uitbreiden van de garage en plaatsen van een berging
  • Kloosterlaan 12 Moergestel, het plaatsen van een aanbouw aan de linkerzijgevel
  • Klompven 12 Oisterwijk, het verbouwen van een woonhuis
  • Scheibaan sectie G 836 Oisterwijk, het bouwen van een recreatiewoning
  • Evenemententerrein nabij Hild 1 Moergestel, het organiseren van het gildefeest

Verleend

  • Duinenweg 3-2 Oisterwijk, het kappen van 1 eik
  • Driehoevenweg 1 Heukelom, het herbouwen van een woonhuis met bijgebouw
  • Ermelindishof 2 t/m 38 Moergestel, het realiseren van 18 zorgappartementen en 1 beheerderswoning

Bestemmingsplannen

  • Gebiedsvisie Nijverheidsweg en omgeving, gemeente Oisterwijk
  • Ontwerpwijzigingsplan Schoolstraat 1, gemeente Oisterwijk

Tijdelijke verkeersmaatregelen

  • 22 maart: vanwege een carnavalsoptocht zijn in Moergestel verschillende straten dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

Inleveren grof tuinafval Moergestel

Op zaterdag 28 maart, zaterdag 25 april, zaterdag 31 oktober en zaterdag 28 november kun je grof tuinafval ook in Moergestel inleveren.

Grof tuinafval komt uit jouw eigen tuin en past niet in de gft-container. Grof tuinafval is: snoeiafval, takken en ander houtachtige delen met een doorsnede vanaf 3 cm of een lengte van 1 meter, bomen, heesters, struiken, stammen en stronken. Je mag maximaal 2 m3 per keer gratis brengen.

Wanneer

  • Zaterdag 28 maart, zaterdag 25 april, zaterdag 31 oktober en zaterdag 28 november 2020
  • Tijd: 09.00 – 16.00 uur

Waar inleveren

  • Bruurs Loon- en transportbedrijf, Heuvelstraat 20 Moergestel

Milieustraat

Op andere dagen kun je het grof tuinafval naar de milieustraat in Oisterwijk brengen. Kijk op www.oisterwijk.nl/milieustraat voor de openingstijden.

Minder tegels in jouw tuin? Doe mee met Bijentuintjes actie!

De lente is weer in aantocht. Hoog tijd dus om weer in de tuin aan de slag te gaan. Wil jij meer groen in de tuin? En regenwater beter de grond in laten lopen? Ruil dan jouw tuintegels in voor een kant-en-klaar bijentuintje.

Woon je in de gemeente Oisterwijk of Haaren dan krijg je zelfs korting op een bijentuintje. Ook krijg je korting op een regenton met overloopset, zodat het water goed jouw tuin in kan lopen. Je kunt voor de bijentuintjes en regenton terecht bij Groencentrum Jan van de Wiel in Haaren en Bert Klerks in Oisterwijk.

Help de bij

De actie duurt tot 1 juni. En zolang er budget is, krijg je €13,- korting op bijentuintjes. De bij heeft het zwaar, dus door de aanleg van een bijentuintje help je mee aan het voorbestaan van wilde bijen, honingbijen en andere bestuivende insecten. Meer weten? In de deelnemende tuincentra liggen informatiefolders voor je klaar of kijk op de website www.haaren.bijenhouders.nl.

De Bijentuintjesactie van Bijenhouders-vereniging St. Ambrosius Haaren wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds en Groen voor Grijs Oisterwijk.

Nieuwe natuurgras voetbalvelden Sportpark Den Donk

Op Sportpark Den Donk wordt hard gewerkt aan 2 nieuwe natuurgras voetbalvelden. Deze komen naast de huidige velden van V.V. Trinitas-Oisterwijk te liggen. Er wordt geen verlichting bij de velden geplaatst. Het gras van het eerste veld is ondertussen al ingezaaid. Naar verwachting is dat veld in juni 2020 klaar en het tweede veld in het voorjaar van 2021. Later wordt nog het groen rondom de velden ingericht en leggen we het fietspad vanaf het sportpark door naar de wijk.

Nieuwe parkeerplaats Schijfstraat Oisterwijk

De parkeerplaats aan de Schijfstraat – aan de noordzijde van station Oisterwijk – is bijna klaar. Vanaf week 13 kan er geparkeerd worden. Fietsers kunnen al enkele weken over het nieuwe fietspad richting station Oisterwijk. Ook is er een kiss en ride strook. Later wordt nog de verlichting geplaatst.

Nieuwe parkeerschijfzones centrum Oisterwijk

Aan de Hoogstraat/Blokshekken en Spoorlaan/Joannes Lenartzstraat in Oisterwijk geldt sinds begin maart een parkeerschijfzone, oftewel een blauwe zone. Dat betekent: maximaal 2 uur gratis parkeren met een parkeerschijf.

De plekken herken je aan de blauwe lijnen om de vakken. Bewoners vragen een ontheffing aan bij ons, zodat zij zonder parkeerschijf kunnen parkeren.

Het parkeren met een parkeerschijf geldt op de volgende dagen en tijden:

  • Maandag tot en met donderdag van 9.00 – 18.00 uur
  • Vrijdag van 9.00 – 21.00 uur
  • Zaterdag van 9.00 – 17.00 uur

Buiten deze tijden is er geen parkeerschijf nodig.

Oisterwijk genomineerd voor ‘allermooiste dorp van Nederland’

Oisterwijk staat op de ANWB-lijst van 40 allermooiste dorpen van Nederland. Het is de enige Brabantse plaats op die lijst.

