Gemeenteberichten 12 september 2019

Besluitenlijst college

 • Ontwerpbestemmingsplan ‘Nieuw Landgoed Reuseldal’

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Boxtelsebaan 41 Oisterwijk, het veranderen en vergroten van de woning
 • Spoorlaan Oisterwijk, het kappen van een betula
 • Hertog Godfriedlaan 4 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel
 • Hoogstraat 18 Oisterwijk, het plaatsen van een tijdelijke vluchttrap
 • Kloosterlaan 30 Moergestel, het tijdelijk plaatsen van een container ten behoeve van opslag
 • Heusdensebaan 111 Oisterwijk, het kappen van 3 eiken

Verleend

 • Spoorlaan nabij station Oisterwijk, het kappen van een kastanjeboom
 • Hoek Vennelaan-Gemullehoekenweg Oisterwijk, het kappen van een eik
 • Burg Van Beckhovenstraat 1 Oisterwijk, het aanpassen van het straatwerk
 • Spoorlaan Oisterwijk, het kappen van een betula
 • Gemullehoekenweg 73 Oisterwijk, het bouwen van een vrijstaande carport
 • Dommel 71-73 Oisterwijk, het plaatsen van een dakopbouw op 2 garages
 • De Sonman 2 Moergestel, het oprichten van een carport
 • Kerkplein 2 Oisterwijk, het aanbrengen van collectoren op het dak

Geweigerd

 • Hoevenseweg 5 Oisterwijk, het bouwen van een schuur

Bestemmingsplannen

 • Ontwerpbestemmingsplan Nieuw Landgoed Reuseldal, Oirschotseweg Moergestel

Vergunning/ontheffing evenementen en horeca

 • Aan Stichting Contour de Twern voor het optreden van een straatartiest op 12 september tijdens de weekmarkt in Oisterwijk

Melding

 • Aan Scouting Sint Jan voor het organiseren van de speelgoed/kinderkleding en rommelmarkt op 27 oktober in het verenigingsgebouw “Den Donk” aan de Bosstraat 1A in Moergestel
 • Aan Polimeks Real Estate Management B.V. voor het organiseren van een tafelvoetbaltoernooi en een BBQ op 27 september op het grasveld op het binnenterrein van het KVL-terrein aan de Almystraat in Oisterwijk
 • Aan KVL West Fase 2 voor het organiseren van een burendag op 28 september in de Laan van KVL in Oisterwijk

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 • 21 september: vanwege een buurtbarbecue is de Mark van de Snepscheutstraat in Oisterwijk dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

Werk aan de Krijtestraat in Moergestel

De Krijtestraat in Moergestel krijgt ter hoogte van huisnummer 42 nieuwe kabels en leidingen. Daarom is de straat tussen de Burgemeester Bardoelstraat en de Burgemeester Maeijerstraat dicht tot en met 23 september. Bestemmingsverkeer kan wel de straat in. Ook voetgangers en (brom)fietsers kunnen gebruikmaken van de straat. Voor doorgaand verkeer is er een omleidingsroute. Op de hoogte blijven van werkzaamheden in onze gemeente? Kijk ook eens op www.oisterwijk.nl/wegwerkzaamheden.

Twee subsidies voor een groener buitengebied

Woon jij in het buitengebied en wil je meer groen rondom jouw grond of meer vogels op jouw erf? Er zijn 2 verschillende subsidies die je daarbij helpen.

De eerste is de subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader (STIKA). De tweede regeling is ErvenPlus2.0, de opvolger van ErvenPlus.

STIKA

Heb jij als boer of particulier grond in het buitengebied en je wil het landschap mooier maken door de aanleg van bloemrijke (akker)randen, de aanplant van bomen en struiken of de aanleg van een poel? Dan is er de STIKA-regeling. De subsidie geldt voor de inrichting, de grond en het beheer. Ook is er een jaarlijkse beheervergoeding voor het beheer van landschapselementen buiten het erf die je nu al hebt en die periodiek onderhoud nodig hebben. Denk aan het knotten van wilgen, het opschonen van een poel of het snoeien van bomen.

