Gemeente berichten 21 november 2019

Onderwerpen college

 • Besluit toestemming wijziging GR regio Hart van Brabant
 • Noenes – gemeente Haaren
 • Gebiedsvisie Nijverheidsweg
 • Voorstel tot het kopen van grond voor het aanleggen van een vrij liggend fietspad naast de broekzijde in Moergestel
 • Voorstel tot het verkopen van bedrijfsgrond aan Laaracker Veldweg B.V. en tot het beëindigen van de overeenkomst tot het verkopen van grond aan R.F.C. Vastgoed B.V.
 • PI-school de Hondsberg vervangende nieuwbouw second opinion
 • Privacyreglement basisregistratie personen gemeente Oisterwijk 2019.
 • Belastingverordeningen 2020

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

 • Servennenstraat 5 Moergestel, het kappen van 2 quercus robur
 • Heusdensebaan 111 Oisterwijk, het kappen van 1 eik en het kandelaberen van 5 eiken
 • Raadhuisstraat 9 Moergestel, het vervangen van handelsreclame
 • Molenakkerstraat 2 Moergestel, het wijzigen van een brandcompartiment t.b.v. een bed&breakfast
 • Kerkstraat 21 Moergestel, het geschikt maken van een 3e appartement voor bewoning
 • Kerkstraat/St. Ermelindishof Moergestel, het realiseren van een zorgclusterwoning
 • Scheibaan 9 B Oisterwijk, het kappen van 6 bomen
 • Splitterij 10 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel

Verleend

 • Heusdensebaan 111 Oisterwijk, het kappen van 1 eik en het kandelaberen van 5 eiken
 • Posthoornseweg 5-1 Oisterwijk, het kappen van een dennenboom
 • Nicolaas Van Eschstraat 14 t/m 14W Oisterwijk, het aanpassen van appartementen

Verlengd

 • Watermolensteeg 6 Oisterwijk, het plaatsen van een dubbele schuifpoort, looppoort met pergola, schuifpoort en berging

Overige bekendmakingen

 • Vaststelling handhavingsbeleid artikel 13b Opiumwet

Werkzaamheden Joannes Lenartzstraat naar verwachting 23 november afgerond

Afgelopen week gingen de Joannes Lenartzstraat, de Nicolaas van Eschstraat en de spoorwegovergang Heusdensebaan al open voor doorgaand verkeer.

Naar verwachting zijn de laatste werkzaamheden aan de Joannes Lenartzstraat en de aansluiting met de Spoorlaan dit weekend (23 november) helemaal afgerond. Ook de inrit naar de parkeerplaats aan de Spoorlaan is dan verbeterd.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de herinrichting van de Joannes Lenartzstraat. De aanpassingen moeten zorgen voor een verbetering van de verkeersveiligheid en maken de positie van fietsers op de rijbaan duidelijker. Daarnaast zorgen we met de aanpassingen dat het linksaf verbod richting de Nicolaas van Eschstraat (voor gemotoriseerd verkeer komend vanaf de spoorwegovergang) duidelijker is. Ook verbeterden we de situatie ter hoogte van de parkeerplaats aan de Spoorlaan voor voetgangers. De invulling van het groen rondom de Joannes Lenartzstraat wordt samen met bewoners en B-team bepaald.

Resultaten burgerpanel handhaving bekend

In september vroegen wij inwoners via het burgerpanel naar hun mening over handhaving in onze gemeente én welke thema’s daar volgens hen belangrijk zijn. 

511 inwoners deden mee aan het onderzoek. De resultaten zijn nu bekend en staan op onze website www.oisterwijk.nl/burgerpanel. De gemeente gebruikt de resultaten voor het opstellen van het nieuwe handhavingsbeleid.

Resultaten

De deelnemers vonden vooral handhaving op drugsproductie, drugshandel en dumpingen van drugsafval belangrijk. Ook overlast in de openbare ruimte en milieuovertredingen moeten hoog op de prioriteitenlijst staan. Positief zijn de deelnemers over de manier waarop de gemeente nu handhaaft op het gebied van evenementen en horeca. Minder positief zijn deelnemers over de handhaving op drugs, overlast openbare ruimte en hangjongeren. De belangrijkste redenen hiervoor zijn te weinig handhaving en weinig tot geen controle.

Staalbergven

Binnenkort komt er een nieuw burgerpanelonderzoek, dit keer over het Staalbergven. Meepraten? Meld je aan via www.oisterwijk.nl/burgerpanel.

