Gemeenteberichten 13 mei 2021

Onderwerpen college

 • Begroting en jaarrekening OMWB
 • Staalbergven seizoen 2021
 • Afwijken inkoop- en aanbestedingsbeleid voor reinigen en inspecteren riolering 2021
 • Startnotitie implementatie Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
 • Compensatieregeling huur sportverenigingen Q4 2020
 • Beantwoording aanvullende artikel 34 vragen PRO huisvesting arbeidsmigranten
 • Art 34 onderhoudsniveau openbare ruimte Moergestel
 • Verlagen aantal openbare parkeerplaatsen Tiliander

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Langvennen-Oost 139 Oisterwijk, het uitbreiden van de woning
 • Almystraat 70 Oisterwijk, het plaatsen van een airconditioning-buitenunit
 • Scheepersdijk 42 Oisterwijk, het realiseren van een opbouw op de bestaande keuken t.b.v. een slaapkamer en nieuwe badkamer
 • Hertog Hendriklaan 28 Oisterwijk, het realiseren van een overkapping met berging
 • Vogelenzang 5 Haaren, het verhogen van de kap, het plaatsen van dakkapellen en het aanpassen van gevelopeningen
 • Gemullehoekenweg 51 Oisterwijk, het verbouwen van de woning en kapperszaak
 • Sportlaan 3 Oisterwijk, het verlengen van de tijdelijke huisvesting van basisschool De Kikkenduut en 2College Durendael
 • Burg Bardoelstraat 2 Moergestel, het uitbreiden van de bestaande woning

Verleend

 • Poirtersstraat 50 t/m 80 Oisterwijk, het bouwen van 16 appartementen
 • Broekzijde 3 Moergestel, het bouwen van een woning & bijgebouw
 • De Lind 34 Oisterwijk, vervangende nieuwbouw van een woning tot kantoor
 • Kerkstraat 118 Oisterwijk, het uitbreiden van de aanbouw
 • Beneluxstraat 9 Oisterwijk, het bouwen van een bedrijfshal
 • Heesakker 4b Haaren, het kappen van een laanboom
 • Jan Van Eijckstraat 5 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning
 • Joannes Lenartzstraat 29 Oisterwijk, interne verbouwing tbv het splitsen van begane grond en bovenwoning
 • Kloosterbeemd 33 Oisterwijk, het bouwen van een verdieping op de garage
 • Nijssenstraat 4 Haghorst, het permanent opslaan van mest van derden, uitgebreide procedure (Dit is een publicatie van de gemeente Hilvarenbeek, kijk voor meer informatie op www.hilvarenbeek.nl)

Verlengd

 • Broeksteeg 68 Haaren, het bouwen van een houten chalet

Vergunningen en ontheffingen evenementen en horeca

 • Exploitatievergunning aan Koffiebar LEUT aan de Stationsstraat 7 Oisterwijk
 • Exploitatievergunning aan ’t Stationneke Baguettes en Coffee aan het Stationsplein 1 Oisterwijk
 • Ontheffing aan afdeling Moergestel van het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en aanverwante bedrijven Horeca Nederland voor een tijdelijke terrasuitbreiding voor diverse horecagelegenheden in Moergestel
 • Ontheffing aan Stichting Centrummanagement Oisterwijk voor een tijdelijke terrasuitbreiding voor diverse horeca gelegenheden in Oisterwijk. Voor De Lind Noord, Dorpsstraat en Gemullehoekenweg geldt de ontheffing op vrijdag, zaterdag en zondag

Bestemmingsplannen

 • Erfgoedvisie 2021-2026

Gemeentelijke onderscheiding voor Dolf Thebes

Op vrijdag 7 mei verraste burgemeester Hans Janssen de heer Dolf Thebes met een gemeentelijke onderscheiding. De onderscheiding is een blijk van waardering voor het werk dat de heer Thebes al 75 jaar doet voor de Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius. Foto ©Masja Vlaminckx

