Gemeenteberichten 14 november 2019

Onderwerpen raad

  • De begroting 2020
  • Oisterwijksebaan 6

Onderwerpen college

  • Verlenging deelname convenant groene handhaving Noord Brabant
  • Ontheffing woonplaatsvereiste
  • Vaststelling bestemmingsplan “Elsdijk 2/ Oirschotsebaan 3”
  • Ontwikkeling 16 sociale huurappartementen Poirtersstraat/Moergestelseweg, Oisterwijk
  • Raadsinformatiebrief voortgang uitvoering Duurzaamheidsagenda gemeente Oisterwijk
  • Voorstel tot vaststellen verordening Declaratiefonds 2020
  • Eenmalige bijdrage landijsbaan Moergestel
  • Raadsvoorstel tot tweede herijkte deelbegroting Jeugd 2019 regio Hart van Brabant
  • Raadsinformatiebrief onderzoek wachttijden (motie PrO)
  • Toekennen straatnaam, benoeming openbare ruimte nieuwbouwproject “Aan de Lind” in Oisterwijk
  • Lokaal sportakkoord

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

  • Posthoornseweg 5-1 Oisterwijk, het kappen van een dennenboom
  • Stationsstraat 10 Oisterwijk, het verbouwen van een bovenwoning met een lift
  • Bosstraat 16 Moergestel, het bouwen van een mantelzorgwoning
  • Deken Swaensstraat 19 Oisterwijk, het plaatsen van een erfafscheiding
  • Molenbaan 14-16 Oisterwijk, het kappen van 6 moeraseiken en 1 moerascyprus
  • Van Kemenadelaan 5 Oisterwijk, het wijzigen van brandcompartimentering

Verleend

  • Nicolaas Van Eschstraat 50 Oisterwijk, het aanbrengen van een balk
  • Weverstraat 8 Oisterwijk, het vervangen van een stalen balk
  • Janus Rooijakkerstraat Moergestel, het aanleggen van een ondergrondse waterberging en infiltratievoorziening
  • Hildsven 2 Moergestel, het kappen van 3 bomen
  • Scheibaan 5 Oisterwijk, het uitbreiden van een recreatiewoning

Bestemmingsplannen

  • Vastgesteld bestemmingsplan ‘KVL-terrein, oost’ Oisterwijk

Tijdelijke verkeersmaatregelen

  • 25 november – 10 januari: vanwege Winter Village is De Lind Zuid tussen de Balbian Versterlaan en de Gemullehoekenweg in Oisterwijk dicht voor al het verkeer behalve voetgangers
  • 30 november – 1 december: vanwege De Grote Prijs Destil zijn de Zandstraat en Allemansven in Moergestel dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

Overige bekendmakingen

  • Aanwijzingsbesluit vechtsportevenementen

Zet je licht aan! Wat zijn de regels?

In het donker gebruik je natuurlijk je autoverlichting. Maar ook overdag als het zicht slecht is, moet je jouw lichten aanzetten. Als het mistig is bijvoorbeeld.

Wat zijn nu precies de regels? We hebben het voor je op een rijd gezet:

Dimlicht

Overdag mag je altijd dimlicht gebruiken. Zo zorg je dat je goed zichtbaar bent, zéker bij slecht weer. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten (voor én achter) branden. In het donker is dimlicht verplicht.

Groot licht

Groot licht mag je in het donker alleen gebruiken als je geen tegenligger tegenkomt. Ook tegemoetkomende fietsers zijn tegenliggers. Dus doe het grote licht uit om je tegenligger niet te verblinden. Als je achter een ander voertuig zit, mag je ook geen groot licht gebruiken.

Dagrijlichten

Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag je overdag gebruiken, bij goed zicht.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag je alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag je alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; níet bij zware regen. Als de mistlichten branden, mag het dimlicht uit.

Achterlichten

De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht.

Heb je de verkeerde verlichting op jouw auto? Dan kan deze worden afgekeurd bij de apk. Ook kun je voor het verkeerd gebruik van je lichten een boete krijgen. Voorkom dit door regelmatig je autoverlichting te controleren.

Weg met energieslurpers

Met de winter in aantocht is een warm huis wel zo prettig. Maar hoe doe je dat zonder al te veel energie te verbruiken?

Om energie slurpen te voorkomen, hebben we een paar tips op een rijtje gezet:

  • Laat de warmte niet ontsnappen en isoleer je huis met spouwmuurisolatie. Daarmee bespaar je gemiddeld 700 euro per jaar
  • Is je buitenmuur niet geïsoleerd en hangt er een radiator tegen de muur? Plak dan radiatorfolie tegen de radiator
  • Zet je thermostaat een graadje lager. Daarmee bespaar je gemiddeld 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden warm genoeg. En een warme trui en een paar sloffen doen wonderen
  • Pak sluipverbruik van apparaten aan. De stekker uit een apparaat trekken, scheelt al snel 100 euro per jaar

Wat is nieuw in de Algemene Plaatselijke Verordening?

Afgelopen juni zijn inwoners, ondernemers en organisaties in de gelegenheid gesteld om online of tijdens een informatieavond hun reactie te geven op het concept van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De gemeenteraad heeft op 24 oktober vervolgens de nieuwe APV vastgesteld. Hieronder sommen we de meest in het oog springende veranderingen voor je op.

Verbod tot het oplaten van ballonnen

Net zoals in veel andere gemeenten in Nederland is in de APV van de gemeente Oisterwijk een verbod tot het oplaten van ballonnen opgenomen. Nadat ballonnen zijn opgelaten belanden ze vaak in de natuur. Dat is belastend voor het milieu en gevaarlijk voor dieren. Ballonnen die door middel van hete lucht dat door vuur ontstaat worden opgelaten, zoals wensballonnen, zijn brandgevaarlijk. Daarom is het vanaf nu verboden om ballonnen op te laten.