Orange The World: Oisterwijk in actie tegen geweld tegen vrouwen

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Van die dag tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Wij steunen dit initiatief van UN Women.

In onze gemeente besteedt onze partnerorganisatie Blauwe Maan tijdens deze periode extra aandacht aan het onderwerp. Op maandag 25 november is daarom in Tiliander de documentaire ‘City of Joy’ te zien. De documentaire gaat over het centrum ‘City of Joy’ in het door oorlog verscheurde Congo. Hier worden vrouwen opgevangen die zijn verkracht en hier de kans krijgen hun eigenwaarde en kracht te herstellen. Het programma ziet er als volgt uit:

 • 30 uur: Een voorwoord van Ellen Roskes (directeur Blauwe Maan) en wethouder Stefanie Vatta.
 • 00 uur: start film
 • Na afloop tot 21.30 uur: discussie / nabespreking met bezoekers

Op 10 december is in Tiliander van 20.00 tot 21.30 uur een boekproeverij met het thema Geweld tegen Vrouwen. Blauwe Maan leidt de avond in met een bijpassend verhaal. Meer informatie over beide bijeenkomsten staat op de website www.blauwemaan.nl.

Molenveld Moergestel: waterberging en speelveld

Aan de Molenbeemd in Moergestel, op de hoek van de Schoolstraat en de Scheerman, is vlakbij de molen een nieuw speelveld aangelegd.

Na de bouw van de woningen werd er aanvankelijk een vijver aangelegd. Deze vijver was nodig voor de opvang van water bij hevige regenbuien. Omwonenden gaven aan deze vijver onveilig te vinden. Wethouder Dion Dankers: “we hebben de signalen van bewoners gehoord en zijn samen met hen aan de slag gegaan met een geschikte oplossing. Ik ben blij dat dat gelukt is en we nu 2 belangrijke zaken in een pilot hebben weten te combineren.”

Oplossing

Uiteindelijk is besloten het hele veld te verlagen. Hierdoor is er een groot speelveld ontstaan, dat minder diep is dan de oorspronkelijke vijver. Alleen bij echte hevige regen komt het veld blank te staan en dient het veld als waterberging. Het voorkomt dan dat er water de omliggende woningen binnenstroomt. Door een goede bewerking van de grond, zorgen we ervoor dat het water snel kan wegtrekken. Na de regenbui kan er dus weer snel op gespeeld worden door de kinderen! Wethouder Dion Dankers: “Het gaat hier om een situatie die we nog niet kennen in onze gemeente. Daarom noemen we het ook een pilot: we gaan ervan uit dat deze oplossing werkt, maar het moet zich in de praktijk nog wel bewijzen.”

Samen met bewoners

Het ontwerp van het nieuwe speelveld is samen met bewoners gemaakt en ondertussen aangelegd. Ook de inrichting rondom het terrein is aangepast. Zo is het bushokje weggehaald en zijn de containers verplaatst naar een nieuwe locatie aan de Scheerman. Binnenkort starten we met de aanleg van het groen. Zo wordt het veld ingezaaid en komt er beplanting aan de rand. Ook wordt binnenkort het speeltoestel geplaatst, dat samen met de bewoners is gekozen.

Meer dan 300 inwoners deden mee aan vitaliteitstest Max Vitaal

Met een goed gevoel kijken wij samen met de sportfunctionaris, senioren en alle vrijwilligers terug op de vitaliteitstesten van 9 en 16 november.

Alle inwoners uit de gemeente Oisterwijk, Moergestel en Heukelom vanaf 65 jaar kregen een uitnodiging om gratis mee te doen aan de Max Vitaal vitaliteitstest in het nieuwe sportcentrum Den Donk. Maar liefst 310 inwoners deden mee! De Vitaliteitstesten zijn een onderdeel van het project Max Vitaal dat wordt georganiseerd door ‘Natuurlijk Gezond Oisterwijk’ in samenwerking met de gemeente Oisterwijk en Cultuur- & Sportstimulering Nederland.

Test
Naast kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen werd ook het reactievermogen, BMI en oog-handcoördinatie gemeten. Na afloop kreeg iedereen de Max Vitaal beweegwijzer. In deze gids staan meer dan 65 aanbieders op het gebied van sport, cultuur en creativiteit voor senioren.

