Gemeenteberichten 18 juni 2020
Onderwerpen college
- discussienotitie starterslening
- raadsinformatiebrief terugkoppeling wijkbezoek Westend
- aanwijzen marktmeester en mandateren sanctiebevoegdheden marktverordening
- Vraag Reglement van Orde ex. art 34 inzake drukte milieustraat
- reactie college op verzoek kwijtschelding huur van st. COM
- Gebiedsvisie Nijverheidsweg e.o.
Omgevingsvergunningen
Aangevraagd
- Pijnendijk Moergestel, het gedeeltelijk verharden van een zandpad met asfalt
- Spoorlaan 94 Oisterwijk, het plaatsen van een garage/berging
- Emmalaan 1 Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis
- Scheibaan 2 Oisterwijk, het kappen van een beuk
- Nieuwenhoflaan 8 Moergestel, het vergroten van de bestaande sloot en het veilig stellen van waterbergend vermogen
- Molenakkerstraat 15 Moergestel, het afwijken van het bestemmingsplan voor het wijzigen van de dieren en stalsystemen
- Molenakkerstraat 15 Moergestel, het veranderen van de inrichting
- Bim Van Der Kleistraat 21 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel
Verleend
- Tilburgseweg 45 Moergestel, het bouwen van een woonhuis
- Sint Jansplein 3 Moergestel, het tijdelijk (tot uiterlijk 30 september) plaatsen van 3 overkappingen tegen de gevel
Verlengd
- Sportlaan 20 Oisterwijk, het bouwen van een clubgebouw
- De Lind 39, 41 en Tuinweg 16 Oisterwijk, het gewijzigd oprichten van een aanbouw en paviljoen
- Hoogstraat 130 Oisterwijk, het vervangen van de kozijnen
Duurzaam, gezond én goedkoper eten, doe jij het al?
Wist je dat wat jij eet invloed heeft op het milieu? Dus door duurzamer te eten, draag jij bij aan een beter klimaat. Bijkomend voordeel: je bespaart ook nog eens geld.
Wil jij ook duurzamer en gezonder eten? Maar weet je niet goed hoe? Wij geven 5 tips om je op weg te helpen.
Tip 1 koop, kook en eet wat je nodig hebt
Ieder jaar gooien we per persoon 40 kilo eten weg. Dat is 40 kilo weggegooid geld. Ook kost de productie van energie, en dat is verspilde energie. Koop dus alleen wat je nodig hebt. Maak boodschappenlijstjes en doe alle boodschappen in 1 keer. Hierdoor verspil je minder eten en dat voel je ook in je portemonnee.
Tip 2 eet meer plantaardig
Vlees en zuivel, en dan vooral rundvlees en kaas, dragen bij aan meer dan de helft van het broeikaseffect van de Nederlandse landbouw. Minder vlees eten is ook nog eens goed voor je gezondheid. Er zijn veel en goede vleesvervangers op de markt. Denk bijvoorbeeld aan noten, peulvruchten, vegaburgers, producten met zeewier. Al deze producten hebben de eiwitten die je nodig hebt en bevatten ook nog eens meer vezels dan vlees.
Tip 3 kies seizoensgroenten
Kies voor groenten en fruit uit het seizoen en de regio. Dat is zeker duurzamer dan groenten en fruit die uit het buitenland komen, of gekweekt zijn in kunstmatig verlichte en verwarmde kassen. Vaak zijn seizoensgroenten en fruit in de aanbieding bij de supermarkt.
Tip 4 wees zuinig met energie in de keuken
Ook tijdens het koken kun je energie besparen. Hou bijvoorbeeld de deksels op je pannen. Dat kost minder energie, want de warmte blijft in de pan. En draai het vuur laag als het eten nog even moet pruttelen. Eten over? Laat het afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Ga je eten ontdooien? Haal het dan ruim voor etenstijd uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Dan bespaar je dubbel, want zo werkt het als een koelelement. Eten opwarmen in de magnetron gaat meestal een stuk sneller dan in de oven of pan. Daarom is dat uiteindelijk ook energiezuiniger.
Meer weten over duurzamer eten? Kijk eens op de website www.milieucentraal.nl. Hier vind je ook nog eens duurzame gerechten met groenten in de hoofdrol.
Lever jouw taxussnoeisel in voor het goede doel
Het taxus inzamelseizoen is begonnen. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. Maak online een afspraak via www.taxustaxi.nl/afspraak.