De ANWB keek onder andere of er een beschermd dorpsgezicht en een kerk aanwezig zijn en naar het aantal inwoners. Het is voor het eerst dat de ANWB deze verkiezing organiseert.

Stemmen tot 31 maart

Er kan tot en met 31 maart gestemd worden. In de Kampioen van september worden de vijf ‘allermooiste dorpen van Nederland’, bekend gemaakt. Ze worden geselecteerd door een deskundige jury van de ANWB en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Er verschijnt dan ook een boek met de genomineerde mooiste dorpen inclusief routes en verhalen. Het publiek bepaalt de winnaar.

Ook van plan om te stemmen? Dat kan tot 31 maart via de website www.anwb.nl/mooistedorpen.

Invoering Omgevingswet wordt concreet voor inwoners Goirle en Oisterwijk

Omgevingsvergunning nodig? Praat met uw buren

Gemeenten Goirle en Oisterwijk hebben een belangrijke stap gezet in voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2021. Beide gemeenten starten namelijk per 1 maart 2020 al met het zogenaamde ‘Omgevingsgesprek’. Van inwoners en ondernemers wordt vanaf 1 maart gevraagd dat ze, vóór de aanvraag van een omgevingsvergunning, een omgevingsgesprek houden.

Tijdens een omgevingsgesprek praten initiatiefnemers met iedereen die te maken heeft met het plan. Het doel? De initiatiefnemer kan zijn plannen presenteren en toelichten. Tegelijkertijd kunnen meningen en ideeën uit de omgeving worden opgehaald. De initiatiefnemer laat zien dat er rekening gehouden wordt met de omgeving. Misschien is er aanpassing mogelijk om in te spelen op wensen uit de omgeving of kan de initiatiefnemer zorgen wegnemen. Het is niet zo dat iedereen het met elkaar eens moet worden. Het omgevingsgesprek voorkomt mogelijk wel bezwaren en vertraging in de uitvoering van de plannen.

Wethouder Peter Smit (Oisterwijk) is blij met de invoering van het omgevingsgesprek: “Via het omgevingsgesprek wordt de omgeving eerder geïnformeerd en betrokken bij de plannen van een initiatiefnemer. Hierdoor kan de omgeving al in de voorbereidende fase haar stem laten horen.” Wethouder Marijo Immink (Goirle) legt uit: “Op welke manier dat moet gebeuren, dat laten we over aan de initiatiefnemer. Wel geeft de gemeente concrete tips en stellen we een aantal voorwaarden. Door nu al te starten met het omgevingsgesprek, kunnen zowel initiatiefnemers als de gemeenten ervaring opdoen met deze methode. Zo bekijken we als gemeenten steeds waar het eenvoudiger kan en hoe nog beter rekening gehouden kan worden met de omgeving.”

Rol gemeente bij omgevingsgesprek

De gemeente speelt geen rol bij het omgevingsgesprek, behalve als de gemeente zelf initiatiefnemer of belanghebbende is. De gemeente vraagt wel van de initiatiefnemer dat er een verslag wordt gemaakt van het omgevingsgesprek. Daarnaast wil de gemeente weten of het plan naar aanleiding van het omgevingsgesprek is bijgesteld.

Per 2021 verplicht

De gemeenten starten op basis van vrijwilligheid. De gemeenten stimuleren initiatiefnemers wel zoveel mogelijk om hun plannen vooraf met de omgeving door te spreken. Zo kunnen gemeente, inwoners en ondernemers al ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze. Vanaf 1 januari 2021 wordt het omgevingsgesprek in een aantal gevallen verplicht; in andere gevallen moet een aanvrager aangeven of zo’n gesprek is gevoerd.

Omgevingswet 2021

Er zijn op dit moment veel wetten en regels voor onze fysieke leefomgeving. Op 1 januari 2021 worden deze, met de komst van de nieuwe Omgevingswet, vereenvoudigd en samengevoegd. Daarbij wordt het ook makkelijker om plannen en initiatieven te realiseren. De invoering van de Omgevingswet is een enorm grote klus én kans voor iedereen die erbij betrokken is: gemeente, inwoners en ondernemers. De rol van de overheid verandert en er komt steeds meer ruimte voor initiatieven uit de samenleving. Inwoners en ondernemers nemen, door de toenemende beschikbaarheid van informatie, steeds meer zelf de verantwoordelijkheid. En de gemeente betrekt ze ook steeds vaker bij het ontwikkelen van plannen.

Coronavirus: blijf op de hoogte

Zeker weten dat je de juiste en meest actuele informatie over het coronavirus ontvangt? Hou je dan op de hoogte via de websites: www.rivm.nl/ en www.vrmwb.nl/.

Wijziging inzameling klein chemisch afval

De landelijke maatregelen rondom het coronavirus hebben geen invloed op de ophaaldagen van het afval in onze gemeente. Wel is er een wijziging rondom klein chemisch afval (kca).

De chemokar voor kca staat in ieder geval tot 6 april niet op de standplaatsen Jumbo Moergestel, Jumbo Pannenschuurplein en Albert Heijn Dorpsstraat. Wel is de chemokar iedere zaterdag op de milieustraat aanwezig. Daar is een sorteertafel waar geen direct menselijk contact bij nodig is.

De openingstijden van de milieustraat blijven hetzelfde: woensdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt alleen met pin betalen.

AdviesPunt ContourdeTwern

Kom je door de oproep om zoveel thuis mogelijk thuis te blijven in de problemen en kun je die niet met hulp van buren of familie oplossen? Bel dan met het AdviesPunt van ContourdeTwern. Voor ContourdeTwern Oisterwijk kun je ook bellen met (013) 528 40 80 of mailen naar info.oisterwijk@contourdetwern.nl.