Parkeren in de berm

Op sommige plaatsen in Oisterwijk leidt parkeren in de berm tot problemen. De berm beschadigt en er ontstaan onduidelijke en verkeersonveilige situaties. De Wegenverkeerswet verbiedt het parkeren in de berm niet. Om toch op te kunnen treden, is in de APV opgenomen dat het college bermen kan aanwijzen waar het verboden is te parkeren.

Nachtregister

In de nieuwe APV is de verplichting van een nachtregister opgenomen. Dat betekent dat hotels, bed & breakfasts, campings en andere gelegenheden waar je kunt overnachten moeten noteren welke gasten aanwezig zijn en ook de dag van aankomst en de dag van vertrek. Hiervoor moet een door de burgemeester vastgesteld model worden gebruikt. De houders van de inrichtingen worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Gevaarlijke honden

Op basis van de vorige APV kan de burgemeester het al verplichten om een gevaarlijke hond aan te lijnen of te muilkorven als deze op een openbare plaats of het terrein van een ander aanwezig is. Maar bijtincidenten kunnen ook plaatsvinden op privéterrein. Denk bijvoorbeeld aan postbezorgers en koeriers. Daarom is nu opgenomen dat een opgelegde verplichting ook geldt op privéterrein. Dit geldt niet als de volgende voorzieningen zijn getroffen:

  • een duidelijk leesbaar waarschuwingsbord dat vanaf de weg zichtbaar is;
  • een buiten het terrein geplaatste brievenbus of aanbelmogelijkheid, en
  • een deugdelijke afrastering die voorkomt dat de hond zelfstandig buiten het terrein kan komen.

Exploitatievergunning

Nieuw in de APV is het exploitatievergunningenstelsel, waarmee het verboden wordt een openbare inrichting te exploiteren zonder een vergunning van de burgemeester. Hiermee wordt het woon- en leefklimaat van onze inwoners beschermd. Dit draagt bij aan een leefbaar en veilig Oisterwijk maar ook aan de landelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bestaande ondernemers die een vergunning moeten aanvragen of voor vrijstelling in aanmerking komen, worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Orange the World: Oisterwijk in actie tegen geweld tegen vrouwen

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Van die dag tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd.

Gemeente Oisterwijk steunt dit initiatief van UN Women. Wethouder Stefanie Vatta over het belang van deze campagne: ”Als Global Goal gemeente richten wij ons het verminderen van alle vormen van geweld. Toch krijgt ook in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Om iedere vrouw en ieder meisje de steun en de stem te geven die zij nodig heeft, is aandacht belangrijk. We willen het taboe doorbreken en samen het gesprek voeren.”

In onze gemeente besteedt onze partnerorganisatie Blauwe Maan gedurende deze periode extra aandacht aan het onderwerp. Op maandag 25 november vertoont zij in Tiliander de documentaire ‘City of Joy’. City of Joy volgt de eerste klas studenten in een leiderschap centrum in de Oost-Democratische Republiek Congo. Na afloop volgt een bespreking met de bezoekers. Op 10 december is in Tiliander van 20.00 tot 21.30 uur een boekproeverij met het thema Geweld tegen Vrouwen. Blauwe Maan leidt de avond in met een bijpassend verhaal. Meer informatie over beide bijeenkomsten op www.blauwemaan.nl.

Heb jij te maken met geweld?

Blauwe Maan biedt professionele hulp als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, (seksueel) misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze staan voor je klaar als je zelf slachtoffer bent, maar ook wanneer je als ouder of partner hulp nodig hebt, zijn wij er om vragen te beantwoorden en je te ondersteunen. Contact opnemen kan op verschillende manieren. Ook anoniem. Ga naar www.blauwemaan.nl, bel de hulplijn op (013) 543 75 01, mail naar info@blauwemaan.nl of maak gebruik van de chatfunctie.

Laatste fase werkzaamheden Joannes Lenartzstraat

De werkzaamheden aan de Joannes Lenartzstraat zijn bijna afgerond. Vanaf 16 november kan het verkeer weer gebruikmaken van de Nicolaas van Eschstraat, spoorwegovergang Heusdensebaan en de Joannes Lenartzstraat. De werkzaamheden van BrabantWater aan de Haarenseweg zijn sinds 8 november afgerond. Komende week ronden we de laatste werkzaamheden af aan de aansluiting met de Spoorlaan en de inrit naar de parkeerplaats aan de Spoorlaan. We streven ernaar deze aansluiting en inrit vanaf 22 november weer open te stellen voor verkeer.

Energieloket Oisterwijk opent deuren op 15 november

Op 15 november opent DEC-Oisterwijk het ‘Energieloket Oisterwijk’ in Tiliander. Bij het Energieloket kunnen inwoners van onze gemeente terecht voor advies en vragen over bijvoorbeeld energiebesparing en het isoleren van hun huis.

De opening van het energieloket is vrijdag 15 november om 16.00 uur op de 1e verdieping van cultuurcentrum Tiliander. Wethouder duurzaamheid Peter Smit opent het loket officieel. November is de Maand van de Duurzaamheid. Daarom organiseert de bibliotheek Midden-Brabant samen met DEC de ‘Parel in het groen-markt’. Er zijn dan ook verschillende workshops en informatietafels over duurzame onderwerpen.

Kijk voor meer informatie op de website www.dec-oisterwijk.nl. Het Energieloket is een initiatief van de gemeente Oisterwijk en Dec-Oisterwijk.