Gemeenteberichten 17 september 2020

Onderwerpen college

 • Antwoordbrief Adviesraad inzake Toezicht Wmo en Jeugdhulp

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • De Lind 50 Oisterwijk, het vervangen van de bestaande T-mobile antennes
 • Brede Steeg 6 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke woonunit
 • De Logt 3A Oisterwijk, het toetsen op brandveilig gebruik
 • Prinses Beatrixstraat 29 Oisterwijk, het realiseren van een extra bouwlaag
 • Prinses Beatrixstraat 29 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde
 • Kruising Schippersdijk-Heusdensebaan Oisterwijk, het plaatsen van een verwijzingsbord
 • Van Rijckevorsellaan 19 Moergestel, het uitbreiden van de woning

Verleend

 • Kerkhovensestraat 47-49 Oisterwijk, het verbouwen van een woonboerderij
 • Mark 28 Oisterwijk, het aanpassen van de dakconstructie van de garage
 • Mark 30 Oisterwijk, het aanpassen van de dakconstructie van de garage
 • De Lind 79A Oisterwijk, het inpandig realiseren van een extra (boven)woning en het bouwen van een berging
 • Vinkenberg 10A Moergestel, het verbouwen van de woning

Verlengd

 • Brede Steeg 6 Oisterwijk, het verbouwen van een woonhuis
 • Heusdensebaan 92A Oisterwijk, het herbouwen van een bijgebouw

Vergunning evenementen en horeca

 • Aan Tough Ten Miles B.V. voor het houden van Farmers Fun Family Run op zondag 20 september 2020 van 11.00 uur tot 22.00 uur op het Streekpark Klein Oisterwijk

Overige bekendmakingen

 • Zitting centraal stembureau: geldigheid en nummering kandidatenlijsten

Zondag is de Doggy Swim: geef je nog snel op!

Je hebt nog maar een paar dagen om de jaarlijkse afsluiting van het Staalbergven samen met je viervoeter bij te wonen! Lekker spelen, zwemmen, chillen met je beste maatje. Jullie zijn van harte welkom op zondag 20 september van 16:00 uur tot 18:30 uur in het recreatiebad bij het Staalbergven. De overige baden en het ven zijn toegankelijk voor andere badgasten.

Kaartjes

Het Speciale Doggy Swim kaartje voor de hond kost €1,50 en koop je via onze website www.oisterwijk.nl/staalbergven. Baasjes kopen via onze website een eigen kaartje: kies dan voor Dagkaart zaterdag/zondag > middagentree ná 16.00 uur. Uiteraard kunnen baasjes hier ook hun overgebleven strippen nog voor gebruiken. Let op: de strippenkaart is alleen inzetbaar voor baasjes, niet voor honden.

Wethouder Ten Brink reikt Oisterwijkse Monumentenprijs uit

Vanwege corona kon de Open Monumentendag in onze gemeente dit jaar helaas niet doorgaan. Gelukkig was er wél een Open Monumentenprijs! Wethouder Eric ten Brink mocht tijdens de klassendag op vrijdag 4 september in het Lodewijkskerkje aan de Kerkstraat winnaar Bob Keasberry verrassen.

Jarenlange inzet

Al vroeg in de ochtend stapte wethouder Eric ten Brink het Lodewijkskerkje binnen en verraste Bob Keasberry met bloemen en een oorkonde. Hij wint de monumentenprijs vanwege zijn jarenlange inspanningen als bestuurslid van het comité Open Monumentendag en zijn actieve rol als stadsgids voor Oisterwijk. Bob heeft naast het rondleiden van bezoekers van kerk naar kerk, veel nieuwe informatie ontdekt, systematisch in beeld gebracht en uitgedragen naar andere stadsgidsen. Verder was hij o.a. bestuurslid van de Heemkundekring De Kleine Meijerij, mede-initiatiefnemer van de nieuwe fietsroute door het buitengebied en nauw betrokken bij de nieuwe stadswandeling in de Waterhoef.

