Gemeenteberichten 15-10-2020

Onderwerpen college

 • Compensatieregeling huur sportverenigingen (TVS)
 • RIB Plan van aanpak milieustraten
 • Woningsplitsing Stokske 7, Moergestel
 • Aanwijzing secretaris
 • Huisvesting Scouting Oisterwijk
 • Terrassen en overkappingen tijdens Corona

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Raadhuisstraat 15 Moergestel, het plaatsen van een schuiltent
 • Langvennen-Oost 11 Oisterwijk, het plaatsen van een reclamebord bij de voordeur
 • George Perklaan 1 Oisterwijk, het plaatsen van een erfafscheiding
 • Dorpsstraat 37 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke tent
 • Merodelaan 30 Oisterwijk, het uitbreiden van de woning
 • Boxtelsebaan 18 Oisterwijk, het plaatsen van een aanbouw
 • De Lind 59 Oisterwijk, het plaatsen van een terrasafscherming t.b.v. winterterras
 • Korenstraat 14 Moergestel, het uitbreiden van een woonhuis
 • Terburghtweg 8a-8b Oisterwijk, het bouwen van 2 aaneengeschakelde woningen
 • Heusdensebaan 125 Oisterwijk, het kappen van 11 populieren
 • Moergestelseweg 48 Oisterwijk, het bouwen van een villa
 • Langvennen-Oost 92 Oisterwijk, het vestigen van een kapsalon
 • Op het trottoir bij Kerkstraat 17 Moergestel, het kappen van een boom
 • De Lind 42 Oisterwijk, het aanpassen van de kozijnen, het realiseren van een rooster in het dak en een kap op de schoorsteen

 

Verleend

 • Langvennen-Oost 120 Oisterwijk, het aanpassen van het galerijhekwerk
 • Schoolstraat 18 Oisterwijk, het verbouwen en uitbreiden van de woning
 • Hildsven 3 Moergestel, het kappen van een populier
 • Raadhuisstraat 15 Moergestel, het plaatsen van een schuiltent
 • Kerkstraat 10 Moergestel, plaatsen van een schuiltent
 • Regenbeemdeke 22 A Moergestel, het verbouwen van de woning
 • Sprendlingenstraat 9 Oisterwijk, het bouwen van een bedrijfshal

 

Verlengd

 • Boxtelsebaan 15 Oisterwijk, het plaatsen van een bijgebouw/overkapping

 

Bestemmingsplannen

 • Vastgesteld bestemmingsplan Moergestelseweg 48, gemeente Oisterwijk
 • Vastgesteld bestemmingsplan Rosepdreef 2, gemeente Oisterwijk
 • Voorbereidingsbesluit kamerverhuur en logies voor arbeidsmigranten in woningen en recreatieverblijven in het buitengebied

 

Overige bekendmakingen

 

 • Verkiezingen 18 november gemeente Oisterwijk: stemmen bij volmacht

 

BSO Het Kompas ruimt op: 5 zakken afval in 30 minuten!

Maak Waardeloos Waardevol! – onder dat mom worden inwoners aangespoord om PMD-afval (plastic, metaal en drankkartond) nog beter te scheiden. Fantastisch om te zien dat ook de jonge inwoners van onze gemeente enthousiast aan de gang zijn met deze doelstelling.

Sinds 5 oktober zamelen verschillende BSO’s en basisschool Den Akker plastic doppen in. Ze gaan allemaal de Afval Battle aan. Hiermee steunen ze ook nog een goed doel, namelijk het opleiden van blindegeleidenhonden via Stichting KNGF. Maar ze gaan nog verder! Zo werd er vorige week actief zwerfafval opgeruimd in het Willem van der Aa Park in Oisterwijk. 29 kinderen van Humankind BSO Het Kompas gingen samen met ZAP’er Frieda en gewapend met knijpers, afvalzakken en handschoentjes het park rond. In een half uur tijd verzamelden ze 5 zakken vol afval.

Er lag helaas van alles dat er niet thuishoorde: een stukje ruitenwisser, lege flesjes en blikjes, sigarettenpeuken, snoepzakjes, een speelgoedpaardje, een plastic pijp die helemaal vast zat tussen de wortels van bomen en zelfs 2 zakken gebruikte babyluiers. We zijn de kinderen erg dankbaar. Maar we hopen natuurlijk vooral dat mensen beter opletten en hun afval gewoon (gescheiden!) weggooien waar het hoort.