De STIKA-regeling is tot stand gekomen met dank aan 8 gemeenten in Midden-Brabant, de waterschappen en de provincie Noord-Brabant. Meer weten? Neem contact op met veldcoördinator Jack van den Berg namens Stichting Duinboeren via (06) 109 80 895 of mail jack@orbis.nl. Kijk ook eens op de website www.brabantslandschap.nl.

ErvenPlus2.0

Wil jij de natuur op jouw erf een handje helpen? Dan is er de regeling ErvenPlus2.0. Erven in het buitengebied zijn een belangrijk onderdeel van het leefgebied voor veel diersoorten als zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen. Probleem is dat veel erven steeds kaler en minder groen worden. Hierdoor komen er steeds minder dieren. En dat is jammer, want hierdoor verdwijnen de natuurlijke bestrijders van muggen, vliegen en muizen. ErvenPlus2.0 beschermt de leefomgeving en de ruimte om te nestelen van deze erfbewoners. Binnenkort kun je je online aanmelden via de website www.brabantslandschap.nl. Sta je al op de wachtlijst? Dan krijg bericht over deelname. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl/erfvogels.

Ieder dag worden 63 mensen op straat overvallen! Daders schuwen geweld

niet. Het zal jouw kind maar zijn… Is je kind hiervan getuige of ken je een geweldpleger? Meld

Misdaad Anoniem en maak jouw buurt veiliger.

Gluren bij de buren tijdens Open Monumentendag

Ken je dat? Dat je langs een prachtig huis komt en je afvraagt hoe het er van binnen uitziet? Grijp dan tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september je kans, want 1 van die huizen is Rootven 17 in Moergestel.

Niels en Sacha van de Ven stellen hun monumentale huis met originele kelder open. Aan de hand van voorwerpen, oude foto’s en ansichtkaarten krijg je een beeld van het huis en zijn geschiedenis door de jaren heen.

Vorige bewoners

Vader Cornelis, opa van de huidige bewoners, heeft tot aan zijn overlijden in 1981 in het huis gewoond. Na zijn dood is huishoudster Anna Sebregts in het huis blijven wonen tot aan haar overlijden. In 1989 is het huis in eigendom overgegaan aan Niels van de Ven en zijn vrouw Sacha en zijn zij er in 1990 gaan wonen.

Instorten

Er was wel een grondige verbouwing nodig om te komen tot het huidige woonhuis. Hiermee werd in 1997 begonnen. Vanwege de slechte bouwconstructie met onder andere lemen binnenmuren stortte het huis vrijwel helemaal in. Op de kelder na is het huis zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl teruggebouwd met zijn typische kenmerken zoals de in kruisverband gemetselde gevels met knipvoegen en muurankers, de vele hardstenen elementen, het dak met de originele Oudhollandse pannen boven en een leien dak op het steilere ondergedeelte.

Herstel

Bij de verbouwing is er bewust voor gekozen om het huis in de staat van begin 20e eeuw te herstellen. De glas-in-lood-bovenlichten en ongedeelde vensters zijn vervangen door de traditionele vensters met blinden. De voordeurpartij werd in de oorspronkelijke staat hersteld. De bovenlichten zijn wel bewaard gebleven.

Historische waarde

Dit alles maakt het een voorbeeld van een pand dat technisch gezien niet heel oud is, maar vanwege van de geschiedenis, het monumentale karakter, het gezichtsbepalende beeld en ligging in het dorp, een monumentale status heeft. Rootven 17 is 1 van de 11 locaties die tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september te bezichtigen is. Kijk voor meer informatie ook op www.openmonumentendag.nl.

Energie besparen én opwekken? Kom naar het Duurzaamheidsfestival

Op zaterdagmiddag 28 september organiseren de gemeente Oisterwijk, DEC-Oisterwijk en Buurkracht een Duurzaamheidsfestival in Brede schoolgebouw Bunders.

Het festival is gericht op alle inwoners van de buurten Bunders en Dotterveld, maar iedereen die in onze gemeente woont is welkom. Van 15.00 uur tot 17.30 uur is er een gevarieerd programma met lezingen, workshops en een inspiratiemarkt over zelf energie besparen en opwekken. De toegang is gratis.