Oisterwijk door andere ogen

Wil jij Oisterwijk eens met andere ogen bekijken? Oisterwijk Verbeeld(t) heeft een nieuwe wandelroute gelanceerd in de Schaduw-spel-wandelapp. De app brengt je langs plekken in Oisterwijk die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De app wijst je niet alleen de weg, maar laat ook foto’s en video’s zien van hoe de locaties er in de oorlogsjaren uitzagen. Wethouder Anne Cristien Spekle: “Ik wil mijn complimenten uitspreken over het werk dat Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) heeft verricht voor de lancering van de nieuwe wandeling in de wandelapp. Met de app brengen zij het heden en verleden van Oisterwijk bij elkaar. Ook 76 jaar na de bevrijding is het ontzettend belangrijk dat we blijven herdenken. De wandelapp toont ons via foto’s en video’s plekken in onze eigen omgeving die iets vertellen over de bezettingstijd. Daarmee komt het verleden écht dichtbij en dat zal veel mensen aanspreken. Ik raad dan ook iedereen die dat kan aan om de app te downloaden en de wandeling binnenkort te gaan ondernemen.” Download de app via de Play store of de App store, zoek onder de naam Oorlog in Oisterwijk, schaduwspel wandelapp. Bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) en Natuurpunt Groot Speijck liggen ook boekjes klaar.

Word parttime hero bij brandweer Oisterwijk

Brandweer Oisterwijk zoekt versterking en daar is jouw hulp bij nodig. Wil jij een steentje bijdragen aan de maatschappij en sta je sterk in je schoenen? Kom dan naar de online informatieavond op 8 of 9 juni om 19.30 uur en ontdek of jij de ‘parttime hero’ in jouw dorp wordt.

Aanmelden kan via het interesseformulier op www.brandweer.nl/parttimehero.

Werken bij de brandweer is goed te combineren met een gewone (fulltime) baan of met de zorg voor kinderen. Een parttime hero is 18 jaar of ouder, woont of werkt maximaal 5 minuten van een kazerne, heeft een goede lichamelijke en mentale conditie en is een teamspeler.

Opleiding

Als parttime hero start je met een opleiding Manschap A, wat gemiddeld 1 tot 2 jaar duurt. De opleiding bestaat uit theorie en praktijk, met aandacht voor brandbestrijding, technische hulpverlening en levensreddend handelen. De inhoud van deze opleiding is precies hetzelfde als die van de beroepsbrandweer. Daarnaast zijn er regelmatig oefenavonden. Je krijgt een marktconforme vergoeding.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/parttimehero. Heb je interesse of wil je meer informatie? Vul het interesseformulier op de website in en je krijgt een uitnodiging voor de informatieavond.

Informatiebijeenkomst verbreding A58

Rijkswaterstaat gaat de A58 tussen Eindhoven en Tilburg verbreden. Daarom is er op woensdag 19 mei een online informatiebijeenkomst.

De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur. In die tijd praat Rijkswaterstaat je bij over de stand van zaken. Aan bod komen het projectgebied, het basis ontwerp van de wegverbreding, het proces en de procedure naar een (Ontwerp)Tracébesluit, de projectplanning en aankomende informatiemomenten voor de omgeving. Tijdens de bijeenkomst kun je via WhatsApp vragen stellen over het project.

Aanmelden bijeenkomst

Aanmelden kan tot maandag 17 mei via het mailadres innovA58@rws.nl. Zet in je aanmelding duidelijk je e-mailadres, je krijgt via de mail een link naar de bijeenkomst. Deze kun je openen op je telefoon, computer of tablet. Geen mail ontvangen? Controleer dan je spam inbox. Kun je niet op 19 mei? Het is mogelijk om de bijeenkomst op een later moment te kijken. Dit kan vanaf 21 mei via de website www.InnovA58.nl onder het kopje ‘Nieuws’.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het project InnovA58? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de website www.InnovA58.nl.

Meer informatie

Carolien Mentink is de Omgevingsmanager InnovA58 van Rijkswaterstaat. Zij is bereikbaar via het mailadres InnovA58@rws.nl. Of bel met het landelijke informatienummer van Rijkswaterstaat (0800) 80 02. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 10.00-18.30 uur.