Monumentenprijs

De Monumentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een van de 250 monumenten of aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het behoud van een monument in de gemeente Oisterwijk. Het Comité kijkt uit naar 2021 waarin er hopelijk weer een onvergetelijke Monumentendag zal worden georganiseerd én een Monumentenprijs wordt uitgereikt.

Comité Open Monumentendag

Het comité Open Monumentendag Oisterwijk wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten. Het comité bestaat op dit moment uit 6 inwoners en 2 ambtenaren van de gemeente Oisterwijk en kan zeker nog versterking gebruiken. Kijk voor meer informatie op facebook.com/openmonumentendagoisterwijk.

Bijentuintjesactie geeft óók korting op regenton en overloopslang

Tegels weg zorgt voor méér groen en regenwater in de tuin

De lange hete zomer is voorbij en liet goed zien dat het menens is met de droogte en hittestress. Een mooie reden voor inwoners uit Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren om gebruik te maken van mooie kortingen op mini-tuintjes en een regenton. 

Van stenen naar bloeiend groen
Tegeltuinen zijn steeds vaker in het nieuws. Ze hebben vervelende gevolgen voor de mens, namelijk wateroverlast en hittestress. Maar ook dieren hebben last van al die tegels en verhardingen. Insecten hebben planten en bloemetjes nodig en vogels kunnen letterlijk fluiten naar voedsel en nestgelegenheid.

Ruil je stenen in
Help mee en haal (minstens) ¼ vierkante meter tuinverharding uit je tuin en lever die stenen in bij een tuincentrum. Als beloning krijg je een “bijentuintje” ter waarde van €18,-voor maar €5,- (tuinkruiden of sedum). Er zijn al heel wat tegels ingeleverd! De ingeruilde tegels worden door onze medewerkers van de buitendienst opgehaald en naar de milieustraat gebracht.

Regenwater bewaren en gebruiken in de tuin
Planten en dieren hebben regenwater nodig, maar door al die tegeltuinen krijgt de regen geen kans om de grond vochtig te maken. Het gaat via de regenpijp zó naar de rioolwaterzuivering of het oppervlaktewater en daarna naar via de Dommel, de Maas en de Noordzee! Zonde en onnodig: het is namelijk schoon, gezond en onmisbaar voor de bodem en de dieren. Help mee en zaag een regenpijp door en vang je regenwater op in een regenton. Je krijgt nu 2 keer €13,- korting: zowel op de regenton als op een overloopset (om het overtollige water je tuin in te leiden).

Meedoen
Kijk op haaren.bijenhouders.nl, de actieperiode is verlengd naar uiterlijk 1 november (of zolang er budget is voor de kortingen). De deelnemende tuincentra zijn Bert Klerks in Oisterwijk en Jan van de Wiel in Haaren. De Bijentuintjesactie van Bijenhouders-vereniging St. Ambrosius Haaren wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds en Groen voor Grijs Oisterwijk.

Ruimte voor voetgangersbrug en wandelpad langs de Sportlaan

In september/oktober wordt langs de Sportlaan een els gekapt ter hoogte van de voetbalvelden. Reden van de kap is om ruimte te maken voor een voetgangersbrug en wandelpad over de sloot naar het terrein van de waterberging. Ook wordt om deze reden ongeveer 20 m2 aan struiken weggehaald. In november planten we weer veel bomen en struiken aan.

Goed om te weten:

Militaire oefeningen in september

Van 30 september tot en met 11 december houdt de Landmacht verschillende militaire oefeningen voor het  opleiden en trainen van militairen. De militairen voeren te voet en met voertuigen verkenningen uit. Dit levert geen overlast op voor doorgaand verkeer. Mocht er schade ontstaan tijdens de oefening, geef dit dan door aan de Sectie Claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Onder vermelding van: de militaire eenheid zoals kenteken voertuig, datum en tijd, plaats en soort schade. Of bel met (030) 218 04 44 of mail naar JVDclaims@mindef.nl.