Programma

14.15 uur      Ontvangst & aanmelden voor workshops (vol = vol!)

15.00 uur      Opening

15.10 uur      Presentatie Peter Smit, wijkbewoner Bunders/Dotterveld & wethouder Duurzaamheid

15.25 uur      Presentatie Jos Nij Bijvank: resultaten wijkonderzoeken en vervolgstappen

15.45 uur      Gesprek met 2 inwoners van Oisterwijk over hun persoonlijke ervaringen met energiebesparing/opwekking

16.00 uur      Korte toelichting op de workshops

16.20 uur      Workshopronde 1 (30 minuten)

16.55 uur      Workshopronde 2 (30 minuten)

17.30 uur      Inspiratiemarkt (tot 18.15 uur)

5 workshops

 • Energieadvies
  Heb jij vragen over hoe jij je woning kan verduurzamen? Vragen over de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp of over isoleren? Twijfel je of jouw woning wel geschikt is voor deze maatregelen? Dan is een onafhankelijk energieadvies wellicht iets voor jou. Onafhankelijke energieadviseurs vertellen in deze workshop wat een energieadvies voor jouw woning inhoudt. Tijdens het festival kun je een afspraak voor dit advies maken.
 • Isoleren van je woning
  Verduurzamen van je woning begint met zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Het meeste resultaat behaal je door je huis goed te isoleren. In deze workshop vertellen we waar je op moet letten bij het isoleren van je woning en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast krijg je informatie over de actie ‘Spouwmuurisolatie’
 • Zonnestroom opwekken
  Je eigen zonnestroom opwekken kan op verschillende manieren: zonnepanelen op je eigen dak of deelnemen aan een collectieve zonnestroominstallatie op een groot dak van iemand anders. In deze workshop krijg je informatie over een actie voor zonnepanelen op je eigen dak en geeft DEC-Oisterwijk informatie over het succesvolle project ‘Zon op andermans dak’ in Oisterwijk.
 • Elektrische deelauto
  DEC-Oisterwijk lanceert de elektrische deelauto in Oisterwijk. Op diverse plaatsen in Oisterwijk komt een elektrische deelauto te staan die je met een eenvoudige app kunt reserveren. Je betaalt alleen als je de auto gebruikt. Tijdens deze workshop krijg je hier alle ins en outs te horen. Ook kun je een proefrit in een elektrische auto maken.
 • WoonConnect
  WoonConnect is een online platform waarmee van jouw eigen woning een 3D-model kan worden gemaakt. Vervolgens kun je zelf veranderingen aanbrengen. Bijvoorbeeld isolatiepakketten toevoegen, zonnepanelen plaatsen of zorgvoorzieningen aanbrengen. WoonConnect geeft je direct inzicht in kosten en opbrengsten, mogelijke subsidies, etc. In deze workshop zie je hoe WoonConnect werkt.

Kijk voor meer informatie over het Duurzaamheidsfestival op www.dec-oisterwijk.nl/smile.

Het zwemseizoen bij het Staalbergven zit er bijna op en dat betekent dat het tijd is voor de jaarlijkse Doggyswim. Lekker spelen, zwemmen, chillen met je beste maatje. Komen jullie ook op zondag 15 september?

 

Burgerpanel Oisterwijk: jouw mening telt!

Het Burgerpanel Oisterwijk is dé kans om mee te praten over wat er leeft binnen de gemeente. Via e-mail krijg je dan een paar keer per jaar een internetvragenlijst voorgelegd over een actueel onderwerp.

Binnenkort starten we met het volgende burgerpanelonderzoek. Het onderwerp is dit keer het nieuwe handhavingsbeleid. Wil je daar jouw mening over geven? Meld je dan aan via www.oisterwijk.nl/burgerpanel. Iedere inwoner van onze gemeente van 16 jaar of ouder kan deelnemen aan het panel.

Meer informatie?

Meer informatie over het panel is te vinden op www.oisterwijk.nl/burgerpanel.