Gemeenteberichten 18 mei 2017

Onderwerpen vergadering raad 11 mei

 • Beschikbaar stellen van financiële middelen voor de investering ‘aanpassingen aan de toegankelijkheid’ van cultuurcentrum Tiliander
 • Beschikbaar stellen van financiële middelen voor de investering ‘aanpassingen begane grond’ cultuurcentrum Tiliander

 

Onderwerpen collegevergadering 9 mei

 

 • Beslissing op bezwaar
 • Perspectiefnota 2018-2021
 • Evaluatie afvalinzameling 2016
 • Vrijgave ontwerpbestemmingsplan Landgoed Laag-Heukelom voor zienswijze
 • Raadsinformatiebrief gymzaal Nic. van Eschstraat

 

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Hertog Hendriklaan 7 Oisterwijk, het uitbreiden van een woonhuis
 • Drogerij 10 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de voorgevel
 • Kerkplein 4 Oisterwijk, het verbouwen van een woonhuis
 • Jan Van Eijckstraat 12 Oisterwijk, het kappen van 2 bomen
 • Oranjelaan 21 Oisterwijk, het bouwen van een bijgebouw

 

Verleend

 • Almystraat 14 Oisterwijk, het kappen van 2 kastanjes
 • Heukelomseweg 26 Heukelom, het uitbreiden van een tuincentrum
 • De Scheerman 2 Moergestel, het constructief wijzigen van een woonhuis
 • Nicolaas van Eschstraat over de Essche Stroom Oisterwijk, het aanpassen/versterken van de constructie van de spoorbrug
 • Sportlaan Oisterwijk, het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor het houden van het Intents Festival
 • Brede Steeg 11 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis
 • Schoolstraat 6 A-01 in Moergestel, het splitsen van een atelierwoning naar woning en atelier

 

Verlengd

 • Heukelomseweg 38 A Heukelom, het verbouwen van de veldschuur
 • De Lind 27 en 27A Oisterwijk, het verbouwen van de bovenverdieping
 • Bosweg 177 Oisterwijk, het bouwen van een woning

 

Bestemmingsplannen

 • Ontwerpbestemmingsplan Landgoed Laag-Heukelom

 

Verkeersmaatregelen

 • In verband met het houden van Willeke Meets……., is afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers: Dorpsstraat in Oisterwijk. Op de volgende zondagen: 25 mei, 14, 15 en 16 juli, 6 augustus, 3 en 10 september 2017

 

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Stichting De Waterhoef voor het houden van de 37e avondwandelvierdaagse van 13 tot en met 16 juni in Oisterwijk.
 • Aan Carnavalsvereniging De Pierewaaiers voor het houden van Brakka XXL en Vrienden van De Pierewaaiers Live op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei 2017 in Moergestel
 • Aan camping de Boskant CV voor het houden van Bravo Brabant op zondag 21 mei 2017 op het terrein van Camping de Boskant, Oirschotsebaan 8a in Oisterwijk
 • Aan de inrichting aan de Gemullehoekenweg 147 Oisterwijk voor een drank- en horecavergunning voor het uitoefenen van het horecabedrijf

Struikelstenen in Oisterwijk

 

De gemeente Oisterwijk krijgt struikelstenen. Dat maakte burgemeester Hans Janssen bekend tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Met struikelstenen herdenken we Oisterwijkse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in een concentratiekamp.

 

Misschien bent u struikelstenen al eens in Nederland of in de rest van Europa tegengekomen. Het zijn vierkante stenen met een messing bovenplaat. Ze liggen vaak in de stoep voor de huizen waar Joden woonden die zijn gedeporteerd door de Duitsers. In de bovenplaat staan naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.

 

Werkgroep struikelstenen

Het duurt vaak even voor een steen geplaatst wordt. Nabestaanden moeten worden gezocht voor toestemming en de juiste gegevens moeten achterhaald worden. Ook moeten bewoners van de woningen waar de stenen komen, geïnformeerd worden. Daarnaast kost het maken tijd en geld. Om dit in Oisterwijk allemaal voor elkaar te krijgen, is de werkgroep Struikelstenen Oisterwijk opgericht.

 

Doneren

Het maken en plaatsen van een struikelsteen kost €150,-. Het totale project kost ongeveer €3.850,-. U kunt ook helpen om de struikelstenen naar Oisterwijk te halen. Doe een donatie via www.oisterwijkinbeeld.nl/struikelstenen. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei is al een bedrag van €560,- opgehaald.

 

U kunt het project ook volgen via Facebook, op: www.facebook.com/struikelstenenoisterwijk.


Donderdag 18 mei Raadsvergadering over de Perspectiefnota 19.00 uur
Maandag 22 mei Agendacommissie 19.30 uur
Maandag 22 mei Presidium 20.30 uur
Donderdag 1 juni Beeldvormingsavond 19.30 uur
Donderdag 8 juni Commissievergadering over alle
gemeenschappelijke regelingen 19.30 uur
Maandag 12 juni Raadsspreekuur Den Boogaard 19.00 uur


Onderzoek naar klantervaringen Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdwet

 

De gemeente Oisterwijk start met 2 grote onderzoeken naar de klantervaringen van inwoners met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Met behulp van de uitslag van deze onderzoeken, wil de gemeente de hulp en dienstverlening richting inwoners verbeteren.

 

Niet alle inwoners die onder de Jeugdwet vallen of gebruikmaken van de Wmo krijgen een uitnodiging voor 1 van de onderzoeken. Dit gebeurt met een steekproef op basis van gegevens uit 2016.

