Gemeenteberichten 17 november 2016
Veilig Honk voor scholieren
Scholieren moeten soms ver fietsen van huis naar school. Onderweg naar school kan er van alles gebeuren. Een lekke band, valpartijen, pesterijen of een onveilig gevoel.
Om scholieren onderweg extra veiligheid te bieden, hebben de gemeente Oisterwijk en de Dorpsraden in Udenhout en Berkel-Enschot een aantal Veilige Honken in het leven geroepen.
Hulp
Een Veilig Honk is een huis of bedrijf waar vrijwilligers een veilige plek bieden. Dat doen ze door hulp te geven aan de scholieren als ze daarom vragen, bijvoorbeeld het uitlenen van een fietspomp of het plakken van een pleister.
Veilig Honk-logo
De Veilige Honken zijn te herkennen aan een bordje met het Veilig Honk-logo dat bij de woning of het bedrijf is geplaatst. In geval van nood kunnen scholieren terecht bij de volgende Veilige Honken.
Waar
Ben je onderweg naar huis of naar school en voel je je niet veilig of heb je hulp nodig, ga dan naar een van de Veilige Honken. De adressen van de Veilige Honken, vind je hier:
- Kinderopvang Tierelier
Spoordijk 8, Heukelom - Zwembad Baksche Ven
Baksevenweg 1, Oisterwijk - Firma Broeders
Eindhovenseweg 12, Moergestel (vlakbij Trappistenklooster) - Oirschotseweg
Oirschotseweg 85, Moergestel
Bij afwezigheid van de vrijwilligers kun je terecht aan de overkant op Oirschotseweg 70 - Dekkers Transport
Bosscheweg 77, Berkel-Enschot
- Jansma
Bosscheweg 39, Berkel-Enschot
- De Bollekens
Enschotsebaan 21A, Berkel-Enschot
- Vromans Haardhout
Enschotsebaan 35, Berkel-Enschot
- Smits
Hazennest Oost 6, Berkel-Enschot (vlakbij Tilburg Noord)
- Firma Hoppenbrouwers Elektro
Kreitenmolenstraat 201, Udenhout
- McDonald’s
Rijksweg 1, Udenhout
- Oerlemans
Molenstraat 48, Berkel-Enschot
- Kools
Berkelseweg 57, Berkel-Enshot (vlakbij fietspad N65)
- Vos
De Kraan 96, Berkel-Enschot (vlakbij Boer Robben)
Van Pet naar Pret-dag op basisscholen Darwin en de Coppele
Donderdag 3 november stond voor leerlingen van de groepen 5 van basisscholen Darwin en de Coppele in het teken van het van Pet naar Pret Project.
De leerlingen kregen uitleg over de petfles en Rolph Adriaansen van de Genietgroep liet een aantal dingen zien gemaakt van gerecyclede petflesjes. De leerlingen mochten hun meegebrachte petfles snijden tot een draad. Een heuse van Pet naar Pret-race, waarbij 15 petflesjes in een grote petfles gestopt moesten worden, zorgde voor de nodige ontspanning. Vervolgens ging de klas terug naar binnen waar de 3D printer inmiddels klaar was met het printen van een ontwerp geheel gemaakt van een draad van een petfles. De leerlingen waren onder de indruk. Les van de dag: de petfles is geen (zwerf)afval, maar een grondstof.
Buurtpreventie met WhatsApp
Buurtbewoners gebruiken steeds vaker WhatsApp om elkaar te wijzen op verdachte situaties in de buurt. In Oisterwijk zijn er al bijna 60 groepen. Wilt u meedoen? Neem dan contact op met de coördinator van de groep in uw buurt. Als u niet weet wie dat is, stuur dan een mailtje naar gemeente@oisterwijk.nl. Bent u al lid? Bij de coördinator kunt u een speciale deursticker krijgen om te laten zien dat u bent aangesloten op de WhatsAppgroep.
Gevonden en verloren voorwerpen? Naar de gemeente!
Bent u iets verloren of heeft u iets gevonden? Ook dan kunt u bij de gemeente terecht. Neem contact op via (013) 529 13 11, ga naar de balie of kijk op de website van de gemeente Oisterwijk (www.oisterwijk.nl) bij Gevonden en verloren.
Naar de gemeente? Maak een afspraak
Wilt u iets regelen met de gemeente, zoals het aanvragen van een paspoort of het doen van een geboorte aangifte, dan kunt u alleen op afspraak terecht. U maakt online een afspraak via: www.oisterwijk.nl/afspraak.
Gezocht: energieambassadeurs
Woon je in Moergestel, Heukelom of Oisterwijk en wil jij jouw energierekening verlagen? Wil jij jouw buurt helpen het energieverbruik te verminderen? Wil je weten hoe je op een simpele manier samen kosten bespaart? Meld je dan aan als Energie straatambassadeur voor de Hart van Brabant alliantie. Neem contact op met Marjo van Gennip van DEC-Oisterwijk: mail info@DEC-Oisterwijk.nl of bel (06) 533 27 691.