Clubgebouw RKSV Oisterwijk beschikbaar voor scouting

Het college heeft besloten het voormalige clubgebouw van RKSV Oisterwijk te verkopen zodat Scouting Oisterwijk erin kan. Al sinds hun vertrek uit de wijk Waterhoef in 2009, is de scouting op zoek naar een nieuwe thuisbasis.

Met het besluit van het college komt er duidelijkheid voor de scouting en haar leden. Wel moet de gemeenteraad akkoord gaan met het investeringsbudget dat nodig is om het gebouw klaar te maken voor gebruik.

Door de herinrichting van het sportpark Den Donk en de fusie van de 3 Oisterwijkse voetbalclubs, kwam het voormalige clubgebouw van RKSV Oisterwijk leeg te staan. Het pand is geschikt voor de activiteiten van de scouting, ook door het beschikbare buitenterrein. De scouting en stichting Verenigingsbouw De Nieuwe Burght, de stichting die zich inzet voor nieuwe huisvesting voor de scouting, hebben in gesprekken met de gemeente laten weten het gebouw over te willen nemen. Het college is hiermee akkoord.

Budget

In 2013 besloot de gemeenteraad dat moest worden gezorgd voor huisvesting voor de scouting en dat hiervoor € 300.000,- beschikbaar werd gesteld. Voordat de scouting het gebouw kan betrekken, is nog wel een verbouwing nodig. Via de begroting wordt de gemeenteraad gevraagd om € 100.000,- beschikbaar te stellen voor de nodige verbouwingskosten en juridisch advies. Met de overname, hebben wij als eigenaar geen kosten meer aan het onderhoud van het gebouw of kosten voor de eventuele sloop.

Bestemming voor de toekomst

Wethouder Dion Dankers is blij met het besluit: “het mes snijdt hier duidelijk aan twee kanten. De scouting heeft eindelijk zicht op een definitieve nieuwe plek en wel op een prachtige en centrale locatie in Oisterwijk. Daarnaast heeft de gemeente zicht op een volledige en duurzame invulling van het voormalige clubgebouw. Vraag en aanbod komen hier mooi samen.” Naast de scouting vestigt ook het gemeentelijk team dat de sportvelden onderhoudt zich in het pand. De scouting verhuurt de accommodatie daarnaast aan (maatschappelijke) organisaties, om de exploitatie rendabel te maken.

Besluitvorming

De gemeenteraad neemt op 29 oktober, met de behandeling van de begroting, een besluit over de ophoging van het investeringsbudget voor de huisvesting van de scouting. Bij een positief besluit kunnen de nodige overeenkomsten worden getekend en gaat de stichting aan de slag met de verbouwing van het pand.

Computerles en hulp via de Bibliotheek

De computer is niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Veel communicatie verloopt via e-mail en informatie zoek je op internet. Als je niet zo handig bent met de computer, kan dat daarom heel lastig zijn.

De Bibliotheek geeft gratis cursussen waar je leert omgaan met de computer. Heb je al wat ervaring, maar loop je vast? Dan is er telefonische hulp beschikbaar. We hebben het aanbod op een rij gezet:

Klik & Tik

In deze cursus ontwikkel je je basisvaardigheden voor de computer, zoals zoeken op het internet, e-mailen en bestanden downloaden. De cursus is elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden doe je via oisterwijk@bibliotheekmb.nl of bel Otto Janssen op (013) 547 08 58.

Digisterker

In deze cursus leer je omgaan met de wat lastigere zaken op het internet, zoals het aanmaken van een DigiD, formulieren invullen op webpagina’s van bijvoorbeeld de belastingdienst, gemeente, mijn overheid, UWV en dergelijke. De cursus is op 13, 20, 27 oktober en op 10 november van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden doe je via oisterwijk@bibliotheekmb.nl.

Digicafé

Heb je al wat digitale ervaring, maar toch nog moeite hebt om zelf problemen op te lossen op je smartphone, tablet of laptop? Of je hebt vragen over internet? Stuur een mail naar digitaal@vso-oisterwijk.nl en we nemen contact met je op.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekmb.nl/oisterwijk of loop eens binnen bij de Bibliotheek en informeer naar de mogelijkheden. De Bibliotheek Oisterwijk, Spoorlaan 82E, 5061 HD Oisterwijk, (013) 528 32 39.