Boek ‘Haaren een wandelend dorp’ gepubliceerd

Dion Dankers, dorpswethouder voor Haaren, mocht hielp 6 mei bij het uitdelen van het Haarense boek ‘Haaren, een wandelend dorp’. Dit geschenk is tot stand gekomen met budget dat de voormalige gemeente Haaren beschikbaar heeft gesteld voor een afscheidscadeau voor het dorp. Wethouder Dion Dankers: “Het was erg leuk om te mogen helpen bij het uitdelen van de boeken. De inwoners zijn erg enthousiast en voor mij als dorpswethouder was het een mooie kans om alvast kennis te maken met de inwoners van Haaren. Ik wil het redactieteam – onder aanvoering van Jacques Akerboom – complimenteren met het mooie resultaat. Het boek zit boordevol verhalen en beelden en is een mooi naslagwerk om in bezit te hebben.” Voor Haarenaren is het boek gratis.

Eerste Mantelzorgcompliment 2021 voor Jan Larmit uit Haaren

Vaak zonder het te beseffen maken mantelzorgers onderdeel uit van het fundament van de samenleving in Oisterwijk. Zonder hen zouden hulpbehoevende mensen hun medicijnen niet op tijd krijgen, nauwelijks nog buiten komen of zelfs niet meer zelfstandig wonen. Er Voor Elkaar zijn ondersteunen we graag binnen onze gemeente. Daarom werd op 29 april 2021 het eerste Mantelzorgcompliment van 2021 uit aan Jan Larmit uit Haaren.

Zelf vindt Jan het vanzelfsprekend dat hij voor zijn vrouw Corrie zorgt. “Je groeit hier geleidelijk in,” aldus Jan. Nog voordat Corrie op wil staan, heeft Jan haar al een helpende hand geboden. Hij voelt aan wanneer zijn hulp nodig is. Het gaat allemaal heel vanzelf en natuurlijk. Hij doet het uit liefde en vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat hij dag in, dag uit, klaar staat voor zijn vrouw.

Wat kan er wel?

Zijn vrouw Corrie kreeg 14 jaar geleden last van uitval aan haar arm. Dit bleek te komen door de ziekte van Parkinson. Corrie en Jan zijn allebei hele positieve mensen met een flinke dosis humor, maar het kostte ook hen even tijd om dit te accepteren. Jan vertelt: “De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte en het is telkens weer aanpassen: niet meer autorijden, niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen, kleinere wandelingen, niet meer zelf uit bed kunnen komen, niet meer laat naar bed en ga zo maar door. Toch proberen we positief te blijven.” Zo gaat Jan op zoek naar de juiste hulpmiddelen, weer een andere fiets en de juiste aanpassingen in huis. Jan en Corrie verstaan de kunst om te kijken wat nog wél kan en op die manier juist gelukkig te zijn. “Sinds de ziekte van Parkinson doen we meer samen en beseffen we nog meer hoe belangrijk het is uit het leven te halen wat er in zit.”

Parkinson/MS Contactgroep
Jan is zeer sociaal en ondernemend. Zowel tijdens als na zijn arbeidzame leven staat hij altijd voor anderen klaar. “Door wat ons is over komen heb ik samen met Corrie in 2008 de ‘Parkinson/MS Contactgroep voor elkaar’ in Haaren opgericht. Ik vind het belangrijk dat er meer begrip komt voor deze ziekte en dat er meer bekendheid is over de ondersteuningsmogelijkheden. Iedereen uit gemeente Oisterwijk die hiermee te maken krijgt kan contact met me opnemen.” Dit tekent Jan. Naast de zorg voor zijn vrouw wil hij nog steeds ook graag voor anderen van betekenis zijn.

Het Mantelzorgcompliment: ook voor jou!