Kinderen brengen burgemeester Janssen ontbijtje in raadhuis
Op dinsdagochtend 8 november brachten 16 kinderen van de Bienekebolders uit Moergestel een ontbijtje bij burgemeester Janssen in het raadhuis. In de burgerzaal gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarbij zo’n 520.000 kinderen samen ontbijten op zo’n 2.720 basisscholen.
Burgemeester Janssen van de gemeente Oisterwijk onderstreept hiermee, net als zo’n 254 collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een gezond ontbijt. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar en wisselden ze van gedachten.
Donatie aan Jantje Beton
Aan het eind van het ontbijt betaalde burgemeester Janssen symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan Jantje Beton, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Eerst gezond ontbijten en daarna lekker buiten bewegen: dat is een goed begin van de dag. De leerlingen uit groep 3-4 van de Bienekebolders uit Moergestel namen de cheque met een bedrag van € 500,- in ontvangst. Hans Janssen kijkt met plezier terug op de bijzondere ontbijtontmoeting
Het Nationaal Schoolontbijt
Het Burgemeestersontbijt in zo’n 254 gemeenten is onderdeel van Het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het 14e jaar op rij een week lang aandacht schenkt aan het belang van een gezond ontbijt. Die aandacht is nodig omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband tussen RIVM Centrum Gezond Leven, onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.
Maatjesproject
Amarant, Thebe, RIBW Midden-Brabant, ASVZ, ContourdeTwern en Pedagogische Praktijk Van den Hoven hebben de handen ineengeslagen voor de organisatie van het Maatjesproject Gemeente Oisterwijk.
Het Maatjesproject zorgt ervoor dat mensen met een beperking in contact komen met maatjes. De bedoeling ervan is dat het maatje de deur naar de samenleving opent. Dat kan door samen leuke dingen te doen. U kunt hierbij denken aan winkelen, koken, de bioscoop bezoeken, vissen, fietsen, wandelen enzovoorts. Het gaat om de band die wordt opgebouwd en om de leuke tijd die wordt gedeeld.
Zoekt u een maatje of wilt u maatje worden? Mail dan naar maatjes@contourdetwern.nl of bel met Sanne van den Hoven: (06) 10 69 73 33. Elke aanmelding is welkom, dus ook wanneer u niet veel tijd heeft! Meer informatie vindt u ook op Facebook onder Maatjesproject Oisterwijk.
Eenzaamheid, een keuze? Deel 5
Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Om het thema blijvende aandacht te geven, is in januari 2017 een grote bijeenkomst over eenzaamheid. Tot die tijd leest u regelmatig een verhaal over eenzaamheid in de Nieuwsklok. Vandaag deel 5: Laat mij toch!
Patrick is geboren als jongste van 3 kinderen. Zijn broers waren 6 en 7 jaar ouder dan hij. Zij speelden altijd samen. Zo’n nieuwe baby is wel even leuk, maar echt met hem spelen deden ze niet. Patrick groeide op en vermaakte zich vaak alleen.
In zijn tijd en sociale omgeving was geen sprake van crèche of kinderdagverblijf. Dat betekende 4 jaar thuis op de vrij geïsoleerde boerderij van zijn ouders. Als zijn broers thuis waren, stond Patrick vaak buiten spel. Veel te ruw en te druk voor zo’n klein kind.
Doordat hij vaak alleen was, leerde hij zichzelf vermaken met allerlei kleine dingen in en rondom huis. Hij ontdekte iets over het gedrag van insecten en kon allerlei dingetjes bouwen van waardeloos materiaal. Soms zocht hij hierover plaatjes op en later stukjes in boeken van de bibliotheek.
Naar school
Op de basisschool (toen nog lagere school) was hij geïnteresseerd in geschiedenis en aardrijkskunde. Hij ging op in de lessen. Daardoor merkte hij vaak niet wat voor geintjes zijn klasgenoten uithaalden. Ook daar was hij een buitenstaander. Omdat hij vaak zo in gedachten was, vonden anderen het niet leuk om met hem te spelen. Dus ook op het schoolplein stond hij vaak alleen.
Dit alles versterkte zijn honger naar kennis. Steeds vaker zocht hij dingen op in boeken, die hij bijna verslond. Maar met wie kon hij al die kennis delen? Wat voor hem een hele ontdekking was, was voor zijn broers niet interessant. Klasgenoten begrepen hem vaak niet.
Dit ging zo door in het voortgezet onderwijs. Lezen, onderzoeken en studeren waren zijn hoofdactiviteiten. Meestal alleen op zijn kamer of in de bibliotheek. Een boekenworm werd hij genoemd.
Een keuze?
Na het gymnasium ging hij naar de technische universiteit. Hij ging ruimtevaarttechnologie studeren. Alleen het hoognodige deelde hij met zijn wetenschappelijk team. Thuis was hij alleen. Daar sloot hij zich op in zijn eigen wereld.