 

Uitzonderingen Jeugdwet

De klanten Jeugdwet van 16 jaar en ouder krijgen geen uitnodiging voor het onderzoek. Deze groep kan namelijk anoniem en/of buiten weten van hun ouders in zorg zijn. Ben je 12 jaar of jonger, dan kunnen je ouders een vragenlijst krijgen. Ben je tussen de 13 en 15 jaar oud en val je onder de Jeugdwet, dan kun je zelf een vragenlijst thuis krijgen.

 

Vragenlijst

Bent u uitgekozen om mee te doen aan het onderzoek, dan kunt u binnenkort een brief met vragenlijst thuis krijgen. Het invullen van de vragenlijst kan schriftelijk of online, meer uitleg staat in de brief. Lukt het niet alleen? U mag de vragenlijst invullen met hulp van een familielid, vriend en/of mantelzorger. Meedoen aan het onderzoek is op vrijwillige basis en heeft geen gevolgen voor de hulp die u nu vanuit de gemeente krijgt.

 

Privacy

Beide onderzoeken worden in opdracht van de gemeente gedaan door een onafhankelijke partij. Voor het onderzoek Wmo is dat ZorgfocuZ. Voor de Jeugdwet wordt het onderzoek gedaan door I&O Research. Beide organisaties zorgen ervoor dat alle onderzoeksgegevens strikt vertrouwelijk worden behandeld en dat de privacy van de klanten verzekerd is. De gemeente krijgt alleen een samenvatting van de antwoorden en weet niet welke antwoorden individuele klanten gegeven hebben.

 

Vragen?

Voor vragen over het onderzoek Wmo neemt u contact op met de helpdesk van ZorgfocuZ: (050) 205 30 14 of helpdesk@zorgfocuz.nl. Voor vragen over het onderzoek Jeugdwet neemt u contact op met de helpdesk van I&O Research: (0800) 405 06 02 (gratis) of via helpdesk@ioresearch.nl.


Oisterwijk sorteert goed

In 2016 hebben Oisterwijkers goed hun best gedaan met het sorteren van afval. Er werd meer plastic, metaal en drankkartonafval en GFT-afval ingezameld. Hierdoor bleef er 30% minder restafval over. Dat is 107,6 kilo restafval per inwoner.

 

Kan het nog beter? Het volgende doel is 100 kilo restafval in 2021! Inclusief grof huishoudelijk afval ingeleverd bij de milieustraat.

 

Duurzaam hergebruik

Sinds 1 januari 2016 haalt de gemeente Oisterwijk het herbruikbaar afval vaker op en het restafval minder vaak. Ook worden drankkartons en blik zoals melkpakken en drankblikjes ingezameld met het plastic afval. Doordat we het huishoudelijk afval goed sorteren zorgen we voor duurzaam hergebruik én de hoeveelheid restafval wordt minder.

 

Meer informatie

Maak gebruik van de AfvalApp of kijk op www.oisterwijk.nl/afval.\


Hoos & Hitte Contest

Doe mee en win 1 van de 5 geldprijzen voor je eigen plan tegen klimaatverandering!

Streeknetwerk Vitaal Leisure Landschap (VLL) organiseert De Hoos & Hitte Contest. Inwoners, ondernemers, studenten en organisaties: iedereen uit de regio Hart van Brabant mag tot en met 31 mei 2017 zijn plan insturen. Een plan om wateroverlast, hittestress of watertekort om te buigen tot een concrete kans voor de vrijetijdsector in de regio. 5 winnaars krijgen vervolgens geld en steun om hun idee uit te voeren.

‘Mensen willen best iets dóen tegen klimaatverandering, maar missen een moment of gelegenheid. Met de Hoos & Hitte Contest geven we die gelegenheid en helpen we mensen met het uitvoeren van hun plan,’ aldus Mario Jacobs, Tilburgse wethouder en voorzitter van VLL. Deorganisatie doet VLL samen met de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel.

De 3 uitdagingen

 • Wateroverlast als gevolg van hevige regenval.
 • Hittestress als gevolg van stijgende temperaturen.
 • Watertekort als gevolg van langdurige droogte.

Mario Jacobs: ‘We dagen iedereen in de regio uit om deze klimaatproblemen om te zetten in kansen voor vrije tijd en toerisme.’

Helga van Leur presenteert de winnaars
Een vakjury nomineert de 5 beste plannen. In die jury zitten betrokkenen van de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel , het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds, de Efteling en IVN.

De 5 genomineerden pitchen hun plan donderdagavond 6 juli aan diezelfde jury. Weervrouw Helga van Leur presenteert de avond en maakt bekend wie de hoofdprijs van €5000,- wint. Het publiek kiest wie naar huis gaat met de publieksprijs van €2500,-. De overige 3 genomineerden mogen rekenen op €1000,- om hun plan in praktijk te brengen in vrijetijdsector.

Meer informatie

Meer informatie over de wedstrijd, de spelregels en VLL, staat op www.vitaalleisurelandschap.nl.


Dat verdient een Lintje!

 

Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding (lintje) aan.

 

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er Koninklijke onderscheidingen.

 

Op tijd aanvragen

Voor de Lintjesregen 2018 kunt u nog een lintje aanvragen. De lintjesregen is dan op donderdag 26 april 2018. Die datum lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk 16 juni 2017.

 

Uitreiking op een ander moment

Wilt u een onderscheiding op een ander moment laten uitreiken? Bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid. Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

 

Informatie

Neem voor u de aanvraag doet, contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www.lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier. Of kijk op www.oisterwijk.nl/onderscheidingen.