Jan is één van de vele mantelzorgers in onze gemeente. Ze zijn onmisbaar. We helpen mantelzorgers door hen te voorzien van informatie en advies over allerlei wet- en regelgeving op het gebied van zorg. We ondersteunen bij het organiseren van de zorg als deze te veel wordt, zoals het (tijdelijk) overdragen van de zorg aan professionals of vrijwilligers en verschillende vormen van dagbesteding. We organiseren bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar ontmoeten. Ook kunnen mantelzorgers hun persoonlijke verhaal kwijt bij de mantelzorgconsulent van ContourdeTwern. Met het Mantelzorgcompliment willen we alle mantelzorgers stimuleren om af en toe ook eens aan zichzelf te denken.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan ben je misschien ook wel mantelzorger!
Vanaf 1 juni 2021 ligt ook voor jou het Mantelzorgcompliment klaar. Houd de Nieuwsklok in de gaten voor meer informatie.

“Iedereen die meerdere uren per week en voor een langere periode onbetaald een partner, familielid, buur of kennis ondersteunt, verdient waardering,” vertelt wethouder Dion Dankers. “De inzet van deze mensen voor hun naaste is in onze huidige zorgsamenleving van onschatbare waarde. Een mantelzorger maakt het mogelijk dat degene waar hij/zij voor zorgt langer in de eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen en zo min mogelijk afhankelijk is van derden. Dat verdient een extra waardering en een symbolisch (digitaal) schouderklopje!”

Eerste zwemmers Staalbergven

Daar gingen ze, de allereerste Staalbergven Banenzwemmers van dit seizoen! Het water was nog wat fris, maar dat hield ze niet tegen. Ze genoten met volle teugen. Eindelijk weer het water in! Hopelijk stijgt het kwik snel weer naar boven de 20 graden, dan kun jij ook baantjes komen trekken. Houd onze website in de gaten en volg ons op facebook, instagram en twitter!

Erfgoedvisie 2021-2026

Onze gemeente heeft geschiedenis. En dat uit zich ook in de grote hoeveelheid monumenten die wij rijk zijn. Door de samenvoeging met Haaren zijn daar nog eens 50 monumenten bij gekomen. Dat vraagt dan ook om een goede visie op het behoud van onze monumenten. Daarom hebben wij de Erfgoedvisie 2021-2016 opgesteld.

In deze Erfgoedvisie staat hoe wij omgaan met onder andere monumenten. Het gaat dan over hoe we samen zorgen dat monumenten behouden blijven voor de toekomst, bijvoorbeeld eigenaren van monumenten te adviseren. Én niet onbelangrijk, hoe wij inwoners en bezoekers willen laten genieten van onze geschiedenis. Een mooi voorbeeld daarvan is hoe we de monumenten op het KVL-terrein hebben gecombineerd met wonen, werken en recreatie.

De ontstaansgeschiedenis van Oisterwijk staat in de visie omschreven in korte verhalen. Zo maken we deze toegankelijk en herkenbaar. Daarmee willen we monumenten een betere plek geven binnen onze gemeente, bijvoorbeeld door ze een plek te geven bij nieuwe bouwprojecten. Ook willen we op deze manier inwoners betrekken bij het behoud van ons erfgoed.

Global Goals

Met de Erfgoedvisie dragen we ook bij aan de Global Goals, de 17 wereldwijde doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Met de Erfgoedvisie dragen we bij aan 9 van die doelen, waarbij Global Goal 11 de hoofdrol heeft: de inspanningen verhogen om het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te beschermen en veilig te stellen.

Erfgoedagenda

De Erfgoedagenda is onderdeel van de erfgoedvisie en bestaat uit wat we sleutelprojecten noemen. Denk bijvoorbeeld aan een ander gebruik van kerken om leegstand te voorkomen. Binnen de sleutelprojecten koppelen we erfgoed aan onze ambities op andere gebieden. Daardoor weten we ook hoeveel geld en middelen nodig zijn de komende jaren. De lijst met projecten kan ieder jaar aangepast worden, maar er is ook ruimte in de erfgoedagenda voor vaste onderwerpen zoals Open Monumentendag.

Ruimte voor initiatieven

Wij vinden het belangrijk dat inwoners, ondernemers en organisaties meedenken en meewerken aan het behoud van monumenten. Met de komst van de Erfgoedagenda wordt dit makkelijker. Zo werken we samen aan een waardevolle leefomgeving en blijft Oisterwijk de Parel in het Groen mét prachtig erfgoed.