Vervanging riolering Peperstraat

Wij vervangen de riolering in een gedeelte van de Peperstraat in Oisterwijk. Hierdoor gaat de Peperstraat in delen dicht. Verkeer leiden we om. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl/wegwerkzaamheden.

Verruiming openingstijden milieustraat

Omdat de drukte bij de milieustraat weer is toegenomen, verruimen we de openingstijden. Op woensdag en vrijdag is de milieustraat geopend vanaf 10.00 uur. De milieustraat sluit op woensdag en vrijdag om 16.30 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden ongewijzigd. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en beoordelen steeds of de verruiming noodzakelijk blijft.

Coronavirus: blijf op de hoogte

Zeker weten dat je de juiste en meest actuele informatie over het coronavirus ontvangt? Hou je dan op de hoogte via de websites: www.rivm.nl/ en www.vrmwb.nl/.

Wat te doen bij afvaldumping

In onze gemeente komt afvaldumping veel voor. Deze dumpingen bestaan voornamelijk uit huisafval, bedrijfsafval en tuinafval. Het merendeel van deze afvaldumpingen zijn in de buitengebieden en de recreatiegebieden Oisterwijk. De afvaldumpingen hebben op de korte en lange termijn negatieve gevolgen voor het milieu, het toerisme, de leefomgeving en ook voor onze portemonnee. Het opruimen van deze afvaldumpingen kost de gemeente Oisterwijk veel tijd en dus geld. Kosten die uiteindelijk worden doorberekend in de afvalstoffenheffing. De afvaldumpingen zijn dus een probleem van ons allemaal. Om er voor te zorgen dat de gemeente ook voor de komende generaties de ‘Parel in ’t Groen’ blijft, is jouw hulp nodig. Tref je afvaldumpingen aan? Meld dit via de website www.oisterwijk.nl/melden of bel (013) 529 13 11. Verdachte situatie? Bel de politie (0900) 88 44.

Werk aan weg

Kijk voor actuele wegwerkzaamheden in de gemeente op www.oisterwijk.nl/wegwerkzaamheden.

Maak je buurt veiliger

Je kunt zelf veel doen om jouw buurt veiliger te maken. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl/buurtpreventie.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon
Krijg je hulp vanuit de gemeente in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Maar ben je van mening dat de gemeente niet goed met je omgaat of heb je een klacht? Dan kun je terecht bij Wmo-vertrouwenspersoon Ria de Die. Ria is telefonisch bereikbaar via (06) 199 75 205 of per mail via r.dedie@hetlsr.nl.

NEE-NEE-sticker en NEE-JA-sticker
Wil je geen ongeadresseerde reclame en/of huis aan huis bladen in je brievenbus? Haal dan gratis de NEE-NEE-sticker of de NEE-JA-sticker op bij het gemeentekantoor.

Sportaccommodatie huren

Wil je een sportaccommodatie zoals een sportveld of gymzaal huren? Dan regel je dit bij de gemeente. Bel naar (013) 529 13 11 of stuur een e-mail naar verhuursportoisterwijk@oisterwijk.nl.

Burgerpanel Oisterwijk: jouw mening telt!

Het Burgerpanel Oisterwijk is dé kans om mee te praten over wat er leeft binnen de gemeente. Via e-mail krijg je dan een paar keer per jaar een internetvragenlijst voorgelegd over een actueel onderwerp.

Is jouw interesse gewekt en lijkt het je leuk om ons een paar keer per jaar te voorzien van jouw mening? Meld je dan aan via www.oisterwijk.nl/burgerpanel. Iedere inwoner van onze gemeente van 16 jaar of ouder kan deelnemen aan het panel. Inwoner van Haaren? Meld je dan ook nu al aan voor het burgerpanel Oisterwijk!

Meer informatie?