Gezond blijven
Natuurlijk Gezond Oisterwijk stimuleert dat alle inwoners voldoende bewegen en een gezonde en vitale leefstijl hebben. Dit komt mede door de stimulans van de natuurlijke omgeving in Oisterwijk. We willen inwoners helpen bij het vinden van een passende sport en gezonde leefstijl met behulp van gezonde voeding. Ook willen we dat inwoners elkaar daar bij helpen, door meer samen te bewegen of initiatieven te bedenken én uit te voeren. Samen houden we elkaar fit en gezond!

Beweegwijzer
Heb jij nog geen Max Vitaal beweegwijzer? Deze liggen voor je klaar bij de receptie van het gemeentekantoor in Oisterwijk en bij de cultuurcentra Tiliander in Oisterwijk en Den Boogaard in Moergestel.

Kindermishandeling: ook jij kunt iets doen

Het is de landelijke week tegen Kindermishandeling. Tot 24 november zijn in de regio Hart van Brabant veel activiteiten binnen het thema ‘Ook jij kunt iets doen!’

Kindermishandeling is niet altijd even duidelijk herkenbaar. Het gaat niet alleen om fysiek geweld maar het kan ook gaan om verwaarlozing, uitschelden of kleineren. En het treft gemiddeld 1 kind per schoolklas. Daarom is het belangrijk dat mensen dit leren herkennen, weten wat ze kunnen doen en waar ze hulp kunnen vragen.  In de Week tegen Kindermishandeling is er aandacht voor de aard en omvang van het probleem en vooral ook voor wat we kunnen doen om kindermishandeling terug te dringen.

Programma

De week is begonnen met het uitdelen van een speciale krant op alle basisscholen in de regio Hart van Brabant. Ook is er de speciale kindercampagne met Blue, een animatiefiguurtje dat kinderen leert wat ze kunnen doen als ze zich zorgen maken om zichzelf of een ander. Vrijdag 22 november wordt de week afgesloten met het ‘buitenhangen van vuile was’ in de LocHal en in winkelcentrum Westermarkt. Bij deze slotmanifestatie kunnen de aanwezigen hun ideeën opschrijven en aan de waslijn hangen.

Er zijn nog veel meer activiteiten, zoals theatervoorstellingen, symposia en informatiebijeenkomsten over onderwerpen zoals (conflict)scheidingen of online veiligheid.
Kijk voor meer informatie en het complete programma op de website www.zorgenomeenkind.nl.

Feestje? Vergeet de vergunning niet

Wil je een klein evenement zoals een straatfeest of buurtbarbecue organiseren? Geen probleem. Maar is jouw evenement op de weg, het fietspad of op een parkeerplaats? Dan heb je een vergunning nodig. Op bijvoorbeeld pleintjes, parken en grasvelden heb je geen vergunning nodig. Meer informatie? Kijk op onze website www.oisterwijk.nl/evementenvergunning.

Een ‘sportieve middag’ voor wethouder Stefanie Vatta

Afgelopen zaterdag opende wethouder sport Stefanie Vatta samen met voetbalvereniging V.V. Trinitas-Oisterwijk en Pardoes van de Efteling de opening van het nieuwe kunstgrasveld op sportpark Den Donk.

Het is het 1e kunstgras voetbalveld in de gemeente Oisterwijk. In de zomer van 2020 legt de gemeente een 2e kunstgrasveld aan. In diezelfde periode is ook het 1e nieuwe natuurgrasveld klaar. We zijn nog ongeveer 2 jaar bezig met verschillende werkzaamheden op het sportpark tot het helemaal klaar is.

Padel

Na de opening van het kunstgrasveld mocht wethouder Stefanie Vatta meteen door naar tennisvereniging Sla Raak. De club heeft namelijk 3 padelbanen aangelegd en een mini padelbaan voor de kinderen. Na de opening was het tijd voor een spectaculaire demonstratiewedstrijd met onder andere enkele van de beste padelspelers van Nederland. Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel) en is een mix van tennis en squash. Hierbij wordt een bal, die lijkt op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld.

Aanleg grote waterberging aan de Schijfstraat

De waterberging aan de Schijfstraat (bij station Oisterwijk) krijgt steeds meer vorm! De waterberging is nodig omdat er de afgelopen periode in de directe omgeving veel gebouwd is. Bij hevige regenbuien zorgt de waterberging voor de tijdelijke opvang van het overtollige water afkomstig van het KVL-terrein. Dit water wordt vervolgens geleidelijk afgevoerd, zodat het riool niet te veel belast wordt. Hiermee voorkomen we overstromingen bij hevige regenbuien.