Taxus Taxi haalt het snoeisel gratis voor de deur op bij een minimale hoeveelheid van 15 kilo. Heb je minder? Lever het snoeisel dan in bij 1 van de inzamelpunten. Welke dit zijn, zie je op www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten.
Voor het maken van chemotherapie is de kwaliteit van het snoeisel erg belangrijk. De stof taxol zit vooral in de jonge scheuten (eenjarig snoeisel) van de taxushaag. Hele struiken of oude takken van een taxushaag zijn dan ook niet bruikbaar. Voorkom broei door in een gevulde tas een kuil ter grote van een voetbal te maken. Houd ook het snoeisel zoveel mogelijk uit de zon. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s staan op www.taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.
Gratis materialen
Voor iedere donateur zijn er gratis tassen en zeilen. Deze materialen haal je op bij verschillende uitgiftepunten (bijvoorbeeld Boerenbond en Welkoop). Alle uitgiftepunten staan op www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Het taxussnoeisel mag je ook op een hoop leggen, de stichting ruimt dit op. Denk ook hier aan de kuil in het midden van het snoeisel.
Chauffeurs gezocht
De taxusinzameling kan niet zonder vrijwilligers. Ook dit jaar doet de stichting weer een oproep aan iedereen die zich samen met een enthousiast team wil inzetten voor de inzameling. Taxus Taxi is op zoek naar chauffeurs die beschikbaar zijn in de maanden juni, juli en augustus en in het bezit zijn van rijbewijs B of BE. Mail voor meer informatie naar communicatie@taxustaxi.nl.
Meer informatie
Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en de stichting Taxus Taxi staat op
www.taxustaxi.nl of social media.
Ouderenmishandeling: wat kun jij ertegen doen
Ieder jaar zijn zo’n 170.000 thuiswonende 65plussers slachtoffer van bijvoorbeeld lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Ouderenmishandeling komt overal voor, ook in jouw omgeving.
Weet jij wat jij tegen ouderenmishandeling kunt doen? We hebben 5 tips op een rij gezet.
- Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
- Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
- Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
- Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld, hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
- Je kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners je advies geven over wat jij kunt doen en hoe zij je kunnen helpen
Meer tips
Ga naar de website www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie en tips over op welke signalen je kunt letten en hoe je het gesprek opent.
Start wegzuigen nesten eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft ondertussen helaas jeukende brandharen gekregen. Op plaatsen waar de nesten voor overlast zorgen zuigen we de nesten weg uit gemeentelijke bomen. De brandharen kunnen zorgen voor jeuk, dus blijf zoveel mogelijk uit de buurt van de rupsen. Ben je toch met de rups in aanraking gekomen? Spoel dan de brandharen af met water en trek schone kleren aan. De brandharen kunnen namelijk in kleren blijven hangen. Ook is het mogelijk om met een kledingroller of plakband de haren van de huid te verwijderen. Wil je meer weten over de bestrijding van de eikenprocessierups? Kijk dan op www.oisterwijk.nl/eikenprocessierups. Wil je weten wat je zelf kunt doen bij klachten? Kijk dan op www.rupsen.info.
Verkeersexamen basisscholen op 19 juni
Wat een boel kinderen op de weg, en dat nog wel onder schooltijd. Opgelet dus! Op vrijdag 19 juni nemen 222 leerlingen van alle basisscholen in Oisterwijk deel aan het praktische verkeersexamen. Ze fietsen een mooie route door Oisterwijk. Langs de route zitten ouders en leerkrachten om te beoordelen of de kandidaten de verkeersregels goed opvolgen. De eerste deelnemers vertrekken om 08.45 uur. Om 15.00 uur zijn de laatste fietsers weer binnen.
Werkzaamheden buitenwegen verzet
Tussen 6 en 17 juli zouden een aantal buitenwegen een nieuwe slijtlaag krijgen. Deze werkzaamheden doen we nu eerder én op 1 dag: vrijdag 26 juni. Een slijtlaag is een soort beschermlaag die bestaat uit een hechtingslaag afgestrooid met steenslag.
Het gaat om de Bosweg, Posthoornseweg, Scheibaan, Terburghtweg en Spreeuwenburgerweg. En delen van De Logt, Fransebaan en Rosepdreef. Ook voegen we de Watermolensteeg toe aan het lijstje.
Goed weer
Het weer moet voor deze werkzaamheden goed zijn. Als dat niet het geval is, verplaatsen we naar maandag 29 juni.