Advies voor minder stank na nieuw afvalbeleid Oisterwijk

Een aantal inwoners heeft op facebook haar klachten geuit over het beleid van de gemeente betreffende afvalverwerking. 
De klachten gaan over de lange periode die tijdens de overgang naar het nieuwe systeem zitten, waardoor er veel plasticzakken zijn die blijven liggen. Ook zijn er inwoners die de hoeveelheid afval containers in hun tuin vervelend vinden. Er staan nu een afval, een papier en een groencontainer, met daarnaast enkele zakken voor plastic/ drinkpakken. De plasticzakken voor plastic en drinkpakken zijn erg dun, en met het langere bewaren worden ze soms door beesten opengehaald. De gemeente heeft advies gegeven wat er aan gedaan kan worden om overlast te voorkomen:
Plastic, metaal en drankkartons (PMD)
Het afval dat in de PMD-zakken moet, heeft vaak nog etensresten. Spoel het afval eerst af voor u het weggooit. Leg de PMD-zak ook niet in de zon.
Stankoverlast in de grijze of groene container
Heeft u in uw grijze of groene container last van stank en/of maden? Een paar tips:
 Plaats de container niet in de zon; dit voorkomt een te snelle afbraak van het GFT-afval
Een stukje krant of een lege eierdoos op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten.
Zorg ervoor dat de inhoud niet te nat is
Gooi vlees en visresten (die maden kunnen veroorzaken) in de grijze/groene container die als 1e geleegd wordt. Verpak dit afval in een krant of een biologisch afbreekbare gft-zak voordat u dit afval weggooit. De gft-zakken zijn onder andere te koop in de supermarkt
Maak de container regelmatig schoon met water en groene zeep
Zet de deksel van de container op een kier. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor het rottingsproces minder goed op gang komt.
Inwoners kunnen hun ervaring over het inzamelen van afval bij de gemeente melden, alsmede klachten of onvolkomenheden doorgeven. Dat kan telefonisch: 013- 529 14 11 of via e-mail: gemeente@oisterwijk.nl
 

Powered by WPeMatico