Meer informatie over het panel is te vinden op www.oisterwijk.nl/burgerpanel.

Kapsalon ROC kreeg de burgermeester in de kapstoel

Maandag 14 september was burgemeester Hans Janssen uitgenodigd in de kapsalon van het ROC Tilburg (school voor mode en uiterlijke verzorging). Hier ging hij in gesprek met studenten over de effecten van corona op hun stage, studie en werk. Wat houdt hen bezig en waar lopen ze tegenaan? Uiteenlopende onderwerpen kwamen tijdens het gesprek aan bod: het tekort aan stageplaatsen voor mbo-ers, de sluiting van de salons in het voorjaar en hun kansen op de arbeidsmarkt. Zittend in de kapstoel werd hij tijdens het gesprek meteen gestyled door kapster Shakyra van Agt, 4e-jaars studente.

Gevonden voorwerpen: Staalbergven nog maar een paar dagen open!

Wat zijn er deze zomer weer prachtige dagen geweest dat je kon zwemmen en genieten bij het Staalbergven! Nog maar een paar dagen en dan sluiten we dit seizoen helaas alweer af. Ben je nog iets vergeten of loop je al lang te zoeken naar die ene handdoek, slipper, duikbril, luchtbed of sieraad? Kom dan snel jouw spullen ophalen want we hebben weer van alles gevonden!

Bespaar geld op de afwas

Wil je op de kleintjes letten en ook nog een beetje lief zijn voor het milieu? Neem het gebruik van je vaatwasser dan eens onder de loep. We hebben wat tips op een rij gezet.

Vol

Zorg dat je vaatwasser helemaal vol is voor je ‘m draait. Dat is beter dan vaker een kleine afwas draaien. Je bespaart hiermee € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.

Ecostand

Je vaat wordt ook schoon als je lage temperaturen gebruikt. Zet je afwasmachine daarom op zuinig: de ecostand of een lage temperatuur. Jouw besparing is ook hier € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.

Houden of vervangen
Denk je dat je oude vaatwasser kan nog wel een paar jaar mee kan? Het scheelt juist geld om een oude, energieslurpende machine te vervangen. Ga voor een energiezuinig exemplaar met label A++ of label A+++. Dit geldt natuurlijk ook voor je oude koelkast of vriezer. Als je alle oude huishoudelijke apparaten vervangt, bespaar je maar liefst € 180,- en 470 kg CO2-uitstoot per jaar!

De stimuleringslening voor duurzaam én langer thuis wonen

Aanpassingen aan je huis om langer thuis te kunnen wonen én om je huis te verduurzamen, zijn vaak kostbaar. Daarom heeft de gemeente Oisterwijk de ‘Stimuleringslening Duurzaam en Levensloopbestendig Wonen’.

Per huishouden kan je minimaal €2.500,- tot maximaal €25.000,- euro lenen tegen een lage rente om de woning duurzaam en toekomstbestendig te maken. Het gaat bij een hypothecaire lening om een percentage van 1,5% en bij een consumptieve lening (consumentenkrediet) om een percentage van 2,4%.

Stimuleren energiebesparende maatregelen

Om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn, moeten er de komende jaren flinke stappen worden gezet. De gemeente wil daarom samen met inwoners kijken hoe we energie kunnen besparen in bestaande gebouwen, zoals woningen. Dankzij de stimuleringslening kunnen woningeigenaren en huurders tegen een lage rente geld lenen voor investeringen in isolatie en energieopwekking. Inwoners kunnen hiermee bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp financieren.

Langer thuis wonen

Naast verduurzaming, vindt de gemeente het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met de invoering van de nieuwe lening, stimuleren we dat inwoners hun woning op tijd toekomstbestendig maken. Hierdoor voorkom je dat bij de komst van eventuele lichamelijke problemen, alsnog jouw huis moet aanpassen. De lening is bijvoorbeeld voor aanpassingen als het verlagen van drempels, het plaatsen van een traplift, het verbreden van deuren of het bouwen van een slaapkamer op de begane grond. Je mag de lening ook gebruiken voor ‘domotica’. Denk aan het gebruik van elektronica en het automatiseren spullen in huis om het je makkelijker te maken, zoals het automatisch doorspoelen van het toilet, mobiliteitsbewaking met sensoren of camera’s en waterkranen die automatisch openen als er handen in de buurt zijn.