Oisterwijk kleurt blauw!

Van 19 tot en met 24 oktober kleurt een deel van het raadhuis VN-blauw. Dit ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties (VN) op 24 oktober. Door het hele land kleuren bijzondere plekken zoals gebouwen, fonteinen, standbeelden en pleinen blauw. Tijdens een bijzondere VN75 week wordt aandacht gevraagd voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN.

Werkzaamheden Vennelaan afgerond

Afgelopen weken werkten we aan de Vennelaan. Hier geldt nu tweerichtingsverkeer. Hiervoor is het kruispunt Gemullehoekenweg-Vennelaan aangepast. Ook hebben we er 3 drempels gelegd, waardoor de Vennelaan veiliger wordt. De weg is sinds vrijdag 9 oktober weer open.

Verkiezingen Oisterwijk: op wie stem je?

Vrijdag 9 oktober was het dan zover: alle partijen en kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november zijn bekendgemaakt!

Tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau werden alle kandidatenlijsten en kandidaten bekendgemaakt en de lijsten genummerd. Dat laatste was nog even spannend, want met 2 nieuwe partijen die deelnemen aan de komende verkiezingen, moest er geloot worden om lijstnummer 6 en 7. De toekenning van de eerste 5 lijstnummers was al bepaald. Die is namelijk op basis van het aantal stemmen dat de betreffende partijen bij de vorige verkiezingen hebben behaald. De partij die het grootste aantal stemmen had, krijgt nu lijstnummer 1. De partij daarna krijgt lijstnummer 2. Zo wordt er verder genummerd tot en met lijst 5.

Op wie kan ik stemmen?

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oisterwijk op 18 november doen 7 partijen mee:

 • Partij Gemeente Belangen partijgemeentebelangen.nl
 • PrO (Progressief Oisterwijk) pro-oisterwijk.nl
 • Algemeen Belang algemeen-belang-oisterwijk.nl
 • VVD oisterwijk.vvd.nl
 • CDA cda.nl/noord-brabant/oisterwijk
 • D66                             oisterwijk.d66.nl
 • WIJ! Oisterwijk wijoisterwijk.nl

Je brengt 1 stem uit. Hiermee stem je niet alleen op een partij, maar ook op een kandidaat op de lijst. In de week van 9 november ontvang je de kandidatenlijst in de brievenbus. Hierop staan de politieke partijen én de kandidaten waarop je kunt stemmen. Weet je niet precies op welke partij en kandidaat je wilt stemmen? Op de websites van de partijen vind je meer informatie over de partijen en hun plannen. Op 12 november vind je in de Nieuwsklok daarnaast een overzicht waarin de partijen elk 5 belangrijke thema’s uitlichten. Daarnaast lanceert de gemeente binnenkort de stemhulp Kieskompas, die kan je helpen bij het kiezen op welke partij je stemt.

Waarom op 18 november al gemeenteraadsverkiezingen?

Vanwege de opsplitsing van buurgemeente Haaren per 1 januari 2021, zijn de verkiezingen in onze gemeente eerder dan de gemeenteraadsverkiezingen op andere plekken in het land. Op 18 november mogen kiesgerechtigde inwoners van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom én Haaren naar de stembus om samen een nieuw gemeenteraad te kiezen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen ook eens op www.oisterwijk.nl/verkiezingen.

Afvalinzameling Haaren: wat komt er op je af?

Woon je in Haaren? Dan ontving je de afgelopen dagen een brief van de gemeente Haaren met daarbij een folder over afvalinzameling van de gemeente Oisterwijk en de Afvalstoffendienst.

 

In de folder vertellen we je wat je de komende tijd kunt verwachten op het gebied van afvalinzameling. Met het oog op de herindeling verandert namelijk het een en ander. Een aantal zaken blijft als vanouds. Om de overgang naar jouw nieuwe gemeente soepel te laten verlopen, hebben we daarom alle informatie over afvalinzameling voor je op een rijtje gezet.

Folder niet ontvangen? Neem contact met ons op! Bel (013) 529 13 11.