Bij Patrick is sprake van zogenoemde existentiële eenzaamheid. Aan de ene kant heeft hij in zijn leven niet geleerd hoe hij zich in gezelschap kan handhaven. Aan de andere kant heeft hij er na verloop van tijd voor gekozen om zijn eigen eenzaamheid te zoeken. Niet zozeer omdat hij dit zo prettig vond, maar meer als een noodzakelijk kwaad na opgedane vervelende ervaringen in contacten.
Meldpunt Eenzaamheid
Geeft dit verhaal je aanleiding tot vragen of heb je behoefte aan een gesprek, bel dan met Meldpunt Eenzaamheid: ContourdeTwern, Jacqueline van den Acker (013) 528 40 80.
Controle hondenbelasting weer van start
Vanaf 21 november 2016 start de huis-aan-huis controle van de hondenbelasting. Het is nodig om te controleren omdat niet elke hondenbezitter zijn of haar hond heeft aangemeld. Voor de ondersteuning bij de uitvoering van de controle is het Velpse bureau LEGITIEM BV in de arm genomen. De controleurs hebben een legitimatiebewijs van de gemeente bij zich. Het is de bedoeling dat de vragen aan de deur worden afgehandeld. Als de controleur een hond aantreft die nog niet is aangemeld, dan vult hij samen met de eigenaar van de hond een aangifteformulier in. Als er niemand thuis is en de controleur vermoedt dat er niet-aangemelde honden aanwezig zijn, dan stopt hij een aangifteformulier in de brievenbus. Het is verplicht om dit formulier terug te sturen, ook als de bewoner geen hond heeft of als de hond al is aangemeld.
Tarieven hondenbelasting
Het aantal honden dat u bezit bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Het tarief per hond per jaar bedraagt in 2016 €60,48 voor de eerste hond. Voor het bezit van een tweede hond betaalt u €87,72. Het tarief voor elke volgende hond op hetzelfde adres bedraagt €107,76. Het kenneltarief is €249,96. Sommige mensen hebben pas sinds kort een hond en hebben nog geen gelegenheid gehad om aangifte te doen. Het is natuurlijk handig als u, voordat de controleur komt, dit nog snel in orde maakt!
Aanmelding of wijzigingen doorgeven
Honden kunnen heel eenvoudig online worden aangemeld via www.oisterwijk.nl. U kunt ook bellen via telefoonnummer (013) 529 13 11, zodat u een formulier thuis gestuurd krijgt. Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren terecht bij de Centrale Publieksbalie in het gemeentekantoor.
Besluiten college 2 november (extra vergadering)
- Huisvesting onderwijs: sanering asbest daken schoolgebouwen Pannenschuur, juridisch advies
Besluiten college 8 november
- Aanwijzing onbezoldigd ambtenaar in de functie van toezichthouder
- Procedureregeling functiebeschrijving- en waardering
- Demontage en opslaan dorpspomp Oisterwijk
- Prestatieafspraken Woonzorg Nederland
- Extra sanering KVL-terrein
- Uitvoeringsplan laaggeletterdheid gemeente Oisterwijk, periode 2016-2019
- Adviezen en besluitenlijsten van de commissie Algemene Zaken, Inwonerszaken en Ruimtelijke Zaken van 3 november 2016
- Begroting 2017
Omgevingsvergunningen
Aangevraagd
- Kloosterlaan 40 Moergestel, het kappen van 5 beuken
- Geluidswal Duyvekotstraat/Akkerweg Moergestel, het kappen van 2 berken, 2 lariksen en 1 els
- De Hoefkens 12 Moergestel, het kappen van een carpinus
- De Lind 65-67 Oisterwijk, het maken van een vluchtroute.
Verleend
- Almystraat 16 Oisterwijk, het oprichten van een restaurant
- Hoevenseweg 6 Oisterwijk, het bouwen van een loods en sleufsilo’s
- Klompven 22 Oisterwijk, het kappen van 3 berken.
- Heusdensebaan 7 Oisterwijk, het bouwen van een vergaderruimte.
- Kivitslaan 43 Oisterwijk, het kappen van 3 coniferen.
- Beukendreef 29 Oisterwijk, het kappen van een linde.
- Krijtenbogtstraat 6 Moergestel, het kappen van een berk
- Huysacker 21 Oisterwijk, het kappen van een prunus
- Hondsbergselaan 22 Oisterwijk, het plaatsen van een losstaande carport, toegangspoort en looppoort en het verleggen van de inrit.
- Prinses Beatrixstraat 41 Oisterwijk, het plaatsen van een pergola.
Verlengd
- Zandstraat 14 A Moergestel, het bouwen van een loods
Ingetrokken
- Logtsebaan 17 Oisterwijk, in verband met het niet meer houden van dieren
Tijdelijke verkeersmaatregelen
- Intocht Sint Nicolaas Moergestel, zaterdag 19 november
Vergunning/ontheffing evenementen en horeca
- Zinin B.V., voor een drank- en horecavergunning aan De Lind 57 in Oisterwijk