Lening aanvragen

De leningen voor duurzaamheid en levensloopbestendigheid brengen we samen in 1 regeling. Je hoeft dus maar 1 aanvraag te doen en het formulier in te vullen. Een lening kun je alleen aanvragen voor maatregelen die nog moeten gebeuren. Naast huiseigenaren kunnen ook huurders de lening aanvragen. De gemeente beoordeelt eerst de lening. De lening zelf krijg je vanuit het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten). De SVn is opgericht door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en is een gespecialiseerd partner in het verstrekken en beheren van leningen.

Meer informatie

Meer informatie over de lening of deze meteen aanvragen, kan op www.oisterwijk.nl/duurzaam. Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Vraag iemand in je omgeving om je te helpen. Lukt dat niet? Ga langs bij het Energieloket in Tiliander of neem contact met ons op via (013) 529 1311.

Blik op de Buurt Westend: vervolg wijkbezoek op 30 september

Benieuwd naar wat er is gebeurd met de verbeterpunten die jullie met ons bespraken tijdens het wijkbezoek aan Westend in november 2019? Kom dan naar het vervolg van ‘Blik op de Buurt: Westend’! Je bent van harte welkom op woensdag 30 september in ontmoetingscentrum De Coppele. Ook als je de eerste bijeenkomst in november hebt gemist. De bijeenkomst stond eigenlijk al op 9 maart gepland maar werd geannuleerd vanwege de coronacrisis.

Terugkoppeling thema’s

Op woensdag 30 september, vanaf 19.30 uur, vindt het vervolg van ‘Blik op de Buurt: Westend’ plaats. Tijdens de bijeenkomst geven we je een terugkoppeling op de thema’s die je bij ons aankaartte tijdens het wijkbezoek in november. Ook praten we met je over het vervolg.

Een van de ideeën die inwoners van Westend opperden tijdens het wijkbezoek, was het opzetten van een wijkraad. Een clubje wijkbewoners is al enthousiast met dit idee aan de slag gegaan. Ze hebben al veel werk verzet. Op 30 september presenteren zij hun plannen voor het opzetten van deze wijkraad. De koffie staat klaar om 19.15 uur en de avond is rond 20.45 uur afgelopen.

Aanmelden

Wil je erbij zijn? Dan is het, in verband met de coronamaatregelen, verplicht om je aan te melden. Dit doe je door een e-mail te sturen naar wijkbezoeken@oisterwijk.nl. We kunnen maar een beperkt aantal mensen ontvangen. Daarom vragen we je om met niet meer dan 1 persoon per huishouden aan te melden. Mochten we meer aanmeldingen ontvangen dan we kunnen toelaten, dan moeten we mensen helaas teleurstellen. Meld je dus op tijd aan! Heb je hierover vragen of wil je niet mailen, bel dan naar 013 529 13 11 en vraag naar Anne Könst of Lotte Oldenhave.

Blik op de Buurt: Westend

Op 23 november 2019 waren inwoners, raadsleden, collegeleden en ambtenaren samen in Westend op wijkbezoek. Tijdens de rondwandeling door de wijk spraken de aanwezigen met elkaar over aandachtspunten voor de wijk. Ideeën werden uitgewisseld en verbeterpunten benoemd.

Blik op de Buurt ook in jouw dorp of wijk?

Wil jij ook een bezoek in jouw wijk of dorp mee organiseren? Stuur dan een e-mail naar wijkbezoeken@oisterwijk.nl met als onderwerp ‘suggestie bezoek’.